ERCP (kijkonderzoek galblaas- en alvleeskliersysteem)

0105.jpg
St. Anna Logo

Wanneer u een afwijking heeft in uw galwegen of in de afvoergang van de alvleesklier, kan de maag-darm-leverarts in overleg met u besluiten een ERCP te doen. Dit is een inwendig kijkonderzoek van het galblaas- en alvleeskliersysteem. ERCP is de afkorting van endoscopisch retrograde cholangiopancreaticografie.

Met een ERCP kan de MDL-arts afwijkingen in beeld brengen en daarnaast zo nodig direct behandelen. Ook kan de arts een stukje weefsel weghalen voor nader onderzoek in het laboratorium.

 

Wat is een ERCP?

Bij een ERCP brengt de MDL-arts een soepele, bestuurbare slang (endoscoop) via uw keel, slokdarm en maag naar de twaalfvingerige darm (duodenum). Daar zit de uitgang van de galwegen en de alvleesklier (pancreas). De endoscoop, die ongeveer zo dik is als een vinger, bevat aan het uiteinde een minicamera en een lichtbron. Tijdens het onderzoek worden röntgenfoto’s gemaakt. Hiervoor spuit de arts contrastvloeistof in via een slangetje in de endoscoop, zodat de galwegen en afvoergang van de alvleesklier duidelijk zichtbaar zijn op de röntgenfoto. Voor een ERCP moet u nuchter zijn. Tijdens het onderzoek krijgt u een roesje (een slaapmiddel), zodat u het kijkonderzoek ontspannen kunt ondergaan. Het onderzoek vindt plaats in dagbehandeling of tijdens ziekenhuisopname op de verpleegafdeling maag-darm-leverziekten (MDL) van ons ziekenhuis.

 

ERCP (kijkonderzoek galblaas- en alvleeskliersysteem) in het Anna Ziekenhuis

De MDL-arts voert het ERCP onderzoek uit op de functieafdeling van het Anna Ziekenhuis in Geldrop. Ofwel bij een spoedaanvraag of volgens afspraak. U kunt bij onze functieafdeling patiëntgerichte zorg door deskundige professionals verwachten. Kwaliteit van zorg en een persoonlijke benadering en begeleiding staan bij ons voorop. Omdat u het onderzoek ondergaat met een roesje, verblijft u na afloop op onze uitslaapruimte waar we u bewaken volgens de meest recente richtlijnen. U gaat naar huis als alle controles goed zijn of u gaat naar afloop van het onderzoek naar de verpleegafdeling van ons ziekenhuis.

Het proces

Voorbereiding thuis

Voorafgaand aan uw ERCP geeft u door of u bloedverdunnende geneesmiddelen gebruikt, allergisch bent voor medicijnen of contrastvloeistof, lijdt aan longziekten of zwanger bent. Op de dag van uw onderzoek mag u 6 uur voor het ERCP niet meer eten en drinken, niet roken en geen medicijnen innemen. Uw maag moet leeg zijn. Draag gemakkelijke kleding die niet knelt. Een lip- en/of tongpiercing dient u te verwijderen.

    Niet vergeten

  • Vooraf 6 uur nuchter zijn
  • Gemakkelijke kleding dragen
  • Vervoer regelen

Voorbereiding op de functieafdeling

U wordt voor dit onderzoek opgenomen op de verpleegafdeling. In uw rechterarm brengen we een infuusnaald in een ader in. Daarna brengen we u naar de onderzoekskamer. Als u een gebitsprothese draagt, haalt u die uit uw mond. U gaat op de onderzoekstafel liggen. Via deze verblijfsnaald krijgt u kalmeringsmiddelen toegediend en medicijnen die de productie van maagsap en de beweeglijkheid van maag en twaalfvingerige darm verminderen. We plaatsen een klemmetje op uw vinger om uw hartslag en zuurstofgehalte van het bloed te bewaken.

    Niet vergeten

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Gebitsprothese uitdoen
  • Zo nodig vervoer regelen

Inbrengen van het kijkinstrument

We verdoven uw keel met een spray. U gaat op uw linkerzij op de onderzoekstafel liggen. De MDL-arts brengt de duodenoscoop in uw mond en vraagt u te slikken, waarna de slang vanzelf naar binnen glijdt. U kunt braakneigingen krijgen, maar dit gevoel neemt snel weer af. Uw luchtwegen blijven vrij, zodat u rustig kunt blijven ademen. Het is belangrijk dat u tijdens het ERCP zo rustig mogelijk en ontspannen blijft liggen.

Het onderzoek

Als de endoscoop in de twaalfvingerige darm zit, vraagt de arts u om op uw buik te gaan liggen met het gezicht naar rechts gedraaid. De arts schuift door de duodenoscoop een dun slangetje naar de uitgang van de galwegen en de alvleesklier en spuit hierin contrastvloeistof. Daarna worden röntgenfoto’s gemaakt. Zo nodig zal de arts daarna nog galstenen verwijderen, of een endoprothese plaatsen, of een stukje weefsel wegknippen voor nader onderzoek op het laboratorium.

Na het onderzoek

Op de uitslaapkamer van de functieafdeling kunt u bijkomen van het onderzoek, daarna gaat u naar de verpleegafdeling tot uw ontslag. Als u zich niet goed voelt, meldt u dit dan. Omdat uw keel met spray verdoofd is, mag u niet direct drinken of eten om verslikken te voorkomen. U hoort wanneer dat weer wel mag. Het tijdstip hangt ook van de bevindingen of ingrepen. Als u naar huis mag, zorgt u er dan voor dat iemand u ophaalt. Na een roesje mag u niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van uw ERCP onderzoek krijgt u via uw behandelend arts. Uw MDL-arts bespreekt met u of behandelen nodig, hoe de behandeling verloopt of wat er verder gaat gebeuren.

Tips van onze specialisten
_MG_2623-ZKH-Ronald Linskens.png

Ronald Linskens

MDL arts

Voorbereiding

Voor een succesvol onderzoek is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Wij adviseren u daarom de instructies in de voorbereidingsfolder goed door te nemen.

Ronald LinskensBekijk profiel

Vindt u deze informatie nuttig?

Goed om te weten
Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.