Urolon-injecties bij stressincontinentie (onder narcose)

Samen met uw uroloog heeft u besloten voor behandeling van stress-incontinentie met Urolon-injecties onder sedatie. Deze behandeling vindt plaats op de poliklinische operatiekamers. Daarna wordt u ter observatie kortdurend opgenomen op de afdeling Dagbehandeling.

Wat is stressincontinentie?

Stressincontinentie of inspanningsincontinentie is urineverlies door drukverhogingen. Bijvoorbeeld bij springen, hoesten, sporten, snel opstaan of tillen. Het doel van debehandelingmet Urolon is om de uitgang van uw blaas beter af te laten sluiten. Hierdoor loopt de urine minder gemakkelijk uw blaas uit bij drukverhogende activiteiten. Om dit te bereiken spuit de uroloog een gelei (Urolon) op 3 plaatsen in de wand van uw plasbuis, net onder de uitgang van uw blaas. Ook stimuleert Urolon nieuwe collageenvorming (aanmaak van bindweefsel) en versterkt het de plasbuiswand.

Urolon is een steriele, geleiachtige vulstof, latex vrij, niet koortsverwekkend, biologisch afbreekbaar en dus een niet blijvend implantaat.

Melden

Op het tijdstip van de afspraak meldt u zich op de poli urologie, route 54.

Behandeling

Niet alle patiënten komen in aanmerking voor sedatie. Dit wordt beoordeeld door de anesthesist. In zeldzame gevallen kan Urolon behandeling ook onder volledige narcose of plaatselijke verdoving worden uitgevoerd.

Na de sedatie (of narcose/plaatselijke verdoving) brengt de uroloog de cystoscoop in en spuit de Urolon-vulstof in de plasbuiswand. De ingreep duurt ongeveer 10 minuten. Na de behandeling wordt u ter observatie naar de afdeling Dagbehandeling gebracht. Het is belangrijk dat u goed drinkt. Als u de blaas goed leeg plast, mag u naar huis.

Leefregels na de behandeling

Wij adviseren u onderstaande leefregels 1 tot 2 weken na de behandeling     te volgen:

  • Drink 1,5 liter per dag, bij voorkeur water.
  • Til geen zware voorwerpen (niet meer dan 5 kilo).
  • Doe geen intensief sporten of zware inspanning.
  • Ga niet in bad, naar een sauna, thermaal baden of zwemmen.
  • Zorg voor een soepele stoelgang.
  • Geen seks met vaginale penetratie (gedurende 1 maand).
  • Fiets de eerste 2 weken niet.

Complicaties

De kans op complicaties is klein. Soms treedt na de behandeling een blaasontsteking op. Deze wordt behandeld met antibiotica.

Controle-afspraak

U krijgt een afspraak voor controle bij de uroloog 2 tot 4 weken na de behandeling voor een controle echo van de blaas na plasmeting (flowmeting).

Resultaat

Bij de meerderheid van de patiënten is het urineverlies na een jaar nog aanzienlijk verminderd. Is na verloop van tijd het effect van de behandeling verdwenen en komen de klachten terug, dan kan de uroloog u opnieuw met Urolon behandelen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over deze behandeling, neemt u dan contact op met de polikliniek urologie, telefoon: 040 - 286 48 65.