Urethraplastiek

Urologie

Download / print

In de plasbuis kan een vernauwing optreden, door onder andere infectie, het inbrengen van een katheter, een kijkoperatie aan de blaas of prostaat of aandoeningen aan de bekleding van de plasbuis, zoals Lichen Sclerosus. Vaak is de oorzaak van een vernauwing in de plasbuis onbekend. In zeldzame gevallen kan het ook bij een vrouw optreden.

Een vernauwing kan worden opgerekt (dilatatie) of ingesneden (Sachse Urethrotomie), maar deze ingreep is slechts in 60% van de gevallen een blijvende oplossing. Een insnijding kan worden herhaald, maar elke keer neemt de kans op blijvend succes af. Het resultaat kan wat verbeteren door na de dilatatie zelf de plasbuis regelmatig met een katheter op te rekken.

Als dit onvoldoende helpt of als al vooraf duidelijk is dat de kans van slagen te klein is, kan een uitgebreidere operatie worden verricht: de urethraplastiek.

De behandeling

Bij een urethraplastiek wordt de plasbuis vrij gelegd, meestal via een snee tussen anus en balzak. De volgende stap is dan afhankelijk van de specifieke kenmerken van de vernauwing:

  • Het zieke, vernauwde deel van de plasbuis kan dan in het geheel worden verwijderd en de eindjes weer aan elkaar gehecht (dit heet een EPA, Excisie en Primaire Anastomose). De kans van slagen is dan 90-95%.
  • De vernauwing kan in de lengte worden open gesneden, waarna er een lapje van de binnenkant van de wang wordt genomen, dat als een dak over de open gesneden vernauwing wordt gelegd (dit heet een onlay of inlay urethraplastiek met wangslijmvlies). Soms kan ook een deel van de voorhuid worden gebruikt als lapje (graft). Omdat dit vaak een langer traject betreft is de kans van slagen ongeveer 80%.

Elke situatie is weer anders. Hoe het bij jou zit, zal jouw uroloog uitgebreid met jou bespreken nadat er een aantal speciale onderzoeken zijn gedaan. Daarna kan dan een behandel-advies worden opgesteld.

De operatie zal altijd worden uitgevoerd door een team dat is gespecialiseerd in deze ingrepen en veel ervaring heeft.

Nazorg

Na de operatie heb je een blaaskatheter om de wond goed te laten genezen voor ongeveer 2 weken. De opname in het ziekenhuis duurt meestal twee dagen. Daarna kom je op de poli terug voor de vervolgonderzoeken.

Meer informatie

Voor algemene informatie kun je kijken op de website van de Nederlandse Vereniging van Urologie. Daar vind je ook informatie over de diverse onderzoeken die worden uitgevoerd.