De keelamandelen (tonsillen) zijn de knobbels links en rechts achter in de keel. Als uw keelamandelen regelmatig ontstoken zijn of steeds in een min of meer ontstoken toestand verkeren, ontstaan klachten als moeheid, lusteloosheid, matige eetlust, slechte adem en snurken. Deze klachten zijn te bestrijden met medicijnen (pijnstillers en/of antibiotica). Het risico bestaat dat u (te) vaak medicijnen moet gebruiken en de ontstekingen terugkomen. Om dit te voorkomen kan de KNO-arts uw keelamandelen verwijderen. Deze operatie heet tonsillectomie.
Verwijderen keelamandelen (tonsillectomie) in het Anna Ziekenhuis
In het Anna Ziekenhuis in Geldrop verblijft u voor de tonsillectomie een dag en een nacht in ons ziekenhuis. De dag na de operatie mag u weer naar huis. De ingreep vindt plaats op de operatiekamer. U ondergaat de operatie onder algehele verdoving (narcose). Bij een tonsillectomie bij volwassenen (en kinderen ouder dan 10 jaar) maakt de KNO-arts de keelamandelen stapsgewijs los, ook wel pellen genoemd, van de onderliggende weefsellaag. De operatie duurt ongeveer 20 minuten. Bij een tonsillectomie heeft u geen hechtingen in uw keel.
Wanneer u de dag na de operatie naar huis gaat, krijgt u van uw KNO-arts leefregels mee (zoals rust houden), instructies voor pijnstilling en advies over voeding de eerste dagen na de operatie. Tijdens uw ontslaggesprek komt ook aan de orde wat u thuis kunt verwachten, welke complicaties mogelijk zijn (onder andere een nabloeding) en wanneer u contact moet opnemen met het ziekenhuis. Na 4 tot 6 weken komt u op de polikliniek bij uw KNO-arts voor controle.