Coloscopie (dikkedarmonderzoek)

9498.jpg
St. Anna Logo

Wanneer u darmklachten heeft die kunnen wijzen op ontstekingen, zweren, bloedingen of gezwellen kan uw behandelend arts besluiten een dikkedarmonderzoek (coloscopie) te doen. Met een dikkedarmonderzoek kunnen we vrijwel alle afwijkingen in uw dikke darm opsporen. Ook kan de MDL-arts via de endoscoop met instrumentjes kleine ingrepen in de dikke darm uitvoeren, zoals kleine poliepen en stukjes weefsel wegsnijden, een bloeding stelpen en vernauwingen oprekken.

Tijdens de coloscopie bekijkt de maag-darm-leverarts (MDL-arts) met een kijkinstrument (endoscoop) de binnenkant van uw dikke darm en soms het laatste stukje van de dunne darm. De endoscoop is een dunne, soepele en bestuurbare slang die ongeveer zo dik is als een vinger. Aan het uiteinde ervan zit een lampje dat de binnenkant van uw darm verlicht en een kleine camera. De arts schuift de endoscoop via uw anus door tot in de dikke darm. Tijdens het dikkedarmonderzoek volgt de arts de beelden van de camera op een beeldscherm. De camera maakt ook foto’s, zodat de arts na het onderzoek uw situatie nogmaals goed kan bekijken. Zo nodig zal de arts wat weefsel uit uw darm wegnemen voor microscopisch onderzoek op het laboratorium. Tijdens de coloscopie kunt u een roesje met slaapverwekkende medicijnen (sedatie) krijgen, zodat u het onderzoek ontspannen kunt ondergaan. Voor een coloscopie komt u naar de functieafdeling van het Anna Ziekenhuis in Geldrop.

 

Waarom naar het Anna Ziekenhuis voor een coloscopie?

Meestal krijgt u op korte termijn een afspraak voor uw dikkedarmonderzoek. Mocht er een toegangstijd zijn, dan proberen we die zo kort mogelijk te houden. U kunt bij onze functieafdeling patiëntgerichte zorg door deskundige professionals verwachten. Kwaliteit van zorg en een persoonlijke benadering staan bij ons voorop. Voorafgaand aan uw kijkonderzoek krijgt u van de arts, de verpleegkundige of de laborant dan ook uitgebreid uitleg over het verloop van het onderzoek. Wanneer u de coloscopie ondergaat met een roesje, verblijft u na afloop op onze uitslaapruimte waar we u bewaken volgens de meest recente richtlijnen. U gaat naar huis als alle controles goed zijn. De coloscopieën worden uitgevoerd door onze maag-darm-leverartsen. Het Anna Ziekenhuis is door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gecertificeerd voor het uitvoeren van vervolgonderzoek na het bevolkingsonderzoek darmkanker.

 

Het proces

Voorbereidingen voor het leegmaken van de darmen

Uw dikke darm moet voor de coloscopie helemaal schoon en leeg zijn. Met de voorbereidingen daarvoor start u 3 dagen vóór uw onderzoek. Dat betekent tijdelijk geen grof volkorenbrood en fruit met pitjes (kiwi, druiven, aardbeien) eten. Vanaf 1 dag vóór uw onderzoek eet u volgens een dieet. Volgens de instructies die u heeft gekregen drinkt u op de voorgeschreven tijden het laxeermiddel Moviprep. Deze drank spoelt uw dikke darm schoon. Het veroorzaakt diarree. Zorg daarom dat u steeds in de buurt van een toilet bent.

  Niet vergeten

 • Dieet volgen
 • Laxeermiddel drinken
 • In de buurt van toilet blijven
 • Video ter voorbereiding kijken

De dag van het onderzoek

Op de dag van uw coloscopie mag u niet meer eten, niet roken en geen medicatie innemen. Als u een roesje krijgt, meldt u zich 30 minuten voor aanvang van uw onderzoek op onze functieafdeling. De laborant of verpleegkundige brengt u naar de uitslaapkamer. Hier ontbloot u het onderlichaam. Daarna gaat u naar de onderzoekskamer. Hier gaat u op de onderzoekstafel liggen, op uw linkerzij. Voor het roesje brengen we een infuusnaaldje in uw hand in voor toediening van de slaapverwekkende medicijnen. Door het roesje bent u meer ontspannen. U blijft aanspreekbaar, zodat u mee kunt werken aan het onderzoek.

  Niet vergeten

 • Geldig legitimatiebewijs
 • Actueel medicatieoverzicht
 • Zo nodig vervoer regelen

De coloscopie (dikkedarmonderzoek)

De MDL-arts brengt de endoscoop voorzichtig via uw anus in en schuift de slang langzaam verder de dikke darm in tot aan het einde ervan. Om het slijmvlies van de darmwand goed zichtbaar te maken, blazen we lucht in uw darmen. Dit veroorzaakt darmkrampen en u zult winden laten. Daar hoeft u zich niet voor te schamen. Als het kijkinstrument ver genoeg zit, haalt de arts de slang stukje bij beetje terug en bekijkt nauwkeurig de darmwand. Met de ingebouwde camera maken we foto’s van afwijkingen in uw darm. Dit onderzoeksdeel duurt 15 tot 30 minuten.

Extra ingrepen

Soms haalt de MDL-arts tijdens de coloscopie een stukje weefsel uit uw darm en verwijdert eventueel kleine poliepen. Ook kan het zijn dat de arts als behandeling afwijkingen aan de darmwand wegbrandt met behulp van elektrische stroom. Vóór het wegbranden plakken we een aardsticker op uw bovenbeen om een goede stroomgeleiding te krijgen. Weggehaalde stukjes weefsel of poliepen brengen we naar het laboratorium voor nader onderzoek.

Na het onderzoek

Op onze afdeling kunt u bijkomen van uw onderzoek. Na een roesje verblijft u nog 2 uur in onze uitslaapruimte. Na de coloscopie heeft u last van darmkrampen door de lucht die tijdens het onderzoek in uw darmen is geblazen. Door winden te laten raakt u die lucht en daardoor de pijn sneller kwijt. Als u zich goed voelt, mag u naar huis, samen met iemand die u op onze functieafdeling ophaalt en naar huis brengt. Na een roesje mag u niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van uw darmonderzoek krijgt u in principe via uw behandelend arts. Soms kan de MDL-arts die de coloscopie heeft verricht u alvast een voorlopige uitslag geven. Als weefsel is weggehaald voor onderzoek in het laboratorium krijgt u de uitslag daarvan tijdens uw volgende afspraak bij uw behandelend arts. Deze arts bespreekt met u of behandelen nodig is, of wat er verder gaat gebeuren.

Tips van onze specialisten
_MG_2623-ZKH-Ronald Linskens.png

Ronald Linskens

MDL arts

_MG_2623-ZKH-Ronald Linskens.png

Ronald Linskens

MDL arts

Voorbereiding

Voor een succesvol onderzoek is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Wij adviseren u daarom de instructies in de voorbereidingsfolder goed door te nemen.

Ronald LinskensBekijk profiel

Vindt u deze informatie nuttig?

Inname moviprep

Wij adviseren u de moviprep extra koud te drinken.

Ronald LinskensBekijk profiel

Vindt u deze informatie nuttig?

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.