Nesbitt operatie

Urologie

Download / print

Opheffen kromstand van de penis

Tijdens jouw bezoek aan de polikliniek heeft jouw behandelend uroloog met jou gesproken over de mogelijkheid om door middel van een operatie de kromstand van jouw penis te corrigeren.

Wat is de Ziekte van Peyronie?

De ziekte van Peyronie is een goedaardige afwijking aan de penis met onbekende oorzaak. De afwijking wordt gekenmerkt door de vorming van de verbindweefselde harde knobbels in de wand van de zwellichamen met als gevolg vaak een vervorming van de penis in de zin van verkromming en verkorting met een wisselende mate van erectiestoornis. De ziekte van Peyronie komt bij 3,2% van de mannelijke bevolking voor, en twee/derde van deze mannen is tussen 40 en 60 jaar oud.

Er zijn 3 duidelijke symptomen:

  • Verharding in de wand van penis
  • Verkromming en soms verkorting van de penis tijdens de erectie
  • Pijnklachten tijdens de erectie
  • Erectiestoornissen

De penis bestaat uit twee zwellichamen aan de bovenzijde, en de plasbuis aan de onderzijde. Elk zwellichaam is bedekt met een laagje bindweefsel. Deze zwellichamen bevatten spiercellen en bloedvaatjes die tijdens een erectie vollopen met bloed. Hoe meer bloed de cilinders bevatten, hoe groter en steviger de erectie. De penis bevat naast bloedvaatjes en spiercellen ook kleine zenuwuitlopers die geprikkeld worden bij seksuele stimulatie waardoor de bloedvaatjes zich openen en de spiercellen ontspannen. Veel mannen hebben een lichte kromming in hun penis tijdens erectie. Bij de ziekte van Peyronie ontstaat overmatig bindweefsel in de bindweefsellaag die het zwellichaam omgeeft. Het overmatige bindweefsel wordt plaque genoemd. Meestal vindt deze bindweefselvorming aan de bovenkant van de penis plaats.

Als er overmatig bindweefsel in de wand van het zwellichaam aanwezig is dan kan het zwellichaam tijdens erectie op die plek niet in gelijke mate meerekken als het andere zwellichaam waardoor een kromming optreed. In het begin van de ziekte is de erectie vaak pijnlijk. Een verminderde erectie treedt regelmatig op. De kromstand kan zo ernstig worden dat hierdoor geslachtsgemeenschap bemoeilijkt wordt.

Het bindweefsel ontstaat vaak spontaan. De oorzaak hiervan is niet bekend. De meest waarschijnlijke oorzaak is een combinatie van factoren. Allereerst kunnen kleine beschadigingen van de penis tijdens geslachtsgemeenschap tot littekens leiden. Daarnaast speelt erfelijke aanleg een rol, 30% van de patiënten heeft Diabetes Mellitis (suikerziekte) en 60% van de patiënten heeft een of meer risicofactoren voor artherosclerose zoals roken, hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, overgewicht en te weinig bewegen.

Soms is de ziekte mogelijk verwant aan de Ziekte van Dupuytren waarbij overmatig bindweefsel in de voetzolen ontstaat.

Als de kromstand van de penis vanaf de geboorte bestaat is dat geen uiting van de ziekte van Peyronie. Deze afwijking wordt wel congenitale kromstand genoemd.

Onderzoek bij de Ziekte van Peyronie

Bij lichamelijk onderzoek is bijna altijd een langwerpig knobbel(tje) voelbaar aan de bovenzijde van de penis. Door een (gewone) foto te maken kan de ernst van de verkromming worden vastgelegd. Het is aan te bevelen om als patiënt zelf foto’s te maken van de penis in erectie, het liefst in twee richtingen, om de ernst van de verkromming om deze aan de behandelend arts te tonen.

Behandeling van de ziekte van Peyronie

Bij 7 – 29% van de mannen treedt spontaan verbetering van de kromstand op. De pijn tijdens de erectie verdwijnt bijna altijd. Dit kan echter wel 12 – 18 maanden duren. Als de pijn tijdens een erectie is verdwenen treed de zogenaamde chronische fase op, waarin er geen verandering van de kromstand meer verwacht mag worden. Indien er sprake is van een lichte kromming (minder dan 30 graden) die het seksuele functioneren niet hindert, hoeft niet te worden behandeld. Mocht door de kromming penetratie bij de coïtus niet meer mogelijk zijn dan kan een operatie uitkomst bieden.

Voorbereiding

  • De operatie vindt plaats onder volledige narcose of via ruggenprik. Voor de operatie en de anesthesie zijn meestal enige voorbereidingen noodzakelijk, dit zijn de preoperatieve voorbereidingen. Daarom bezoek je voor de operatie het spreekuur van de anesthesioloog.
  • Wanneer je bloed verdunnende medicijnen gebruikt moet je dit van te voren melden aan de uroloog. In overleg met de arts moet je het gebruik van deze medicijnen een aantal dagen voor de operatie stoppen.
  • Je moet nuchter zijn voor de operatie, dus je mag niet meer eten en drinken vanaf middernacht.

Operatie volgens Nesbitt

Eerst wordt de voorhuid verwijdert (besnijdenis). Vervolgens wordt de penis kunstmatig in erectie gebracht, de uroloog haalt nu een wigvormig stukje uit het niet aangedane deel van het zwellichaam, juist tegenover de plaque, waardoor de penis ‘rechtgetrokken’ wordt. Na de operatie is de penis korter in erectie. De penis wordt zo lang als de kortste zijde van de kromming. 

Na de operatie

Je wordt na de operatie naar de uitslaapkamer gebracht. Bij pijn of misselijkheid kun je om medicatie vragen. Als jouw bloeddruk en ademhaling goed zijn en je goed wakker bent, ga je terug naar de afdeling.

Na de operatie heb je een blaaskatheter, deze wordt na een dag verwijderd. Ook heb je na de operatie gedurende 24 tot 48 uur een drukverband rondom de penis.

Leefregels

  • De balzak of de penis kan een blauwe kleur krijgen en er kan wat bloed of vocht uit de wondjes komen.
  • Na 24 uur mag het elastisch verband verwijderd worden, eventueel onder de douche als het verband aan de wond vastzit.
  • Als het wondje op de penis nog bloedt of vocht produceert, kan een gaasje gebruikt worden, als een gaasje niet noodzakelijk is, wondje droog laten. Het geneest dan sneller.
  • De hechtingen lossen vanzelf op.
  • Je mag de dag na de operatie douchen.
  • Gedurende 2 weken niet baden.
  • Gebruik geen zeep bij de wond en dep droog met een schone handdoek.
  • Het is raadzaam om de penis zoveel mogelijk hoog te dragen om zwelling te voorkomen. Daarvoor is het belangrijk een strakke onderbroek of zwembroek gedurende 3 dagen te dragen na de operatie. Daarna mag er eventueel weer een boxershort gedragen worden.
  • De eerste dagen rustig aan doen en geen zware lichamelijke arbeid verrichten.
  • Gedurende 2 weken niet sporten, zwemmen en/of fietsen
  • De eikel kan de eerste dagen gevoelig zijn. Je kunt de eikel eventueel insmeren met vaseline.
  • Op de plaats van de hechtingen kunnen korstjes ontstaan, die kunnen gaan schrijnen.
  • De eerste dagen kan het plassen een branderig gevoel veroorzaken. Bij het doorplassen verdwijnen deze klachten meestal.
  • Het is belangrijk om voldoende te drinken, ongeveer 2 liter per dag.
  • Gedurende 6 weken geen seksuele activiteiten.

Wat te doen bij vragen en problemen?

Jouw behandelend uroloog bespreekt met jou de verdere gang van zaken na de operatie. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je vragen hebt over de behandeling en de gevolgen ervan. Bespreek dit samen met jouw partner/directe naaste, met jouw behandelend arts of jouw verpleegkundige.

Bij iedere ingreep bestaat er kans op complicaties.

Minder ernstige complicaties zijn bijvoorbeeld een bloeduitstorting en infectie. Een infectie moet worden behandeld met antibiotica. Neem bij twijfel contact op het met ziekenhuis.

Neem contact op met de poli urologie of spoedeisende hulp (SEH):

  • Als er pus uit het wondgebied komt.
  • Als de wondjes blijven bloeden.
  • Wanneer er een sterke zwelling van de penis of balzak optreedt.
  • Koorts boven de 38,5 die langer dan 24 uur aanhoudt.
  • Bij aanhoudende pijn die niet onder controle is ondanks de voorgeschreven pijnstillers of met 4x daags 2 tabletten paracetamol van 500mg.

Op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur
Polikliniek urologie, telefoon: 040 286 4865.

Na 17:00 uur en in het weekend
Spoedeisende hulp (SEH), telefoon: 040 286 4834.