PTNS behandeling

Op de polikliniek urologie is een afspraak met u gemaakt voor een PTNS behandeling.

PTNS staat voor:     
Percutane: door de huid heen
Tibial: scheenbeen
Nerve: zenuw
Stimulation: stimulatie

In deze folder kunt u lezen wat de behandeling inhoudt en waar u rekening mee moet houden. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek urologie of MDL.

 

Waarom een PTNS behandeling

Een PTNS behandeling heeft tot doel om onderstaande problemen te behandelen:

  • Extreem vaak plassen, zowel overdag als ‘s nachts.
  • Hevige aandrang om te plassen dat samengaat met urineverlies.
  • Onbegrepen blaas- en bekkenbodempijn.
  • Fecale incontinentie (via MDL-arts).

Na het vaststellen van één van deze diagnoses heeft de uroloog of MDL-arts – in overleg met u – besloten om te starten met de PTNS behandeling.

 

Wat is een PTNS behandeling

Bij een PTNS behandeling worden de “foute” of ongewenste sensaties uit het kleine bekken geblokkeerd. Dit gebeurt door een elektrisch signaal af te geven aan een zenuwtak nabij de enkel.
Deze zenuwtak staat in nauw verband met de zenuwen van alle organen in het kleine bekken zoals de blaas, endeldarm en sluitspier. 3 Met behulp van een dunne acupunctuurnaald die – door uw huid – juist boven de enkel geplaatst wordt, wordt het gebied waarin de zenuwbaan loopt vrijwel pijnloos aangeprikt. De PTNS behandeling is een veilige behandelingsmethode. Daarnaast is PTNS vrijwel pijnloos. De behandeling bestaat uit 12 opeenvolgende sessies. Iedere behandeling duurt ongeveer 45 minuten. Na 6 en 12 behandelingen zal de verpleegkundige van de dagbehandeling met u de behandelingen evalueren.

Voorbereiding thuis

Een speciale voorbereiding voor deze behandeling is niet nodig. Wel verzoeken wij u thuis de voeten te wassen en gemakkelijke kleding aan te trekken. U mag geen crème op uw onderbenen en voeten gebruiken op de dag van de behandeling.

De behandeling

De behandeling vindt plaats op de klinische dagbehandeling beschouwend (route 88, 2e etage, kamer 259), waar u zich op de afgesproken dag en tijd meldt. Een verpleegkundige ontvangt u op de behandelkamer en zal u vragen uw onderbeen te ontbloten, nadat u plaats hebt genomen op de relax stoel of bed. Tijdens de eerste behandeling krijgt u een logboek. Het doel hiervan wordt u, in een persoonlijk gesprek, tijdens uw eerste behandeling uitgelegd. Ook krijgt u een afspraak bij uw behandelend arts na 12 PTNS behandelingen.

De behandeling
Een dunne acupunctuur-naald wordt boven de enkel ingebracht en aangesloten 4 op een elektrostimulator. De juiste frequentie wordt dan samen met u bepaald. Het elektrische signaal geeft een prikkelend gevoel in uw hiel en tenen. Na 30 minuten wordt u van het apparaatje los gekoppeld. U kunt zich dan weer aankleden.

Na de behandeling
Direct na de behandeling kunt u – met eigen auto of openbaar vervoer – weer naar huis.

Hoe snel kunt u resultaten verwachten

Omdat PTNS langzaam de signalen wijzigt die leiden tot controle over uw blaas en stoelgang, heeft u minstens 6 behandelingen nodig om een verandering te merken in uw klachten. Het is van te voren nooit te voorspellen of u baat heeft bij deze behandeling. Wel is het zo dat een aanzienlijk deel van de patiënten die PTNS hebben ondergaan, uiteindelijk een duidelijke verbetering of zelfs geheel herstel ervaren. Het is belangrijk dat u de aanbevolen 12 behandelingen met PTNS ondergaat alvorens u en uw arts evalueren of dit een geschikte behandeling is voor uw klachten.

Bijwerkingen

Risico’s en bijwerkingen zijn bij PTNS minimaal. Wat voor kan komen is dat u na de behandeling nog een lichte trilling of wat spierpijn in uw onderbeen ervaart.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van de mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de: polikliniek urologie telefoon 040 - 286 48 65 polikliniek MDL telefoon 040 - 286 48 92
Ook tijdens uw behandeling kunt u uw vragen stellen aan de verpleegkundige.
Bij ziekte of verhindering op de dag van de behandeling verzoeken wij u direct contact op te nemen met: Klinische dagbehandeling beschouwend (route 88, 2e etage, kamer 259) Telefoonnummer 040 - 286 40 56.