Gastroscopie (maagonderzoek)

St. Anna Logo

Als u klachten heeft in de maagstreek die kunnen wijzen op ontstekingen, zweren, bloedingen of gezwellen, kan uw arts besluiten een gastroscopie te doen. Dit is een inwendig kijkonderzoek waarmee we vrijwel alle afwijkingen van uw slokdarm en maag kunnen opsporen.

Wat is een gastroscopie?

Tijdens de gastroscopie bekijkt de maag-darm-leverarts (MDL-arts) met een kijkinstrument (video-endoscoop) de binnenkant van uw keel, slokdarm, maag en het eerste deel van de dunne darm (twaalfvingerige darm). De video-endoscoop is een soepele, bestuurbare slang die ongeveer de doorsnede heeft van een vinger. De arts schuift de video-endoscoop via uw mond en slokdarm naar de maag. Tijdens het onderzoek volgt de arts de beelden van de videocamera op een beeldscherm. Zo nodig zal de arts via de endoscoop met kleine instrumentjes wat weefsel uit uw maag wegnemen voor microscopisch onderzoek op het laboratorium. Voor een gastroscopie komt u naar de functieafdeling van het Anna Ziekenhuis in Geldrop.

Waarom naar het Anna Ziekenhuis voor een gastroscopie?

Meestal krijgt u op korte termijn een afspraak voor uw gastroscopie. Mocht er een toegangstijd zijn, dan proberen we die zo kort mogelijk te houden. U kunt bij onze functieafdeling patiëntgerichte zorg door deskundige professionals verwachten. Kwaliteit van zorg en een persoonlijke benadering staan bij ons voorop. Voorafgaand aan uw kijkonderzoek krijgt u van de arts, de verpleegkundige of de laborant uitgebreid uitleg over het verloop ervan. U gaat naar huis als alle controles goed zijn. De gastroscopieën worden uitgevoerd door de maag-darm-leverartsen van het Anna Ziekenhuis.

Het proces

Voorbereiding thuis

Op de dag van uw onderzoek mag u 6 uur voor uw gastroscopie niet meer eten en drinken, niet roken en geen medicijnen innemen. Draag gemakkelijke kleding die niet knelt. Een lip- en/of tongpiercing dient u te verwijderen. Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint.

    Niet vergeten

  • Vooraf 6 uur nuchter zijn
  • Gemakkelijke kleding dragen
  • Meld vooraf gebruik bloedverdunners
  • Meld vooraf zwangerschap, longziekten of medicijnallergie

De dag van het onderzoek

De laborant of verpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. Als u een gebitsprothese draagt, haalt u de prothese uit uw mond. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen, op uw linkerzij.

    Niet vergeten

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Actueel medicatieoverzicht

De gastroscopie

De MDL-arts brengt de endoscoop in uw mond en vraagt u te slikken, waarna de slang vanzelf naar binnen glijdt. We blazen ook wat lucht in uw maag. Hierdoor ontplooit de maagwand zich en is het slijmvlies beter te zien. Het inspecteren van uw maag duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Zo nodig haalt de arts wat weefsel of een poliep weg.

Na het onderzoek

Wanneer u zich goed voelt, mag u meteen naar huis. Indien uw keel met spray verdoofd is, mag u 1,5 uur na het onderzoek niets eten of drinken om verslikken te voorkomen. Ook kunt u nog last hebben van boeren en een opgeblazen gevoel door de lucht die is ingeblazen tijdens het onderzoek. Na een roesje mag u niet zelfstandig deelnemen aan het verkeer.

Uitslag van het onderzoek

De uitslag van uw maagonderzoek krijgt u via uw behandelend arts. Soms kan de MDL-arts die de gastroscopie heeft verricht u alvast een voorlopige uitslag geven. Als weefsel is weggehaald voor microscopisch onderzoek in het laboratorium krijgt u de uitslag daarvan tijdens uw volgende afspraak bij uw behandelend arts. Deze arts bespreekt met u of behandelen nodig, is of wat er verder gaat gebeuren.

Goed om te weten
Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.