24-uurs EEG (thuis)

Inleiding

U heeft binnenkort een afspraak voor een 24-uurs EEG (Elektro-Encefalo-Gram). Dit is een onderzoek waarbij wij de elektrische activiteit van uw hersenen 24 uur lang meten met elektroden. Met zo’n langdurige EEG-registratie willen wij  sporadisch voorkomende afwijkingen opsporen.

U wordt verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF), route 24. Na het aanbrengen van de elektroden kunt u gewoon naar huis. KNF-laboranten voeren het onderzoek uit en analyseren de onderzoeksgegevens. De uitslag van het onderzoek bespreekt u met uw behandelend arts.

Hier vertellen wij u hoe u zich het best kunt voorbereiden, hoe het onderzoek verloopt en hoe het daarna gaat.

Hoe bereidt u zich voor

U bereidt zich zowel thuis als in het ziekenhuis voor op het EEG.

1. Thuis

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, blijft u deze innemen volgens afspraak met uw arts.

Verzorging

  • Was uw haar de dag vóór het onderzoek. Op de dag zelf mag dat niet, omdat wij anders de elektroden niet goed kunnen bevestigen.
  • Let op: Meld bij het maken van de afspraak of u een haarprothese of extensions draagt.
  • Op de dag van het onderzoek mag u de volgende producten niet gebruiken: haarlak, versteviging, gel en crème.

Kleding
U kunt het best bovenkleding met voorsluiting aantrekken, met daaronder een T-shirt of hemd. Na het aanbrengen van de elektroden is het niet meer mogelijk van bovenkleding te wisselen. U kunt na het aanbrengen van de elektroden wel een hoofddoek, muts of petje dragen.

2. Ziekenhuis

Als u in het ziekenhuis aankomt, gaat u voor de voorbereiding naar de KNF-afdeling, route 24.

Dagboekje
Voor een goede beoordeling van het onderzoek is het voor de arts van belang exact te weten wat u zoal heeft gedaan en hoe u zich daarbij gevoeld heeft. Daarom krijgt u een dagboekje.
Hierin noteert u uw bezigheden, eventuele klachten, inname van medicijnen en/of bijzonderheden. Ook de bijbehorende tijden houdt u hierin bij. Verder is het belangrijk dat u mogelijke klachten en gevoelens van onbehagen nauwkeurig vastlegt.

Elektroden aanbrengen
Het aanbrengen van de elektroden gaat als volgt:

  • Met een vetpotlood tekenen wij op uw hoofd de plaatsen waarop de elektroden geplaatst worden.
  • Dan bevestigen wij met lijm elektroden bij u, om de hersenactiviteit te registreren.
  • Vervolgens wordt de huid onder de elektroden opgeruwd met een stompe naald en er wordt contactgel aangebracht. Dit om goed contact tussen de hoofdhuid en de elektroden mogelijk te maken. Dit vinden de meeste patiënten niet pijnlijk, maar hinderlijk.

De bevestigde elektroden zijn met kabeltjes verbonden aan het EEG-apparaat, welke u met u mee draagt in een tasje. Deze meet de elektrische activiteit van de hersenen en legt deze vast. Na het aanbrengen van de elektroden, kunt u weer naar huis.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek

U kunt tijdens de registratie uw normale bezigheden en gewoonten aanhouden. Wel moet u het EEG-apparaat voorzichtig behandelen. U mag het apparaat absoluut niet openen en het mag ook niet nat worden. U kunt deze 24 uur dus niet douchen, baden, zwemmen of gebruik maken van een sauna. Ook mag u geen kauwgom gebruiken tijdens de registratie.
Het EEG-apparaat heeft geen invloed op het functioneren van uw hersenen en er zijn geen risico’s aan verbonden.

Wat gebeurt er na het onderzoek

De volgende dag zien wij u terug op de KNF-afdeling om het EEG-apparaat te ontkoppelen en de elektroden van uw hoofd te verwijderen.

Lijmresten
De lijm verwijderen wij zo goed mogelijk van uw hoofd. Daarna kunt u uw haar het best zo snel mogelijk goed wassen met shampoo. Borstel of kam het door terwijl de shampoo er nog in zit. Hierna spoelt u de lijmresten met de shampoo uit uw haar.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek bespreekt u volgens afspraak met uw behandelend arts.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie.

 Heeft u nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist.

Als u vragen heeft over uw onderzoek, neemt u dan contact op met de afdeling klinische Neurofysiologie, telefoon 040 - 286 48 29.

Wanneer en waar wordt u verwacht?

Datum van onderzoek: ______________________________________

Tijd: ____________________________________________________

U wordt verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (route 24).