Urolon-injecties bij stressincontinentie (lokale verdoving)

Urologie

Download / print

Behandeling van stressincontinentie

Samen met jouw uroloog heb je besloten voor behandeling van stress-incontinentie met Urolon-injecties met plaatselijke verdoving. Voor deze behandeling word je opgenomen op de afdeling Dagbehandeling.

Stress-incontinentie of inspanningsincontinentie is urineverlies door drukverhogingen. Bijvoorbeeld bij springen, hoesten, sporten, snel opstaan of tillen. Het doel van debehandelingmet Urolon is om de uitgang van jouw blaas beter af te laten sluiten. Hierdoor loopt de urine minder gemakkelijk jouw blaas uit bij drukverhogende activiteiten. Om dit te bereiken spuit de uroloog een gelei (Urolon) op 3 plaatsen in de wand van jouw plasbuis, net onder de uitgang van jouw blaas. Ook stimuleert Urolon nieuwe collageenvorming (aanmaak van bindweefsel) en versterkt het de plasbuiswand.

Urolon is een steriele, geleiachtige vulstof, latex vrij, niet koortsverwekkend, biologisch afbreekbaar en dus een niet blijvend implantaat.

Voorbereiding

Via Bureau Opname krijg je een oproep voor de dagbehandeling.

Behandeling

Voor de behandeling vragen wij jou het onderlichaam te ontkleden. Vervolgens mag je in rugligging met de benen gespreid op de onderzoektafel plaats- nemen. Je krijgt 40 ml lidocaïne (verdoving) toegediend via een katheter in de blaas. De uroloog geeft vervolgens nog 2 tot 3 extra verdovingen, net langs de plasbuis. De ervaring is dat deze prikjes goed te verdragen zijn. Na ongeveer 10 tot 30 minuten is deze verdoving ingewerkt. De uroloog brengt de cystoscoop in en plaatst de Urolon-vulstof in de plasbuis. Tijdens de behandeling laat de uroloog een steriele spoelvloeistof in jouw blaas lopen om goed zicht te hebben. Tijdens het vullen kun je aandrang voelen om te plassen. Als de druk in de blaas te groot wordt, kun je dit aangeven. Na de behandeling ga je terug naar de afdeling. Het is belangrijk dat je voldoende drinkt. Als je jouw blaas goed leeg plast, mag je naar huis.

Leefregels na de behandeling

Wij adviseren jou onderstaande leefregels 1 tot 2 weken te volgen:

  • Drink 1,5 liter per dag, bij voorkeur water
  • Til geen zware voorwerpen (niet meer dan 5 kilo)
  • Doe geen intensief sporten of zware inspanning
  • Ga niet in bad, niet naar een sauna, thermaal baden of zwemmen
  • Zorg voor een soepele stoelgang
  • Geen seks met vaginale penetratie (gedurende 1 maand)
  • Fiets de eerste 2 weken niet

Complicaties

De kans op complicaties is klein. Soms treedt na de behandeling een blaasontsteking op. Deze wordt behandeld met antibiotica.

Controle-afspraak

Je krijgt een afspraak voor controle bij de uroloog 2 tot 4 weken na de  behandeling voor een controle echo van de blaas na plasmeting (flowmeting).

Resultaat

Bij de meerderheid van de patiënten is het urineverlies na een jaar nog aanzienlijk verminderd. Is na verloop van tijd het effect van de behandeling verdwenen en komen de klachten terug, dan kan de uroloog jou opnieuw met Urolon behandelen.

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen over deze behandeling, neem dan contact op met de polikliniek urologie, telefoon: 040 - 286 48 65.