St. Anna Logo

Uw behandelend arts heeft een ECG-onderzoek voor u aangevraagd. Bij een ECG (ElektroCardioGram) of ‘hartfilmpje’ wordt de elektrische activiteit van uw hart vastgelegd met een ECG-apparaat. Dit onderzoek geeft belangrijke informatie geeft over de toestand van uw hart. Een ECG geeft informatie over hartritme(stoornissen), zuurstofgebrek van de hartspier, een acuut of eerder doorgemaakt infarct of een vergroot hart. Bij pijn op de borst kan een hartfilmpje aantonen of uitsluiten of een hartprobleem de oorzaak van uw klachten is.

Wat is een ECG (hartfilmpje)?

Het ECG of hartfilmpje is een grafische weergave van de elektrische activiteit in uw hartspier. Via een ECG-apparaat (elektrocardiograaf) kunnen we deze elektrische activiteit registreren en omzetten in een soort grafiek. We kunnen het ECG direct bekijken op een beeldscherm of printen op registratiepapier. Het maken van een hartfilmpje gaat snel en makkelijk, doet geen pijn en is ongevaarlijk. In totaal duurt het onderzoek een paar minuten.

Waarom naar het Anna Ziekenhuis voor een ECG (hartfilmpje)?

Zowel uw behandelend specialist als uw huisarts kan voor u een ECG aanvragen bij de functieafdeling van ons ziekenhuis. Een ECG kunt u met een verwijzing zonder afspraak laten maken van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur. Wij besteden veel aandacht aan patiëntveiligheid. In geval van spoed kan uw (huis)arts altijd direct contact met ons opnemen. Voor het maken van het ECG kunt u terecht op onze functieafdelingen in Geldrop en in Eindhoven.

Het proces

Voorbereiding thuis

Op de dag van het onderzoek kunt u het beste kleding dragen die gemakkelijk is bij het uit- en aankleden. Voor het maken van een ECG is het namelijk nodig dat u de borstkas, armen en onderbenen ontbloot. Wij raden u ook aan op tijd naar uw afspraak te komen. Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint.

    Niet vergeten

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Registratiekaart meenemen
  • Actueel medicatieoverzicht

Voorbereiding ECG op de functieafdeling

De laborant legt u uit wat het ECG inhoudt en vraagt u uw borst, onderarmen en onderbenen te ontbloten. Daarna mag u op uw rug op de onderzoekstafel gaan liggen. Bij mannen met borsthaar kan het nodig zijn plaatselijk wat haar weg te scheren, zodat de plakkers (elektroden) beter kleven. De laborant plakt met een pasta of gel 10 elektroden op uw huid: 2 op de polsen, 2 op de enkels en 6 op de borstkas. De elektroden zijn met snoertjes verbonden aan het ECG-apparaat. Hier staat geen stroom op. Dit deel duurt ongeveer 5 minuten. Het is de bedoeling dat u zo stil en ontspannen mogelijk blijft liggen.

    Niet vergeten

  • Horloge/sieraden afdoen

Maken van het ECG

Tijdens het ECG is het belangrijk dat u stil ligt, zodat niets de registratie van het hart verstoort. De registratie duurt ongeveer 20 seconden. De elektroden vangen de signalen op van de elektrische stroompjes die uw hartspiercellen laten samentrekken. Deze signalen gaan via de snoertjes die aan de elektroden vastzitten naar het ECG-apparaat. De laborant maakt twaalf verschillende registraties (afleidingen), zodat we als het ware vanaf twaalf verschillende punten naar het hart kijken. Zo ontstaat een duidelijk ruimtelijk beeld van het hart. Dit deel duurt in totaal ongeveer 2 minuten.

Na het ECG

De laborant verwijdert de elektroden en maakt uw huid onder de plakkers schoon. Daarna mag u zich weer aankleden. Onze laboranten kunnen u geen informatie geven over de betekenis van uw hartfilmpje. De laborant spreekt met u af wanneer u via uw huisarts of medisch specialist de uitslag van het ECG krijgt. Daarna mag u naar huis.

Beoordeling en uitslag van het ECG

De cardiologen van het Anna Ziekenhuis beoordelen de ECG’s. Zij kunnen uit uw hartfilmpje afleiden of u hartproblemen heeft (gehad) en of er mogelijk sprake is van een van de volgende aandoeningen: hartritmestoornissen, zuurstofgebrek in de hartspier, een acuut hartinfarct, een eerder doorgemaakt hartinfarct, verdikkingen in de hartspier of een vergroot hart (hypertrofie). U krijgt zo snel mogelijk de uitslag van uw ECG via uw medisch specialist of huisarts.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.