Bloedonderzoek

9207.jpg
St. Anna Logo

Als u lichamelijke klachten heeft, kan uw (huis)arts of verloskundige besluiten bloedonderzoek te doen. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek, kan uw (huis)arts of verloskundige meer te weten komen over de oorzaak van uw klachten. Ook kan het verloop van een ziekte, zwangerschap en behandeling worden gevolgd of kan een ziekte mogelijk worden voorkomen. Voor een bloedonderzoek heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts, verloskundige, trombosedienst of specialist. In veruit de meeste gevallen hoeft u geen afspraak te maken. U kunt zich dan melden bij de balie van het (bloed)afnamelaboratorium in onze ziekenhuis of op een van de externe afnamelocaties. Voor enkele onderzoeken vragen we u wel een afspraak te maken. Deze onderzoeken zijn op uw aanvraagformulier aangegeven met een *. Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen.

 

Bloedonderzoek bij het Anna Ziekenhuis

Bij het Anna Ziekenhuis kunt u op meerdere locaties in de regio Eindhoven bloed laten prikken. Zo kunt u in Eindhoven, Geldrop, Heeze, Leende, Lierop, Maarheeze, Mierlo, Nuenen, Someren en Sterksel terecht. Als u een verwijsbrief heeft, kunt u snel bij ons terecht. Op een aantal locaties ook in de avonduren. Op al onze afnamelocaties staat uw privacy hoog in het vaandel. Als u meer privacy wilt, kunt u terecht in het Anna Ziekenhuis in Geldrop. Daar kunt u op verzoek bloed laten prikken in een eigen cabine. Wij zorgen er altijd voor dat de uitslagen van uw bloedonderzoek snel bij uw (huis)arts of verloskundige terecht komen. Kwaliteit staat daarbij hoog in het vaandel. We zijn er trots op dat ons laboratorium al sinds 1998 als 12e van Nederland geaccrediteerd is. Dit betekent dat we zorgvuldig met de aan ons toevertrouwde lichaamsmaterialen omgaan en ons kwaliteitssysteem regelmatig getoetst wordt. Als patiënt bent u bij ons dus verzekerd van kwaliteit.

Het proces

Voorbereiding thuis

Voor een aantal bloedonderzoeken moet u nuchter zijn. Deze onderzoeken zijn op het aanvraagformulier te herkennen aan een (n) of (nuchter) achter het aangevraagde onderzoek. Als u nuchter moet zijn, mag u op de avond voor het bloedonderzoek vanaf 24.00 uur niet meer eten en drinken. U mag wel een beetje water drinken (maximaal 2 glazen) en uw medicijnen innemen met een beetje water. Neem uw aanvraagformulier mee als u komt bloedprikken. Als de gegevens op het formulier niet kloppen, kunt u deze voor het bloedprikken laten aanpassen bij de informatiebalie.

  Niet vergeten

 • Kijk of u nuchter moet zijn
 • Kijk of uw gegevens kloppen
 • Neem het aanvraagformulier mee

Aanmelden bij de balie

Op de afnamelocatie van uw keuze, meldt u zich bij de balie. Een laborante van het afnamelaboratorium neemt uw aanvraagformulier in ontvangst en vraagt of de gegevens op het formulier juist zijn. De laborante geeft u een nummer en vraagt u plaats te nemen in de wachtkamer. Vervolgens zal de laborante het aangevraagde onderzoek invoeren in de computer en dit koppelen aan uw gegevens.

In de wachtkamer

We proberen het wachten zo kort mogelijk te houden. U bent aan de beurt als het nummer dat u van de laborante aan de balie hebt gekregen verschijnt op het elektronische nummerbord. Een laborante ontvangt u bij binnenkomst en begeleidt u naar een prikcabine. Het kan zijn dat iemand die zich later heeft gemeld dan u, eerder wordt geholpen. De arts van deze patiënt heeft snel uitslagen nodig. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Voor het prikken

Uw aanvraagformulier en etiketten zijn voorzien van uw gegevens. Om verwisselingen uit te sluiten zal de laborante u nogmaals vragen naar uw naam en geboortedatum. Als we zeker zijn dat we de juiste onderzoeken en de juiste persoon hebben, plakken we de etiketten met uw gegevens op de buisjes. Wilt u liever liggend bloed laten prikken? Geef dit dan aan. In alle cabines hebben we een comfortabele prikstoel die in een handomdraai in een liggende positie kan worden gezet. In de externe afnamelocaties hebben we helaas deze stoelen niet. Als u liever liggend geprikt wilt worden, vragen wij u naar het afnamelaboratorium in het Anna Ziekenhuis te komen.

  Niet vergeten

 • Aangeven of u wilt liggen

Het bloedprikken

De laborante zoekt een geschikte ader voor de bloedafname en zal vervolgens de ader aanprikken. Afhankelijk van de aangevraagde onderzoeken sluiten we een of meer buisjes aan. Deze buisjes lopen automatisch vol en we kunnen ze wisselen zonder dat we u opnieuw hoeven te prikken. Kunt u niet zo goed tegen bloed prikken? Dan kunnen we u ook liggend prikken in het afname laboratorium in het Anna Ziekenhuis in Geldrop en in Eindhoven als u dat comfortabeler vindt. Op de externe afnamelocaties hebben we helaas deze mogelijkheid niet.

Na het bloedprikken

Als het laatste buisje vol is wordt de naald uit uw arm gehaald. U krijgt een pleister op het wondje en de laborante zal u vragen dit 1 à 2 minuten stevig aan te drukken. Zo wordt een blauwe plek voorkomen. Na 2 minuten is het wondje dicht en kunt u weer gaan. De buisjes gaan naar het laboratorium voor onderzoek.

  Niet vergeten

 • Druk de pleister stevig aan
Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.