Gezichtsveldonderzoek

9127.jpg
St. Anna Logo

Wanneer uw oogdruk te hoog is (of is geweest) of u klachten heeft over gezichtsscherpte bij een herseninfarct of hersentumor, kan onderzoek van uw gezichtsveld nodig zijn. Het gezichtsveld is het gebied dat u kunt zien als u naar 1 punt kijkt zonder uw hoofd of uw ogen te bewegen. Ieder oog heeft zijn eigen gezichtsveld. Wanneer we met 2 ogen kijken is ons gezichtsveld groter. Uw gezichtsveld is van groot belang in het dagelijks leven. Het brengt uw omgeving in beeld en voorkomt dat u ergens tegenaan loopt, struikelt of iets omgooit. Met een gezichtsveldonderzoek kunnen we testen of er uitval van uw gezichtsveld is ontstaan.

 

Gezichtsveldonderzoek in het Anna Ziekenhuis

In het Anna Ziekenhuis kunt u op de polikliniek oogheelkunde in Geldrop terecht voor een gezichtsveldonderzoek. Hierbij onderzoeken we met een computer hoe groot het gebied is dat u per oog kunt zien. Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig en het onderzoek is pijnloos. Het gezichtsveldonderzoek vindt plaats in een aparte donkere ruimte. Een technisch oogheelkundig assistent (TOA) voert de test bij u uit en begeleidt u daarbij. Beide ogen worden apart onderzocht. De TOA dekt steeds uw oog af dat niet aan de beurt is. Na het onderzoek geeft de TOA de resultaten van uw gezichtsveldonderzoek door aan uw oogarts. Daarna krijgt u op afspraak van uw oogarts de uitslag van uw test. Het kan zijn dat een gesprek aansluitend aan uw onderzoek op dat moment niet mogelijk is. Dan krijgt u een nieuwe afspraak bij uw oogarts.

 

Hoe gaat een gezichtsveldonderzoek in zijn werk?

U neemt plaats op een stoel voor een onderzoeksapparaat met daarin een halve bol. U kijkt tijdens het onderzoek in die bol, terwijl uw kin rust op een kinsteun en het voorhoofd tegen een hoofdsteun. In het midden van de bol zit een punt. Daar blijft u tijdens de test naar kijken. Vervolgens gaat in de bol telkens een lampje branden. Het lampje verandert steeds van plaats. Elke keer als u dat lichtpuntje ziet, drukt u op een knopje. De computer registreert uw reacties. Zo kan de TOA per oog checken wat u wel en niet ziet en uitval of vermindering van uw netvliesfunctie in kaart brengen. Het onderzoek duurt gemiddeld 10 minuten per oog en vraagt veel concentratie van u. Het kan vermoeiend zijn om steeds goed op te letten of en waar de lampjes oplichten, waardoor u soms gaat twijfelen aan uw reactie. Hierover hoeft u zich niet ongerust te maken.

Goed om te weten
Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.