Duplexonderzoek van de halsvaten

radiologie.jpg
St. Anna Logo

Bij bepaalde hersenaandoeningen is het van belang de kwaliteit en functie van uw bloedvaten te onderzoeken. Bijvoorbeeld als u een beroerte of TIA heeft gehad. De oorzaak bepaalt welke behandeling nodig is. De halsslagaderen zorgen voor de bloedvoorziening van uw hersenen. Vernauwingen of een verstopping in de bloedvaten van de hals kunnen we opsporen en in beeld brengen met een duplexonderzoek. Een duplexonderzoek bestaat uit een echo-onderzoek en een Doppleronderzoek. Duplex betekent ‘dubbel’. Met het echo-onderzoek brengen we de bloedvaten en de wanden ervan in beeld op een beeldscherm. Met het Doppleronderzoek meten we de stroomsnelheid van uw bloed. Voor een duplexonderzoek heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of behandelend arts, bijvoorbeeld de neuroloog. 

Een duplexonderzoek van de halsvaten in het Anna Ziekenhuis

Bij de afdeling radiologie kunt u kwalitatief goed onderzoek verwachten en een persoonsgerichte begeleiding. Een gespecialiseerde vaatlaborant voert het duplexonderzoek uit en begeleidt u daarbij.

Het proces

Voorbereidingen

Voor een Duplexonderzoek van de halsvaten is geen speciale voorbereiding nodig.

De dag van uw onderzoek

U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie van de afdeling radiologie. We raden u aan die dag een blouse of een T-shirt met een wijde hals aan te trekken waarmee de hals vanaf het sleutelbeen vrij is. U kunt uw sieraden beter thuis laten. Wanneer u in ons ziekenhuis bent opgenomen, brengt een verpleegkundige u vanuit de verpleegafdeling naar de afdeling radiologie. De laborant komt u bij de balie ophalen en brengt u naar de onderzoekskamer.

    Niet vergeten

  • T-shirt/bloes met wijde hals
  • Sieraden thuis laten

Het Duplexonderzoek

De laborant(e) vertelt nog een keer wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u die stellen. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op een onderzoekstafel met het hoofd een beetje gedraaid. De laborant brengt een koude gel aan op uw hals. Daarna strijkt de laborant met de echo-probe over beide kanten van uw hals om de onderliggende bloedvaten hoorbaar te maken en in beeld te krijgen. Van de beelden op het televisiescherm worden foto’s gemaakt. Een duplexonderzoek is niet pijnlijk of belastend en onschadelijk. De duur ervan varieert van 15 tot 45 minuten en is onder andere afhankelijk van het verloop van uw bloedvaten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek is geen speciale nazorg nodig. U mag na afloop naar huis of bij ziekenhuisopname gaat u terug naar de verpleegafdeling.

De uitslag van het onderzoek

De vaatlaborant beoordeelt het onderzoek en de radioloog maakt hiervan een schriftelijk verslag. U krijgt de uitslag van uw onderzoek via uw behandelend specialist.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.