St. Anna Logo

Er zijn sinds een aantal jaren verschillende technieken om pijn tegen te gaan. Een van deze technieken is Pulsed Radio Frequency Behandeling (PRF), oftewel een warmtebehandeling. Bij sommige (chronische) pijnklachten zoals pijn van de wervelkolom, is een warmtebehandeling mogelijk.

 

Wat is een warmtebehandeling?

Bij een warmtebehandeling wordt een naald bij de zenuw ingebracht. De naald verwarmen we met elektrische stroom. De zenuw verandert hierdoor van structuur en geeft na verloop van tijd de pijnprikkel niet meer door of de pijn vermindert. De functie van de zenuw blijft wel behouden. Het duurt ongeveer twee maanden voordat de behandeling is ingewerkt. Tot die tijd kunt u pijnklachten houden.

 

Warmtebehandeling bij het Anna Ziekenhuis

Op de polikliniek pijnbestrijding doen we er alles aan om uw pijnklachten tegen te gaan. De polikliniek pijnbestrijding van het Anna Ziekenhuis is door de Nederlandse Vereniging van Anesthesiologie (NVA) gecertificeerd als pijnkliniek. De NVA hanteert hierbij criteria voor  de organisatie, uitvoering van behandelingen en opleidingseisen van betrokken medische professionals. U kunt er dus vanuit gaan dat u een warmtebehandeling krijgt in een veilige omgeving.

Het proces

Voor de behandeling

Voor de behandeling zijn röntgenbeelden nodig. Het is daarom belangrijk dat u het van tevoren aangeeft als u zwanger bent of kan zijn. Als u een antistollingsmiddel gebruikt is het noodzakelijk dat u contact opneemt met de trombosedienst. U kunt na de behandeling niet autorijden of met het openbaar vervoer reizen. Zorg er daarom voor dat er iemand is die u na de behandeling thuis kan brengen.

    Niet vergeten

  • Meld het als u zwanger bent.
  • Neem iemand mee die u kan begeleiden.

De behandeling

Met behulp van röntgenbeelden markeren we met een stift de plaats waar u wordt geprikt. We verdoven uw huid met een injector, een apparaat waarmee met hoge druk verdovingsvloeistof in de huid wordt gebracht. Hierdoor voelt u geen prik maar een drukkend gevoel. Met kleine stroomstootjes testen we de naald die bij de zenuw wordt ingebracht voor de warmtebehandeling. De temperatuur van de warmtebehandeling is ongeveer 42 graden. Door de verdoving kan u tijdelijk een dof gevoel hebben in uw arm en/of been.

Na de behandeling

Na de behandeling mag u met uw begeleider mee naar huis. De dag van de behandeling kunt u niet zelf autorijden of met het openbaar vervoer reizen. Na een behandeling aan de nek kunt u duizelig zijn. Dit gaat vanzelf over. Ook het verdoofde gevoel gaat vanzelf over. De pleister of het gaasje mag u ’s avonds verwijderen en u mag na de behandeling weer douchen. De eerste weken na de behandeling kunt u last hebben van napijn, zoals een branderig gevoel bij de prikplaats of de pijnklacht verergert iets. U kunt hiervoor paracetamol gebruiken.

Controleafspraak

De inwerktijd van de behandeling kan tot maximaal twee maanden duren. Sommige patiënten reageren sneller en merken na een paar weken al resultaat. Twee maanden na de behandeling komt u terug op de polikliniek pijnbestrijding voor een controleafspraak.

    Niet vergeten

  • Maak een controleafspraak voor over twee maanden.
Goed om te weten
Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.