Urolift-behandeling

Urologie

Download / print

Je hebt een goedaardige vergroting van de prostaat. In overleg met de uroloog heb je besloten dat je een Urolift-behandeling krijgt. Hier lees je wat deze ingreep inhoudt en hoe je je moet voorbereiden.

Wat is een Urolift-behandeling?

Met een Urolift-behandeling brengen we het Urolift-systeem via de plasbuis in. Het drukt de prostaatkwabben, die je plasstraal blokkeren samen en zet deze vast met een klein implantaat (een soort ankertje). Hierdoor ontstaat er meer ruimte tussen de prostaatkwabben waardoor het plassen makkelijker gaat.

Een Urolift-behandeling is een veilige en effectieve behandeling voor goedaardige prostaatvergroting, die het krijgen van een erectie en de zaadlozing niet vermindert. Een voordeel van deze methode is dat de arts niet hoeft te snijden en geen prostaatweefsel hoeft te verwijderen.

Wat gebeurt er voor de behandeling?

De uroloog spreekt tijdens een consult de ingreep met je door en je krijgt een informatiefolder mee. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt op de preoperatieve screening om de sedatie (roesje) door te spreken. Tijdens dat gesprek wordt er ook gevraagd naar je medicatie en allergieën (in het bijzonder voor nikkel en lidocaïne). Als je bloedverdunners gebruikt, hoor je wanneer je moet stoppen deze medicatie te gebruiken.

Hoe verloopt de behandeling?

Afbeelding 1

Op de dag van je behandeling meld je je op de polikliniek urologie. Je wordt gevraagd om je van onderen uit te kleden (schoenen, broek en onderbroek) en plaats te nemen op een onderzoekstoel met beensteunen. Er zal met het hele operatieteam nog een check van alle gegevens plaatsvinden en daarna start de sedatie.

De arts zal vervolgens een dun buisje (met daarin een kleine camera) in de plasbuis inbrengen om te bepalen waar de implantaten geplaatst moet worden. Nadat de plaats bepaald is, brengt de arts de implantaten in de prostaat aan (zie afbeelding 1). Na de ingreep ga je terug naar de uitslaapruimte.

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

Wanneer mag je naar huis?

Als er geen complicaties zijn kun je normaal gesproken op de dag van de ingreep weer naar huis. Je mag na de ingreep niet zelf autorijden.

Waar moet je op letten als je weer thuis bent?

  • Je mag de eerste 72 uur niet zelf autorijden. 
  • Je mag eventuele bloedverdunners een dag na de ingreep weer innemen. Dit mag alleen als er geen bloed meer in je urine zit en je urine helder van kleur is.
  • Drink minimaal twee liter vocht per dag.
  • Als je voor de ingreep medicijnen gebruikte, neem deze dan weer in. Wacht twee weken met het staken van de medicatie die je gebruikt om beter te kunnen plassen zoals: tamsulosine, alfuzosine, finasteride, dutasteride of silodosine.
  • Zorg dat je ontlasting altijd goed op gang en zacht blijft door vezelrijke voeding te eten. Neem contact op met de polikliniek urologie als dit niet lukt.
  • Tot twee weken na de ingreep mag je: 
    • Niet persen tijdens de ontlasting.
    • Geen zwaar werk of zware klussen doen. Vermijd vooral klussen waarbij je je buikspieren en bekkenbodem aanspant.
    • Niet fietsen. 
    • Niet sporten. Je mag wel wandelen.
    • Je mag niet in bad of naar de sauna gaan. Douchen mag wel.
  • Tot een week na de ingreep mag je geen geslachtsgemeenschap hebben of klaarkomen. Het is mogelijk dat er wat bloedverlies bij het sperma zit. Als dit het geval is en de zaadlozingen zijn ook pijnlijk, dan is het verstandig om dit nog twee weken uit te stellen.
  • Alcoholgebruik is een week niet toegestaan.

Na 3 maanden kom je weer op controle op de poli urologie. Het is belangrijk om vooraf een vragenlijst (IPSS) mee te nemen.

Wanneer neem je contact op?

Als je last krijgt van een van de onderstaande klachten is het belangrijk dat je meteen contact opneemt. Tijdens kantooruren bel je hiervoor naar de polikliniek urologie. Buiten kantooruren neem je contact op met de Spoedeisende Hulp.

  • Koorts van meer dan 38,5 graden.
  • Als je veel bloed plast met grote bloedstolsels.
  • Als je plotseling niet meer kunt plassen.
  • Bij aanhoudende pijn of als de pijn erger wordt en pijnstillers niet of nauwelijks werken.

Welke risico's en complicaties kunnen voorkomen?

Nabloeding
Op de uitslaapkamer wordt tijdens de opname bekeken of je nog veel bloed verliest vanuit de prostaat. Als je nog veel bloed verliest is het belangrijk dat je een liter water extra drinkt. Je gaat pas naar huis als de urine helder genoeg is. Soms kan thuis toch een nabloeding optreden. Dan wordt de urine weer donkerrood. Neem in dat geval meteen contact op met de polikliniek urologie.

Als je antistollingsmiddelen gebruikt heb je een verhoogd risico op een nabloeding. Om te voorkomen dat je een nabloeding krijgt is het belangrijk dat je tijdens de ontlasting niet perst en zorgt dat de ontlasting zacht blijft. De verpleegkundige legt uit hoe je dit het beste kunt doen.

Niet kunnen plassen na de ingreep
Het kan gebeuren dat door wat zwelling in de plasbuis het plassen niet goed op gang komt. Je krijgt dan op de Dagbehandeling een verblijfskatheter die de urine automatisch afvoert. De arts zal bepalen hoe lang deze moet blijven zitten.

Bij- en nawerkingen
Met name de eerste zes weken kun je:

  • Veel aandrang tot plassen hebben.
  • Last krijgen van ongewenst urineverlies.
  • Last krijgen van een branderig gevoel met plassen.

Er kan bloed in de urine zitten. Dit kan een tot twee weken duren. Dit is een normaal verschijnsel. Ook kan er soms een klein stolseltje met de urine meekomen. Ook dit is normaal maar het mag het plassen niet belemmeren. Het effect van deze ingreep kun je na zes weken tot drie maanden gaan merken.

Ervaringsverhaal van Frans

Frans vertelt over zijn urolift waardoor hij nu weer zonder problemen de boodschappen kan tillen.

‘‘Bij het Anna kon ik supersnel terecht voor een Urolift-behandeling.’’ Frans had klachten bij het plassen. De huisartsenpost plaatste drie keer een katheter bij hem en verwees hem door naar een specialist. Een grote operatie? Dat wilde Frans liever niet. En gelukkig was dat ook niet nodig. Hij koos voor de nieuwe Urolift behandeling en was na een paar uur weer thuis. “Ik kan het iedereen aanraden.” Lees verder ›

Heb je nog vragen?

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen dan kun je op werkdagen contact opnemen met polikliniek urologie via 040 - 286 48 65.