Sternumpunctie

Wat is een sternumpunctie

Een sternumpunctie wordt gedaan ter beoordeling van uw bloedaanmaak. De bloedaanmaak vindt plaats in het beenmerg. Beenmerg is het gemakkelijkst te verkrijgen uit het borstbeen (sternum) of het heupbeen (crista). Met behulp van een naald (punctie) wordt wat beenmerg weggezogen uit het borstbeen of heupbeen.

Voorbereiding

Als u bloedverdunners gebruikt, overleg dan met de arts die het onderzoek aanvraagt of u hiermee voorafgaand aan het onderzoek moet stoppen.

De dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich met de aanvraagbon bij de poli bloedafname (route 6). De aanvraagbon heeft u bij uw bezoek aan de polikliniek ontvangen. Bij de poli bloedafname wordt een buisje bloed afgenomen voor aanvullend onderzoek.

Daarna meldt u zich met de aanvraagbon bij de functieafdeling (route 9), voor de sternumpunctie.

Hoe wordt de sternumpunctie uitgevoerd

Bij een punctie in het borstbeen ligt u met gedeeltelijk ontbloot bovenlichaam op uw rug op de onderzoekstafel.

Bij een punctie in het heupbeen ligt u met gedeeltelijk ontbloot bovenlichaam op uw buik of linkerzij op de onderzoekstafel.

Daarna bepaalt de arts de plaats waar de naald zal worden ingebracht.
De huid wordt op die plaats ontsmet en met een kleine dunne naald wordt plaatselijk een verdovingsmiddel ingespoten. Hierna prikt de arts met een kleine dikke naald in het borstbeen. Dit kan even pijnlijk zijn. De pijn is echter kortdurend.

Via de naald wordt nu meteen wat beenmerg opgezogen voor onderzoek. Het optrekken van het beenmerg kan een zuigend gevoel op de borst of het heupbeen geven. Daarna wordt de naald teruggetrokken.

De prikplaats wordt eerst afgedrukt om nabloeden te voorkomen en daarna met een pleister bedekt. De pleister mag de volgende dag worden verwijderd. De plaats van de punctie kan nog enkele dagen wat gevoelig zijn.

Eventueel moet u na de punctie even blijven ter controle op nabloeden. Na ongeveer 10 minuten kunt dan naar huis of terug naar de afdeling.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer vijf minuten en is weinig belastend.

 

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens rustig na te lezen.

Heeft u nog vragen over de sternumpunctie, neem dan contact op met de functie-afdeling, telefoon: 040 - 286 4833.

Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist.