Verwijderen van goedaardige en kwaadaardige huidtumoren

St. Anna Logo

Op de polikliniek dermatologie van het Anna Ziekenhuis kunt u een (kleine) huidtumor of huidafwijking laten wegsnijden. Dit noemen we een excisie. De meest voorkomende huidafwijkingen zijn moedervlekken, steelwratjes ofwel fibromen (goedaardige vaak steelvormige uitstulping van de huid), lipomen (gezwelletjes van vetweefselcellen) en de atheroomcyste (onderhuidse zwelling van talg door verstopte talgkliertjes). Het verwijderen van dergelijke huidafwijkingen kan nodig zijn om medische redenen, bijvoorbeeld bij twijfel of het verdachte huidplekje goedaardig of kwaadaardig is. U kunt ook de wens hebben een huidafwijking te laten weghalen omdat u er last van heeft of het cosmetisch storend vindt. Informeer in dat geval bij uw zorgverzekeraar of dit wordt vergoed. Het wegsnijden van kleine huidafwijkingen vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Het weggehaalde weefsel gaat meestal naar de afdeling pathologie van ons ziekenhuis voor microscopisch onderzoek op huidkanker.

 

Waarom naar het Anna Ziekenhuis voor het verwijderen van goedaardige en kwaadaardige huidtumoren?

Op onze polikliniek dermatologie streven wij naar hoogwaardige patiëntenzorg en korte toegangs- en wachttijden. Onze dermatologen zijn gespecialiseerd in operatieve dermatologie. U kunt bij ons rekenen op deskundige zorg, persoonlijke aandacht en optimale begeleiding door professionele behandelaars.

Het proces

Voorafgaand aan de dag van de ingreep

Gebruikt u bloedverdunnende geneesmiddelen? Meldt u dit aan uw dermatoloog. Mocht u dit tijdens uw afspraak vergeten zijn, neemt u dan telefonisch contact op met de polikliniek dermatologie. We overleggen vervolgens wat in uw situatie noodzakelijk is. Stop niet met medicijnen op eigen initiatief. Geef ook tijdig door of u allergisch bent voor jodium, verbandpleister of verdovingsvloeistof en dergelijke. Houd er rekening mee dat u na de ingreep tijdelijk geen zware arbeid mag verrichten en niet intensief mag sporten.

De dag van het verwijderen van de huidafwijking

Op de dag van uw ingreep meldt u zich bij de polikliniek dermatologie. De verpleegkundige of doktersassistent begeleidt u naar de behandelruimte waar u plaatsneemt op de behandeltafel. U krijgt in het operatiegebied enkele kleine injecties met verdovingsvloeistof. Daarna voelt u in dat gebied tijdens de excisie wel dat er iets gebeurt, maar het mag geen pijn doen. Als dat wel zo is, kunt u dit aangeven, waarna we verdoving bijspuiten. De verdoving is na ongeveer 2 uur uitgewerkt.

    Niet vergeten

  • Vervoer regelen
  • Geldig legitimatiebewijs
  • Geen crème of make-up

Het wegsnijden van de huidafwijking of tumor

De dermatoloog heeft op uw huid afgetekend waar de excisie plaatsvindt. Meestal is het een ovaalvormig gebied om uw huidafwijking heen. Na het wegsnijden van het weefsel hechten we de wondranden en over de hechtingen krijgt u een aantal hechtstrips. U laat deze strips zitten totdat u terugkomt voor uw controleafspraak en het verwijderen van de hechtingen. Over de wond komt een pleister die 2 dagen droog moet blijven. De ingreep duurt gemiddeld 10 tot 30 minuten. Het weggesneden weefsel gaat naar de afdeling pathologie voor microscopisch onderzoek.

Na de ingreep

Na de excisie mag u naar huis, het liefst met iemand die u in het ziekenhuis ophaalt en naar huis brengt. U heeft meestal geen pijnstiller nodig. Mocht u pijn ervaren, dan kunt u Paracetamol innemen. Geen Aspirine of ontstekingswerende middelen (Ibuprofen of Diclofenac), want deze geven kans op nabloedingen. U krijgt een afspraak voor het verwijderen van de hechtingen, een belafspraak voor de uitslag van het weefselonderzoek en leefregels. Bij plotseling optredende zwelling, pijn en roodheid neemt u contact op met de polikliniek dermatologie.

    Niet vergeten

  • Leefregels volgen
  • Als pijnstiller Paracetamol
  • Hechtstrips laten zitten

Verwijderen van de hechtingen

Voor het verwijderen van de hechtingen gaat u volgens afspraak of naar uw huisarts of u naar onze polikliniek dermatologie. Afhankelijk van de plaats waar de hechtingen zich bevinden, blijven de hechtingen gemiddeld 7 tot 14 dagen zitten. Ook de hechtstrips die na de ingreep over de hechtingen zijn geplakt blijven zo mogelijk al die tijd zitten.

Uitslag van het weefselonderzoek

Binnen 1 of 2 weken na het verwijderen van uw huidafwijking is de uitslag bekend op de polikliniek. U kunt hiervoor bellen naar de polikliniek dermatologie. U heeft hiervoor na afloop van uw ingreep een telefonische afspraak (belafspraak) gekregen. Wanneer u belt, geeft de polikliniekassistent de uitslag aan u door. Indien nodig krijgt u een vervolgafspraak bij de dermatoloog.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.