Spirogram (en farmaca) bodyboxmeting

Download / print

Wat is een spirogram

De werking van de longen kan op verschillende wijzen worden vastgesteld. De keuze van de methode van onderzoek hangt samen met de aard van de klachten en de kwaal die mogelijk daarbij een rol speelt.

In deze informatie beschrijven wij de volgende onderzoeken:

  • Spirogram / farmaca
  • Bodyboxmeting

Voorbereiding

  • Belangrijk is dat je rustig en ontspannen aan de onderzoeken begint. Kom daarom op tijd.
  • Als het noodzakelijk is dat je voor deze onderzoeken moet stoppen met medicijnen zal de specialist dit aangeven.
  • Alle onderzoeken zijn pijnloos.
  • Belangrijk is dat je de instructies van de onderzoeker nauwkeurig opvolgt, met maximale inzet. Op deze manier word je zo min mogelijk belast.

Spirogram

Eén van de onderzoeken is een spirogram. Dit is een longfunctieonderzoek waarbij je via een mondstuk dat verbonden is met een meetapparaat (de spirometer) in en uit ademt. Op grond daarvan kan worden vastgesteld hoeveel lucht je kunt uitblazen en met welke snelheid. De gegevens van het meetapparaaat worden berekend en door de computer weergegeven in een spirogram.

Het is een onderzoek dat vooral wordt toegepast bij astma- en COPD-klachten. Voor de test word je precies uitgelegd wat tijdens de test van jou wordt verwacht.

Het onderzoek kan beginnen zodra je een mondstuk tussen de tanden hebt genomen. Via het mondstuk ben je verbonden met een apparaat dat de metingen verricht en registreert. Je ademt via het mondstuk en je krijgt een klem op de neus om te voorkomen dat er lucht via de neus lekt. Let erop dat een dergelijke lekkage ook niet langs het mondstuk plaatsvindt. Belangrijk is dat je tijdens het onderzoek ontspannen blijft en rustig ademhaalt.

De test komt er in grote lijnen op neer dat je een aantal keren zo diep mogelijk inademt en zo volledig mogelijk uitademt. Om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken is een maximale inzet van jouw kant noodzakelijk.

De gegevens worden berekend en uitgeschreven door een computer. De uitslag van het onderzoek word je later meegedeeld door jouw behandelend specialist.

Spirogram / farmaca-onderzoek
Naast het gewone spirogram-onderzoek bestaat er nog een zogenaamd spirogram / farmaca-onderzoek. Na afloop van het eerste gedeelte van de test krijg je een luchtwegverruimend medicijn toegediend.

Vervolgens mag je 15 minuten in de wachtruimte plaatsnemen, waarna het programma wordt herhaald.

Op grond van de metingen kan het effect van het medicijn worden vastgesteld. Als het spirogram / farmaca-onderzoek wordt verricht, zal je dat vooraf worden meegedeeld.

Totale duur onderzoek is 30 minuten.

Wat je verder nog moet weten

Het is mogelijk dat je reageert op de inhalatie van het medicijn dat je tijdens de test van de longfunctieassistent krijgt toegediend.

De bijwerkingen kunnen zijn: trillende handen en een versnelde hartslag.

Deze klachten verdwijnen binnen 4 a 6 uur na het onderzoek.

Bodyboxmeting

Een Bodyboxmeting is een luchtwegweerstand-bepaling. De luchtwegweerstand is een maat voor de doorgankelijkheid van de luchtwegen en de ademarbeid. Het geeft aan hoeveel moeite het lichaam moet doen voor de ademhaling.

Voor het uitvoeren van dit onderzoek moet je op jouw normale tempo, rustig ademen zodat er een vijftal goede ademhalingen kunnen worden geregistreerd.

Ook wordt bij dit onderzoek het volledige luchtvolume van de longen bepaald.

Bij dit onderzoek is het de bedoeling dat je korte tijd rustig, op het tempo aangegeven door de laborante, ademt tegen een klepafsluiter. Direct daarna moet je maximaal diep inademen en aansluitend volledig uitademen. Deze test wordt minimaal 2 x herhaald.

De Bodyboxmeting vindt plaats in een dichte cabine met glazen wanden.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens rustig na te lezen.

Heb je vragen over het spirogram, neem dan contact op met de functieafdeling, telefoon: 040 - 286 48 33.

Met medische vragen kun je terecht bij de behandelend specialist.