Bloedonderzoek bij kinderen

Beren bloedafname
St. Anna Logo

Voor onze kleinste bezoekers hebben we in het Anna Ziekenhuis in Geldrop in het (bloed)afnamelaboratorium een speciale bloedafname cabine. Een vrolijke wandschildering leidt de aandacht af van het bloedprikken en na het prikken krijgt uw kind een klein cadeautje en een prikdiploma.

Hoe gaat het bloedprikken bij kinderen in zijn werk?

De laborante vertelt u eerst waar er bij uw kind bloed wordt afgenomen. Meestal is dit in de arm en soms als er voor de onderzoeken minder bloed nodig is kan het ook in de vinger. Als uw kind in de arm wordt geprikt zal de laborante eerst een geschikte ader zoeken voor de bloedafname en daarna de ader aanprikken. Afhankelijk van het aangevraagde onderzoek wordt er een of meerdere buisjes gevuld. Nadat het laatste buisje is gevuld wordt de naald uit de arm gehaald en wordt het wondje met een doekje dichtgedrukt. Daarna plakken we een vrolijke pleister en is het bloed prikken klaar. 

Verdoving?

Bij kleine kinderen is het mogelijk om de plaats waar geprikt wordt licht te verdoven. Indien u wenst dat uw kind verdoofd wordt geprikt kunt u dat aangeven bij de laborante aan de balie.

Tips ter voorbereiding

  • Leg uw kind uit wat er gaat gebeuren. De ervaring leert dat uw kind minder angstig is als u eerlijk vertelt wat er gaat gebeuren. Uw kind mag best weten dat de prik een beetje pijn doet. Vertel ook dat de pijn weer snel over  is.
  • Uw kind voelt minder pijn als hij/zij ontspannen is. Een kind is meer ontspannen als u ook kalm en rustig bent. Meestal kan uw kind tijdens het bloedprikken bij u op schoot zitten. Het helpt ook om het favoriete knuffeltje van uw kind mee te nemen. U kunt uw kind ook laten kijken naar een filmpje op uw telefoon of tablet.
  • Om de ervaring van het bloedprikken te verwerken is het goed om met u kind nog even na te praten. Hoe ging het? Deed het erg pijn?
Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.