Zalftherapie

9173.jpg
St. Anna Logo

Chronische huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem zijn niet te genezen. Wel kunnen we met behandelingen de symptomen van deze huidziekten verzachten of onderdrukken, zodat uw klachten verminderen. Een van de mogelijkheden is intensieve zalftherapie. Als de dermatoloog van het Anna Ziekenhuis voor u een zalfbehandeling heeft voorgeschreven, komt u hiervoor naar ons dermatologisch dagcentrum in Geldrop. Tijdens uw afspraak krijgt u allereerst uitleg over uw zalfbehandeling, de soort medicatie en de mogelijke bijwerkingen ervan. Daarna volgt het aanbrengen van de zalf, crème of lotion op uw huid. Dit gebeurt door gespecialiseerde verpleegkundigen en/of doktersassistenten onder supervisie van onze dermatologen.

 

Wat is zalftherapie?

Sommige zalfbehandelingen past u zelf thuis toe. U krijgt dan van de verpleegkundige uitgebreide instructies voor het zalven. Onder andere voor het aanbrengen van de zalf, de hoeveelheid zalf die u mag smeren, de hygiëne bij het aanbrengen van zalf, de smeerrichting op de behaarde huid en combinatie van de zalf met andere zalven. Ook krijgt u adviezen over algemene huidverzorging bij baden, douchen, sporten en over geschikte kleding. Daarnaast vertelt de verpleegkundige op welke veranderingen van de huid u tijdens het zalven moet letten en in welke situaties u de dermatoloog moet waarschuwen.

 

U kunt bij ons dermatologisch centrum terecht voor de volgende zalftherapieën.

  • Bij psoriasis: behandeling met Ditranol (zalf of crème). Ditranol dringt de huid binnen en normaliseert de gestoorde celdeling bij psoriasis. Het zalven gebeurt op ons dermatologisch dagcentrum, meestal in combinatie met andere therapieën zoals lichttherapie. In sommige situaties brengt u de Ditranol zelf thuis aan.
  • Bij psoriasis en bij eczeem: behandeling met hormoonzalven (corticosteroïden voor de huid). Dit kunnen zalven, crèmes of lotions zijn. Deze geneesmiddelen onderdrukken de klachten van roodheid, zwelling en jeuk van de huid. Zalven op basis van corticosteroïden werken als ontstekingsremmer en vertragen de celdeling.

 

Waarom naar het Anna Ziekenhuis voor zalftherapie?

Het dermatologisch dagcentrum van het Anna Ziekenhuis heeft een korte toegangstijd. Tijdens uw behandeling ontvangt u patiëntgerichte zorg door deskundige behandelaars. U kunt bij ons persoonlijke aandacht, begeleiding en (emotionele) ondersteuning en heldere informatie verwachten.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.