Ascitespunctie

Wat is een ascitespunctie

Uw arts heeft vastgesteld dat zich vocht in uw buikholte heeft opgehoopt. Het verwijderen van dit vocht heet ascitespunctie. Ascites is vocht in de buikholte. Punctie betekent dat het overtollig vocht via een naald wordt weggenomen. De verwijdering gebeurt door een speciale naald in te brengen.

Waarom de ascitespunctie

De punctie kan belangrijk zijn voor de diagnose. Door het vocht microscopisch te onderzoeken kan zo mogelijk de oorzaak vastgesteld worden.
De arts kan ook besluiten tot verwijdering van dit vocht om uw buik te ontlasten. Er kan namelijk zoveel vocht in de buik aanwezig zijn dat u daar last van ondervindt.

Voorbereiding

  • Heel belangrijk is dat u vlak voor het onderzoek goed uitplast.
  • Als u antistollingsmedicijnen gebruikt, meld dat dan vóór de behandeling.

Hoe wordt de punctie uitgevoerd

Allereerst wordt de plaats bepaald waar geprikt gaat worden.
Meestal is dat links in de onderbuik. De huid wordt ter plaatse ontsmet en met een dunne naald wordt een verdovingsvloeistof ingespoten.

Vervolgens wordt een klein sneetje gemaakt waardoor een wat dikkere naald in de buikholte wordt gebracht. Soms moet hiervoor wat druk op uw buik worden uitgeoefend. Door de naald wordt een slangetje ingevoerd.

Na verwijdering van de naald wordt aan het slangetje, dat in de buikholte blijft, een opvangzak bevestigd waarin de vloeistof langzaam kan afvloeien.

Afhankelijk van de hoeveelheid af te nemen vocht en de snelheid waarmee dat gebeurt, kan dit proces wat tijd in beslag nemen.

Als u in dagbehandeling wordt geholpen, gaat u ter controle enige uren naar het dagcentrum.

In overleg met de specialist wordt daarna het slangetje verwijderd.
De punctie is over het algemeen vrijwel pijnloos en nauwelijks belastend.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens rustig na te lezen.

Heeft u nog vragen over de ascitespunctie, neem dan contact op met functieafdeling, telefoon: 040 - 2864833.

Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist.