Nesbitt operatie

Opheffen kromstand van de penis

Tijdens uw bezoek aan de polikliniek heeft uw behandelend uroloog met u gesproken over de mogelijkheid om door middel van een operatie de kromstand van uw penis te corrigeren.

Wat is de Ziekte van Peyronie?

De ziekte van Peyronie is een goedaardige afwijking aan de penis met onbekende oorzaak. De afwijking wordt gekenmerkt door de vorming van de verbindweefselde harde knobbels in de wand van de zwellichamen met als gevolg vaak een vervorming van de penis in de zin van verkromming en verkorting met een wisselende mate van erectiestoornis. De ziekte van Peyronie komt bij 3,2% van de mannelijke bevolking voor, en twee/derde van deze mannen is tussen 40 en 60 jaar oud.

Er zijn 3 duidelijke symptomen:

 • Verharding in de wand van penis
 • Verkromming en soms verkorting van de penis tijdens de erectie
 • Pijnklachten tijdens de erectie
 • Erectiestoornissen

De penis bestaat uit twee zwellichamen aan de bovenzijde, en de plasbuis aan de onderzijde. Elk zwellichaam is bedekt met een laagje bindweefsel. Deze zwellichamen bevatten spiercellen en bloedvaatjes die tijdens een erectie vollopen met bloed. Hoe meer bloed de cilinders bevatten, hoe groter en steviger de erectie. De penis bevat naast bloedvaatjes en spiercellen ook kleine zenuwuitlopers die geprikkeld worden bij seksuele stimulatie waardoor de bloedvaatjes zich openen en de spiercellen ontspannen. Veel mannen hebben een lichte kromming in hun penis tijdens erectie. Bij de ziekte van Peyronie ontstaat overmatig bindweefsel in de bindweefsellaag die het zwellichaam omgeeft. Het overmatige bindweefsel wordt plaque genoemd. Meestal vindt deze bindweefselvorming aan de bovenkant van de penis plaats. Als er overmatig bindweefsel in de wand van het zwellichaam aanwezig is dan kan het zwellichaam tijdens erectie op die plek niet in gelijke mate meerekken als het andere zwellichaam waardoor een kromming optreed. In het begin van de ziekte is de erectie vaak pijnlijk. Een verminderde erectie treedt regelmatig op. De kromstand kan zo ernstig worden dat hierdoor geslachtsgemeenschap bemoeilijkt wordt.

Het bindweefsel ontstaat vaak spontaan. De oorzaak hiervan is niet bekend. De meest waarschijnlijke oorzaak is een combinatie van factoren. Allereerst kunnen kleine beschadigingen van de penis tijdens geslachtsgemeenschap tot littekens leiden. Daarnaast speelt erfelijke aanleg een rol, 30% van de patiënten heeft Diabetes Mellitis (suikerziekte) en 60% van de patiënten heeft een of meer risicofactoren voor artherosclerose zoals roken, hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, overgewicht en te weinig bewegen.

Soms is de ziekte mogelijk verwant aan de Ziekte van Dupuytren waarbij overmatig bindweefsel in de voetzolen ontstaat.

Als de kromstand van de penis vanaf de geboorte bestaat is dast geen uiting van de ziekte van Peyronie. Deze afwijking wordt wel congenitale kromstand genoemd.

Onderzoek bij de Ziekte van Peyronie

Bij lichamelijk onderzoek is bijna altijd een langwerpig knobbel(tje) voelbaar aan de bovenzijde van de penis. Door een (gewone) foto te maken kan de ernst van de verkromming worden vastgelegd. Het is aan te bevelen om als patiënt zelf foto’s te maken van de penis in erectie, het liefst in twee richtingen, om de ernst van de verkromming om deze aan de behandelend arts te tonen.

Behandeling van de ziekte van Peyronie

Bij 7 – 29% van de mannen treedt spontaan verbetering van de kromstand op. De pijn tijdens de erectie verdwijnt bijna altijd. Dit kan echter wel 12 – 18 maanden duren. Als de pijn tijdens een erectie is verdwenen treed de zogenaamde chronische fase op, waarin er geen verandering van de kromstand meer verwacht mag worden. Indien er sprake is van een lichte kromming (minder dan 30 graden) die het seksuele functioneren niet hindert, hoeft niet te worden behandeld. Mocht door de kromming penetratie bij de coïtus niet meer mogelijk zijn dan kan een operatie uitkomst bieden.

Voorbereiding

 • De operatie vindt plaats onder volledige narcose of via ruggenprik. Voor de operatie en de anesthesie zijn meestal enige voorbereidingen noodzakelijk, dit zijn de preoperatieve voorbereidingen. Daarom bezoekt u voor de operatie het spreekuur van de anesthesioloog.
 • Wanneer u bloed verdunnende medicijnen gebruikt moet u dit van te voren melden aan de uroloog. In overleg met de arts moet u het gebruik van deze medicijnen een aantal dagen voor de operatie stoppen.
 • U moet nuchter zijn voor de operatie, dus u mag niet meer eten en drinken vanaf middernacht.

Operatie volgens Nesbitt

Eerst wordt de voorhuid verwijdert (besnijdenis). Vervolgens wordt de penis kunstmatig in erectie gebracht, de uroloog haalt nu een wigvormig stukje uit het niet aangedane deel van het zwellichaam, juist tegenover de plaque, waardoor de penis ‘rechtgetrokken’ wordt. Na de operatie is de penis korter in erectie. De penis wordt zo lang als de kortste zijde van de kromming. 

Na de operatie

U wordt na de operatie naar de uitslaapkamer gebracht. Bij pijn of misselijkheid kunt u om medicatie vragen. Als uw bloeddruk en ademhaling goed zijn en u goed wakker bent, gaat u terug naar de afdeling. Na de operatie heeft u een blaaskatheter, deze wordt na een dag verwijderd. Ook heeft u na de operatie gedurende 24 tot 48 uur een drukverband rondom de penis.

Nazorg

De hechtingen in de huid rondom de eikel lossen vanzelf op. U kunt als u thuis bent gewoon douchen. De eerste weken na de operatie zijn vooral de nachtelijke erecties soms pijnlijk, er is helaas geen medicatie om deze erecties tegen te gaan. Geslachtsgemeenschap moet u gedurende zes weken vermijden.

Wat te doen bij vragen en problemen?

Uw behandelend uroloog bespreekt met u de verdere gang van zaken na de operatie. Het is dan ook vanzelfsprekend dat u vragen heeft over de behandeling en de gevolgen ervan. Bespreek dit samen met uw partner/directe naaste, met uw behandelend arts of uw verpleegkundige.

Bij iedere ingreep bestaat er kans op complicaties.

Minder ernstige complicaties zijn bijvoorbeeld een bloeduitstorting en infectie. Een infectie moet worden behandeld met antibiotica. Neem bij twijfel contact op het met ziekenhuis.

Neem contact op met de poli Urologie of spoedeisende hulp (SEH) bij:

 • Bij hevig toenemende pijnklachten die niet verminderen na het innemen van pijnstillers
 • Bij temperatuurstijging boven de 38,5 graden
 • Als de wondjes rood/gezwollen zijn
 • Bij zwelling van de penis
 • Als u niet kunt plassen

Dagelijks 08:30 -  17:00 uur
Polikliniek urologie: 040 - 286 4865

Na 17:00 uur en in het weekend
Verpleegafdeling heelkunde: 040 - 286 4179
of de afdeling spoedeisende hulp (SEH): 040 - 286 4834