Anna Borstzorg (mammapoli)

St. Anna Logo

Uw huisarts heeft u doorverwezen naar Borstzorg Anna. In deze folder geven wij u meer informatie over de werkwijze binnen Borstzorg Anna.

Klachten of afwijking

U heeft een klacht met betrekking tot één of beide borsten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan ook zijn dat u geen klachten heeft, maar dat bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker iets is gevonden dat onderzocht moet worden.

Snelle diagnose

Als een afwijking gevonden wordt, is deze niet altijd kwaadaardig. Wij streven ernaar de periode van onzekerheid voor u zo kort mogelijk te houden. Wanneer u bent doorverwezen door uw huisarts heeft u binnen twee werkdagen een afspraak. Eventuele vervolgafspraken proberen wij zo snel mogelijk in te plannen.

Ons team

Bij Borstzorg Anna wordt u begeleid door een multidisciplinair team. Dit draagt bij aan een snelle diagnose. Het team bestaat onder andere uit een:

 • radioloog
 • verpleegkundig specialist
 • chirurg
 • patholoog
 • mammacare verpleegkundige
 • internist-oncoloog
 • plastisch chirurg

De verschillende specialisten hebben veel ervaring en hebben regelmatig overleg met elkaar.

 

Uw eerste bezoek aan Borstzorg Anna

Wat neemt u mee
Om goed voorbereid naar uw eerste afspraak te komen vragen wij u aan de volgende zaken te denken:

 • Kom samen met uw partner of een vertrouwd persoon naar de afspraak.
 • Neem, indien van toepassing, de papieren van het bevolkingsonderzoek mee.
 • Als u bloedverdunners gebruikt, dan is het heel belangrijk dat wij weten welke dit zijn. Neem daarom uw medicijnlijstje of de verpakking van de bloedverdunners mee.

Wat kunt u verwachten
Bij uw eerste bezoek aan Borstzorg Anna meldt u zich aan de balie van radiologie:

 • Locatie Geldrop: de afdeling radiologie, route 22 in het souterrain (kelder).
 • Locatie Eindhoven (Antoon Coolenlaan): balie TopSupport.

Afhankelijk van de indicatie of de klacht, wordt er bij u een mammografie en/ of een echografie gemaakt. Na het onderzoek bespreekt de radioloog de bevindingen met u. Het kan zijn dat aanvullend onderzoek nodig is. Bijvoorbeeld een punctie voor weefselonderzoek of een MRI. Deze punctie wordt meestal meteen op de echokamer door de radioloog gedaan.

In sommige gevallen is het maken van een punctie echter niet direct mogelijk. Dit is bijvoorbeeld het geval als u bloedverdunners gebruikt of als de punctie niet met behulp van een echografie mogelijk is. In dat geval krijgt u een vervolgafspraak. Voor een MRI wordt altijd een vervolgafspraak ingepland.

De 3 verschillende mogelijkheden die de radioloog kan bespreken:

 1. De radioloog heeft vastgesteld dat er geen aanvullend onderzoek nodig is, geeft u een goede uitslag en verwijst u terug naar de huisarts.
 2. Er is wel aanvullend onderzoek nodig, maar dit kan niet meteen. Er wordt voor u een afspraak gemaakt voor een MRI, of voor een echogeleide punctie of een borstpunctie met behulp van röntgenstraling (stereotactische punctie).
 3. Er wordt direct een punctie bij u gedaan door de radioloog in verband met een gevonden afwijking in de borst. De radioloog zal u meteen inlichten of hij/zij het vermoeden heeft dat het om een kwaadaardige afwijking gaat. Ook voor goedaardige afwijkingen kan een punctie nodig zijn. Vervolgens krijgt u een afspraak mee voor de uitslag. Deze is de volgende dag bij de verpleegkundig specialist van Borstzorg Anna op de poli chirurgie (mammapoli).
  De verpleegkundig specialist bespreekt met u de voorlopige uitslag van het weefselonderzoek en de consequenties. Verder brengt zij uw gehele persoonlijke situatie in kaart zoals voorgeschiedenis, medicatie en familiegeschiedenis in relatie tot borst/eierstok- en prostaatkanker. Ook bepaalt zij of er nog verder onderzoek moet worden afgesproken.
  Als er sprake is van een kwaadaardige aandoening krijgt u een 2e afspraak met de mammachirurg enkele dagen later en zal het behandelplan worden besproken.
  Zie de folders ’Verpleegkundig specialist Borstzorg Anna (mammapoli)’ en ‘Borstkanker & Erfelijkheid’ (www.st-anna.nl/borstzorganna).

Mammografie
Een mammografie bestaat uit een serie digitale röntgenfoto’s van de borst. Op deze foto’s komt u met uw ontbloot bovenlichaam voor het röntgenapparaat te staan. De laborante legt uw borst op een plaat, waarna de borst met een tweede plaat enkele seconden wordt samengedrukt. Dit kan gevoelig zijn, maar hierdoor worden de foto’s beter van kwaliteit.

Echografie
Bij een echografie wordt een afbeelding van uw borst en eventueel van uw oksel gemaakt met behulp van geluidsgolven. Voor een goede geleiding van geluidsgolven wordt wat verwarmde gel op uw borst aangebracht. De radioloog gaat met een echoapparaatje over uw borst. Dit is volkomen pijnloos.

Punctie van de borst met behulp van echografie

 • Histologische punctie
  Bij een echogeleide histologische punctie wordt met behulp van echografie de afwijking gelokaliseerd. Vervolgens wordt uw borst goed verdoofd en met een dikkere naald worden enkele kleine fragmentjes weefsel afgenomen. Het afgenomen weefsel wordt zo spoedig mogelijk naar het laboratorium gebracht waar de patholoog het onderzoekt.
 • Cytologische punctie
  Bij een echogeleide cytologische punctie wordt met behulp van echografie de afwijking gelokaliseerd. Met een dunne naald worden cellen opgezogen, die door de patholoog onderzocht worden. Hierbij is geen verdoving nodig.

Punctie van de borst met behulp van röntgenstraling

 • Stereotactische punctie
  Bij een stereotactische punctie wordt met behulp van röntgen de afwijking gelokaliseerd. U ligt hiervoor op een tafel  met uw borst door een gat hangend. Uw borst wordt vastgeklemd. Na het lokaliseren van de afwijking wordt ook nu uw borst goed verdoofd en vervolgens worden met een dikke naald kleine reepjes weefsel afgenomen. Het afgenomen weefsel wordt zo spoedig mogelijk naar het laboratorium gebracht, waar de patholoog het onderzoekt.

MRI
MRI staat voor Magnetische Resonantie Imaging. Dit betekent dat met behulp van een sterke magneet en radiogolven afbeeldingen worden gemaakt. In dit geval van de borsten. Hiervoor ligt u op uw buik, met uw borsten in een speciaal daarvoor ontwikkelde spoel, in de MRI-scanner.
Meestal krijgt u van tevoren een infuus ingebracht, waardoor contrastvloeistof kan worden toegediend. Dat toedienen gebeurt dan tijdens het onderzoek.

Meer informatie

Ga voor meer informatie naar www.st-anna.nl/borstzorganna of download onze app Anna Zorg(t) gratis via de App Store of Play Store. In deze app is meer informatie te vinden over onderzoeken, aandoeningen en behandelmogelijkheden. Medewerkers van de poli kunnen u ook helpen met downloaden en installeren.