Als uw kind darmklachten heeft, kan het zijn dat de darmen van uw kind bepaalde suikersoorten (koolhydraten) uit de voeding niet goed kunnen verwerken. Dit veroorzaakt diarree. De suikersoort die het vaakst leidt tot darmproblemen is melksuiker (lactose). Lactose is een van de bestanddelen van melkproducten, maar komt ook in andere producten voor. Bijvoorbeeld in bakkerijwaren, ontbijtgranen, levensmiddelen in poedervorm (puree, soep, maaltijdvervangers, bereidingen voor pannenkoeken of gebak), margarine, koud vlees en snoep. Met een H2-ademtest kunnen we onderzoeken in hoeverre de darmen van uw kind koolhydraten (onder andere lactose) kunnen afbreken en opnemen in het bloed. Deze ademtest is voor uw kind een volkomen pijnloos en onschadelijk onderzoek.
H2-ademtest (lactosetest) bij kinderen in het Anna Ziekenhuis
U bepaalt in overleg met de kinderarts of een H2-ademtest voor uw kind zinvol is. De test vindt plaats op de kinder-jeugdafdeling onder toezicht van onze kinderartsen. U krijgt van de kinderarts en/of verpleegkundige uitgebreid voorlichting over de test en de voorbereidingen die daarbij nodig zijn.
Waarom gebruiken we een ademtest om te achterhalen of uw kind koolhydraten niet goed afbreekt? Als de afbraak van koolhydraten niet goed verloopt, komen de suikers in onveranderde vorm in de dikke darm terecht. Deze dikkedarmbacteriën veroorzaken een gistingsproces. Hierbij komt waterstofgas (H2) vrij. Dit gas gaat via de darmwand naar het bloed en verlaat het lichaam met de uitgeademde lucht. Bij de test bekijken we hoeveel waterstofgas (H2) er bij uw kind zit in de adem die het uitblaast. Hieraan kunnen we zien of en in welke mate uw kind suiker kan verteren. Op basis daarvan bepaalt de kinderarts of bij uw kind aanpassing van de voeding of een behandeling nodig is. Bij de (medische) zorg voor uw kind werken wij nauw samen met andere specialisten in ons ziekenhuis, onder andere met de diëtisten.