IBD (chronische darmontsteking) spreekuur

St. Anna Logo

De afkorting IBD betekent Inflammatory Bowel Disease. Het is een omschrijving in het Engels voor 'chronische darmontsteking’. De twee belangrijkste en meest voorkomende vormen van chronische darmontsteking zijn Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn. IBD is een chronische ziekte. Dat betekent dat u de ziekte uw hele leven heeft. De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het vijftiende en dertigste levensjaar. Jongeren hebben een grotere kans de ziekte te krijgen dan ouderen. Vrouwen krijgen de ziekte iets vaker dan mannen. De ontsteking kan voorkomen in het hele spijsverteringsstelsel, van mond tot anus. Meestal zit de ontsteking aan het eind van de dunne darm of in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste klachten die hierdoor ontstaan zijn pijn in de buik, koorts of een slechte stoelgang.

 

IBD (chronische darmontsteking) spreekuur Anna Ziekenhuis

Het IBD spreekuur is bedoeld om patiënten met een chronische darmontsteking (veelal Colitis Ulcerosa en de Ziekte van Crohn) en hun naasten uitgebreid te informeren over het ziektebeeld, de medicijnen, de onderzoeken en behandelmethoden. Het spreekuur wordt gehouden door gespecialiseerde verpleegkundigen die naast bovengenoemde informatie ook instructies geven over bijvoorbeeld het toedienen van klysma’s en begeleiding bij mogelijke lichamelijke en psychosociale problemen. Door dit het spreekuur en de bijbehorende adviezen en begeleiding wil het Anna Ziekenhuis het aantal klinische opnames voor patiënten met een chronische darmontsteking helpen te verminderen.

U krijgt van uw maag-,darm- leverarts een doorverwijzing naar dit verpleegkundig spreekuur.

Wanneer kunt u terecht ?

De spreekuren vinden plaats op:

  • maandag 9.15 uur - 15.30 uur
  • dinsdag 8.30 uur - 14.45 uur
  • donderdag 9.15 uur - 15.30 uur
  • vrijdag van 8.30 uur - 14.45 uur
Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.