Bronchoscopie

Wat is een bronchoscopie

Een bronchoscopie is een onderzoek waarbij de longarts letterlijk in uw luchtwegen kijkt. Hij doet dit met een bronchoscoop, een kijkinstrument, waarmee via een dunne slang met een lens de luchtwegen worden       onderzocht. Ook kunnen met behulp van dit kijkinstrument kleine stukjes weefsel uit uw luchtwegen worden weggenomen.

Een bronchoscopie lijkt op het eerste gezicht een vervelende ingreep. Toch kan het met de huidige instrumenten en verdovingsmogelijkheden snel worden uitgevoerd, zonder dat u er al te veel last van ondervindt.

De voorbereiding

Meld uw arts van tevoren wanneer u:

  • Allergisch bent voor geneesmiddelen of verdoving;
  • Pijnstillers gebruikt zoals Aspirine, Brufen of Voltaren;
  • Bloedverdunners gebruikt, zoals Sintrommitis of Marcoumar;
  • Hartritmestoornissen heeft;
  • Wanneer u een hartklepafwijking of een hartklepprothese heeft, waarvoor de cardioloog u heeft geadviseerd bij ingrepen antibiotica te gebruiken.

Vanaf 4 uur voor het onderzoek mag u niet meer roken, eten of drinken. U mag wel uw medicijnen innemen met een beetje water. Verder is het verstandig op de dag van het onderzoek geen knellende kleding te dragen. Als u een gebitsprothese heeft, wordt deze voor het onderzoek uitgedaan. Daarna worden uw keel en luchtwegen enkele malen verdoofd met verdovingsspray en verdovingsdruppels. Dit is nodig om het kokhalseffect te onderdrukken. De verdovingsspray heeft een bittere smaak en maakt het slijmvlies van uw keel en luchtwegen gevoelloos. Tijdens de bronchoscopie wordt zo nodig extra verdovingsvloeistof in de luchtwegen gedruppeld.  Dit kan een hoestprikkel veroorzaken, die na een paar seconden weer verdwijnt. Alleen op indicatie kan een rustgevend tabletje worden voorgeschreven. Dit wordt door de specialist tijdens uw afspraak op de poli met u besproken.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd

U ligt op een bed. De arts brengt via uw mond de bronchoscoop in uw luchtwegen. U kunt tijdens de bronchoscopie gewoon doorademen. Met een lampje/camera aan het eind van de scoop kan de arts de binnenkant van de grote luchtpijp en zijn vertakkingen bekijken. Via dezelfde slang kan slijm worden weggezogen of met een borsteltje slijm worden opgeveegd. Soms wordt met een speciaal tangetje een klein stukje weefsel (een biopt) weggenomen voor microscopisch onderzoek.

In sommige gevallen wordt een spoeling van de luchtwegen uitgevoerd. Een kleine hoeveelheid vloeistof wordt dan via de bronchoscoop ingespoten en weer afgezogen. Dit vocht wordt onderzocht in het laboratorium.

Het spoelen van de luchtwegen en het nemen van een biopt zijn pijnloos.
Een bronchoscopie duurt meestal 10 tot 20 minuten.

Na het onderzoek

Na de bronchoscopie blijft u nog minimaal een 1/2 uur ter observatie op de functieafdeling.  Als u opgenomen bent gaat u terug naar de verpleegafdeling. Indien u voor de bronchoscopie op indicatie een tabletje heeft gekregen mag u die dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen.

Het is belangrijk dat u tot ± 2 uur na het onderzoek niet eet of drinkt.
De verdoving in uw keel is dan nog niet uitgewerkt en u zou zich daardoor kunnen verslikken.

Het kan zijn dat u na de bronchoscopie nog een tijdje een geïrriteerd gevoel in de keel houdt en wat moeilijker slikt.

Ook kunt u na het onderzoek wat bloederig slijm ophoesten en/of kort durende koorts krijgen. Dit verdwijnt meestal binnen een dag. Als dit na deze dag niet over is, neemt u dan contact op met uw arts.

Voor u gelden de volgende afspraken

  • U mag zich melden op de functieafdeling: Op de afgesproken tijd van uw afspraak.
  • Let op! U mag niet zelf autorijden indien u een rustgevend tabletje heeft gehad.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor kunt u alles nog eens rustig nalezen.
Heeft u nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de  functieafdeling, telefoon: 040 - 286 48 33.

Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist.

www.annaziekenhuis.nl