24-uurs zuurgraadmeting

Wat is een 24-uurs zuurgraadmeting in de slokdarm

Binnenkort vindt er bij u een 24-uurs zuurgraadmeting plaats.
Een 24-uurs zuurgraadmeting, ofwel 24-uurs pH-meting, heeft tot doel vast te stellen hoe vaak en hoeveel zuur er vanuit uw maag in uw slokdarm terugstroom (reflux). Dit leidt vaak tot een branderig gevoel in de maagstreek of pijn op de borst.

De voorbereiding

  • U mag gedurende zes uur voor het onderzoek niets eten of drinken.
  • Gebruikt u bepaalde medicijnen, zoals zuurremmende medicijnen, overleg dan vooraf met uw behandelend arts of u ze wel mag innemen.

Het onderzoek

Een verpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. U krijgt hier nader uitleg over hoe het onderzoek verloopt.

Bij de zuurgraadmeting wordt gebruik gemaakt van een dun slangetje, met een doorsnede van 3 mm.
Aan het uiteinde heeft dit slangetje een heel klein metertje dat signalen afgeeft naar een apparaat waarmee het verbonden wordt.

Het inbrengen van het slangetje
Het slangetje wordt via de neus voorzichtig in de slokdarm gebracht, tot 5 cm boven de maagingang.

De verpleegkundige vraagt aan u uw hoofd een beetje achterover te houden. Het slangetje wordt nu ingebracht tot in de keel. Hierna wordt u gevraagd uw kin op de borst te doen en te slikken. U slikt nu zelf het slangetje naar binnen. U mag slokjes water drinken zodat het slangetje gemakkelijk naar binnen glijdt. Tijdens het onderzoek kunt u blijven zitten.

Nadat het slangetje voor de zuurgraadmeting is ingebracht, wordt het gekoppeld aan een draagbaar registratiekastje. Het slangetje wordt met een stukje tape aan de neus en wang bevestigd, zodat het goed blijft zitten. U draagt het kastje in een tasje om uw schouder. 
Aangezien de meting 24 uur duurt zult u dus met dit kastje en met het slangetje naar huis gaan. Dit is niet gevaarlijk, u dient er echter wel rekening mee te houden. Zo kunt u bijvoorbeeld niet met het kastje onder de douche en zult u ook ’s nachts het kastje bij u dragen (bijvoorbeeld op het nachtkastje).

Hoelang duurt het onderzoek in het ziekenhuis
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Is het onderzoek pijnlijk?
Het inbrengen van het slangetje is niet pijnlijk of erg belastend.
Na het onderzoek kunt u zelfstandig weer naar huis gaan. De volgende ochtend komt u terug om het slangetje te laten verwijderen en het dagboekje in te  leveren. Dit zal slechts 5 minuten in beslag nemen.

Risico’s en nazorg

Er zijn aan dit onderzoek geen risico’s verbonden.
Voor dit onderzoek is geen speciaal nazorg nodig.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van het onderzoek wordt doorgegeven aan uw behandelend specialist. Deze bespreekt de uitslag met u tijdens de eerstvolgende afspraak.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens rustig na te lezen. Heeft u nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de functieafdeling, telefoon: 040 - 286 48 33.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Bent u verhinderd op uw afspraak te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de functieafdeling, telefoon: 040-286 48 33.
In uw plaats kunnen we dan iemand anders helpen.