Uitgebreide operatie aan verhemelte, huig en keelamandelen (UPPP)

9791.jpg
St. Anna Logo

De keelamandelen (tonsillen) zijn de knobbels links en rechts achter in de keel. Midden tussen de keelamandelen hangt de huig: het aanhangsel van het zachte verhemelte/gehemelte (de gewelfde bovenwand van de mondholte). Wanneer u last heeft van extreem snurken en/of van slaapapneu is dat meestal het gevolg van een te nauwe doorgang van de neusholte naar de keelholte. Tijdens de slaap komen het zachte verhemelte en de amandelen te dicht bij elkaar. De KNO-arts kan in de keelholte met een ingreep ruimte creëren tussen het zachte verhemelte en de achterwand van de keel. Hiervoor verwijdert de arts de keelamandelen, plus een reepje van het verhemelte en (het grootste deel van) de huig. Deze operatie heet UPPP (uvulo-palato-pharyngo-plastiek). Het resterende deel van uw zachte verhemelte wordt door verlittekening stugger. Hierdoor zal het snurken afnemen.

 

UPPP in het Anna Ziekenhuis

In het Anna Ziekenhuis in Geldrop verblijft u voor de UPPP een dag en een nacht in ons ziekenhuis. De dag na de operatie mag u weer naar huis. De ingreep vindt plaats op de operatiekamer. U ondergaat de operatie onder algehele verdoving (narcose). Bij de uvulo-palato-pharyngo-plastiek (UPPP) pelt de KNO-arts de keelamandelen en snijdt daarnaast een deel van het zachte gehemelte en de huig weg. Deze ingreep duurt ongeveer 45 minuten. Bij een UPPP krijgt u hechtingen in de keel, maar deze zijn oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden.

Wanneer u de dag na de operatie naar huis gaat, krijgt u van uw KNO-arts leefregels mee (zoals rust houden), instructies voor pijnstilling en advies over voeding de eerste dagen na de operatie. Tijdens uw ontslaggesprek komt ook aan de orde wat u thuis kunt verwachten, welke complicaties mogelijk zijn (onder andere een nabloeding) en wanneer u contact moet opnemen met het ziekenhuis. Na 4 tot 6 weken komt u op de polikliniek bij uw KNO-arts voor controle.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.