Gastroscopie maagonderzoek

Samen met uw behandelend arts heeft u besloten dat er een gastroscopie zal gaan plaatsvinden. In deze folder geven wij u meer informatie zodat u zich goed kunt voorbereiden op dit onderzoek.

Wat is een gastroscopie

Een gastroscopie is een inwendig onderzoek van de maag, waarbij een soepele en bestuurbare slang via de mond wordt ingebracht. De buigzame slang, die bij een dergelijk onderzoek wordt gebruikt, heet een video-endoscoop en bestaat voornamelijk uit zeer dunne glasvezels die het licht naar de maag geleiden en een mini-videocamera.

De arts die het onderzoek verricht, kan de beelden via een monitor beoordelen. De resultaten van het onderzoek kunnen ook op foto's worden vastgelegd. Tijdens het onderzoek kunnen kleine stukjes weefsel voor nader onderzoek worden weggenomen.

De gastroscopie is één van een aantal mogelijke onderzoeken in het totale maagdarmkanaal. De verzamelnaam van al dergelijke inwendige onderzoeken, ook die via de endeldarm worden verricht, is endoscopieën. De arts besluit tot een gastroscopie bij klachten die zouden kunnen wijzen op ontstekingen, zweren, bloedingen of gezwellen.

Wat gebeurt er tijdens een gastroscopie

Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij op de onderzoektafel. U krijgt een mondstuk tussen uw kaken. Het inbrengen van de endoscoop gaat bijna altijd heel gemakkelijk. U blijft rustig ademen door uw neus en/of mond totdat de arts u vraagt een slikbeweging te maken, dit gebeurt als de top van de endoscoop een paar centimeter in uw mond is. De endoscoop glijdt dan vanzelf naar binnen. Blijf normaal ademen om een benauwd gevoel te voorkomen.

Tijdens het onderzoek wordt er wat lucht in uw maag geblazen om de maagwand te laten ontplooien. Daardoor kan het slijmvlies beter worden bekeken. Probeer niet te boeren en blijf ontspannen. Slijm kunt u uit uw mond laten lopen. Daarvoor ligt een doekje klaar. Het eigenlijke onderzoek duurt 5 tot 10 minuten.

Indien noodzakelijk kan de arts beslissen om vóór het onderzoek medicijnen toe te dienen om het onderzoek beter te laten verlopen.

Complicaties

Een gastroscopie is een veilige onderzoeksmethode. Toch kunnen een enkele keer (1 à 2 op 1000) complicaties optreden:

 • Luchtweginfectie of een longontsteking, dit kan het gevolg zijn van het zich verslikken in de maaginhoud. Dit gebeurt vaker bij mensen die een kalmeringsmiddel hebben gekregen. Ook kan zoiets voorkomen bij spoedonderzoeken als iemand niet nuchter is, bijvoorbeeld bij een maagbloeding.
 • Scheurtje in de slokdarm, of heel zelden in de maag, ontstaan. Dit komt voor als de slang heel moeizaam door de keel gaat of als er vernauwingen in de slokdarm zijn.

Hoe meer ingrepen tijdens het onderzoek worden verricht, hoe groter de kans op complicaties, maar deze komen dan ook slechts zelden voor.

Wat te doen bij complicaties?

Treden binnen 24 uur complicaties op, bijvoorbeeld dat u veel pijn heeft, bloed opgeeft, zwart gekleurde ontlasting heeft of benauwd bent. Neem dan contact op met :

Buiten kantooruren en in het weekend:
Spoedeisende hulp (SPO), telefoon: 040 - 286 4834

Tijdens kantooruren:
Polikliniek maag-, darm- en leverziekten, telefoon: 040 - 286 4892

Hoe bereidt u zich voor

 • Een lege maag is een voorwaarde voor een goed onderzoek. Daarom mag u zes uur voor het onderzoek niet meer eten en drinken, niet roken en geen medicijnen innemen. U mag tot 2 uur voor het onderzoek een slokje water nemen. 
 • Draag makkelijke en zeker geen nauwsluitende kleding (dus geen korset of step-in).
 • Als u een gebitsprothese draagt, neemt u deze vóór het onderzoek uit.
 • Als u een lip en/of tongpiercing heeft, haalt u deze er dan voor het onderzoek uit.
 • Probeert u zich te ontspannen, vóór en tijdens het onderzoek, dan verloopt alles gemakkelijker voor u.

Meld vooraf bij uw behandelend arts of u :

 • Bloedverdunnende geneesmiddelen gebruikt;
 • Allergisch bent voor bepaalde medicijnen;
 • Lijdt aan longziekten;
 • Zwanger bent.

Samenvatting

 • Een gastroscopie is een veilige en vrijwel pijnloze methode van onderzoek.
 • Hoe meer u zich weet te ontspannen, hoe gemakkelijker het onderzoek voor u verloopt.
 • Wees nuchter 6 uur voor het onderzoek.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Heeft u vragen over het onderzoek, neemt u dan contact op met de functieafdeling, telefoon: 040 - 286 48 33.

Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist.