Wat is een sentinelnode
Bij melanomen kunnen kwaadaardige cellen zich via de lymfebanen naar lymfeklieren verspreiden. Sentinelnode betekent letterlijk schildwachtklier.
Het onderzoek en de behandeling die je binnenkort zal ondergaan, dient om de eerstdrainerende lymfeklier op te sporen, die in verbinding staat met een kwaadaardig gezwel.
Als deze schildwachtklier geen uitzaaiing bevat, kan voorkomen worden dat meerdere plaatselijke lymfeklieren onnodig worden verwijderd.
Hoe verloopt het onderzoek
Het onderzoek gaat direct vooraf aan de operatie die je dient te ondergaan. Op de dag voor opname (dus de dag voor operatie), heb je een afspraak bij de afdeling radiologie, nucleaire diagnostiek. Op deze afdeling krijg je een zeer geringe hoeveelheid radioactieve stof ingespoten door de radioloog (arts).
De radioactieve stof wordt rondom de tumor (of het litteken daarvan) ingespoten. Deze stof zal zich verspreiden via de lymfebanen. De radioactieve stof kent geen bijwerkingen en is niet schadelijk voor jou of jouw omgeving. Maar als je zwanger bent of denkt te zijn, of wanneer je borstvoeding geeft, moet je dit wel vooraf bij je chirurg te melden.
Als de inspuiting klaar is, is het van belang dat je de plaats van de inspuiting goed warm houdt. Ook moet je deze plaats regelmatig masseren, zodat de radioactieve stof zich nog beter verspreidt.
Op de ochtend van de operatie worden op de afdeling Nucleaire Diagnostiek een aantal foto's gemaakt van het gebied rondom de tumor en van de bijbehorende lymfeklieren. Met behulp van de speciale camera probeert men de schildwachtklier op te zoeken en markeert men de plaats van deze klier met behulp van een stift op de huid.
Tijdens de operatie krijg je een blauwe kleurstof ingespoten in de huid bij de tumor. Deze kleurstof volgt de zelfde route als de radioactieve stof en wordt dus gebruikt als extra controle om de schildwachtklier op te sporen.
Deze vloeistof laat blauwe sporen achter op de huid rondom het operatiegebied. Het kan weken duren voordat deze verkleuring is verdwenen.
Het is mogelijk dat de huid ter plekke voor altijd iets blauwer blijft (blauwe zweem). Ook kan het zijn dat op de dag van de operatie je gezicht grauw van kleur is ten gevolge van de blauwe vloeistof. Tevens kan het zijn dat op de dag van de operatie en de eerste dag hierna je urine en je ontlasting groen van kleur zijn. Dit is dus allemaal van tijdelijke aard.
Wat gebeurt er als de schildwachtklier gevonden is
De schildwachtklier wordt door de chirurg opgespoord door middel van een kleine operatie in de oksel en/of liezen. Na een week is de uitslag van het weefselonderzoek bekend en volgt zo nodig aanvullende behandeling.
Uw chirurg zal je hierover informeren, en geeft deze informatie toegespitst op je persoonlijke situatie.