Bij bepaalde aandoeningen of klachten is het van belang informatie te achterhalen over uw hersenactiviteit. Deze informatie is nodig voor het stellen van de juiste diagnose. Bijvoorbeeld bij (vermoeden van) epilepsie, schedel- en hersenletsel, beschadiging in de hersenen door een beroerte of tumor, bewustzijnsstoornissen en slaap-waakstoornissen zoals narcolepsie. De (elektrische) activiteit van de hersenen kunnen we meten en vastleggen met een EEG (elektro-encefalogram). Een hersenactiviteitonderzoek heeft geen invloed op het functioneren van uw hersenen en er zijn geen risico's aan verbonden.
Wat is een EEG?
Voor een EEG komt u naar onze afdeling/polikliniek klinische neurofysiologie (KNF) in het Anna Ziekenhuis in Geldrop. U heeft hiervoor een verwijzing nodig van uw huisarts of behandelend arts.
De laborant van de afdeling klinische neurofysiologie (KNF) voert het hersenactiviteitonderzoek uit en begeleidt u daarbij. Tijdens het EEG heeft u op uw hoofd een muts met elektroden (meetplaatjes) die op uw hoofdhuid worden bevestigd. Die plaatjes zijn met kabeltjes verbonden aan een EEG-opnamestation. Dit apparaat vangt de signalen van de elektroden op en meet en registreert de elektrische activiteit van uw hersenen. Een EEG duurt ongeveer 45 minuten (voorbereiding en onderzoek).
Waarom naar het Anna Ziekenhuis voor een EEG (hersenactiviteitonderzoek)?
Bij de afdeling klinische neurofysiologie in het Anna Ziekenhuis in Geldrop kunt u kwalitatief goed onderzoek verwachten en een persoonsgerichte begeleiding. Gespecialiseerde KNF-laboranten voeren het onderzoek uit en analyseren uw onderzoeksgegevens. Uw behandelend neuroloog beoordeelt uw onderzoeksresultaten.