Slaaponderzoek PSG (Polysomnografie)

Inleiding

U heeft binnenkort een afspraak voor het slaaponderzoek PSG.
PSG staat voor polysomnografie en betekent slaaponderzoek. Met elektroden registreren wij verschillende lichaamssignalen die verband houden met uw slaap. Hier leest u hoe u zich het beste kunt voorbereiden en hoe het onderzoek verloopt.

Het onderzoek
Het slaaponderzoek duurt één nacht waarbij u thuis slaapt, of uw behandelend arts beslist dat u in het ziekenhuis blijft slapen.
De onderzoek vindt plaats in het slaapcentrum en u wordt voorbereid door KNF-assistenten. De volgende ochtend koppelen zij u los van het opnameapparaat en verwijderen zij de elektroden. Het tijdstip van afkoppelen wordt u door de KNF-assistenten medegedeeld.

Voorbereiding voor het onderzoek

Thuis eten als u in het ziekenhuis slaapt
Als u in het ziekenhuis verblijft wordt u in de avond opgenomen. Het is de bedoeling dat u thuis vooraf een maaltijd eet. Er wordt in de avond géén maaltijd geserveerd.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen? Neem deze dan in volgens afspraak met uw arts. Slaapt u in het ziekenhuis, vergeet dan niet uw medicatie voor dezelfde avond en de volgende ochtend mee te nemen.
Neem ook uw huidige medicijnlijst mee. Mocht u deze niet hebben, dan kunt u deze bij uw eigen apotheek afhalen.

Verzorging

 • Zorg altijd voor droog gewassen haar, zonder gel, haarlak en dergelijke, omdat wij anders de elektroden niet goed kunnen bevestigen.
 • Let op: Heeft u een haarprothese of extensions? Meld dit dan bij het maken van de afspraak.
 • Op de dag van het slaaponderzoek mag u de volgende producten niet gebruiken:
  • haarlak, versteviging
  • gezichtscrème
  • lotion
  • make-up
  • harsnagels en nagellak (zorg er in ieder geval voor dat een nagel vrij is). Dit in verband met het goed kunnen bevestigen van de verschillende elektroden.

Kleding
Voor het onderzoek neemt u een shirtje met korte mouw mee (géén hemd), waarin u gaat slapen. Houdt u er rekening mee, dat u niet meer kunt wisselen als alle elektroden en sensoren zijn aangesloten. Na het aansluiten kunt u wel een vest of blouse (met voorsluiting) over de sensoren aandoen. Verder neemt u voor het onderzoek een loszittende broek mee. Een strakke broek is niet toegestaan. Dit kan ook uw nachtkleding zijn. Tijdens de voorbereiding in het ziekenhuis doet u hier deze kleding aan of u heeft deze thuis al aangedaan.

Bijzonderheden
Wanneer u bepaalde gewoontes heeft voor het slapen gaan, dan kunt u daar gerust aan vasthouden. Zowel thuis als in het ziekenhuis. Neem bijvoorbeeld gerust uw eigen kussen en dekbed mee als u in het ziekenhuis slaapt.

Ontbijt
Als u in het ziekenhuis slaapt, willen wij graag van u weten of u een dieet volgt. Hier kunnen we dan bij het ontbijt rekening mee houden.
Geef dit 2 werkdagen voor het onderzoek door aan het slaapcentrum, telefoon: 040 - 286 4871, zodat we dit tijdig kunnen afstemmen met de afdeling waar u opgenomen wordt.

Voorbereiding ziekenhuis

Parkeren
Houdt u rekening met parkeerkosten als u gebruik maakt van het parkeerterrein van het Anna Ziekenhuis.

Als u in het ziekenhuis aankomt, gaat u naar het slaapcentrum. Deze is gevestigd op de polikliniek klinische neurofysiologie (KNF), route 24. Daar meldt u zich aan de balie en neemt u plaats in de wachtruimte.

Aanbrengen elektroden
Het aanbrengen van de elektroden gaat als volgt:

 • Eerst brengen wij verschillende elektroden aan op uw lichaam en gezicht. Dit doet geen pijn.
 • Daarna bevestigen wij met lijm of klei elektroden op uw hoofdhuid, om de hersenactiviteit te registreren.
 • De huid onder de elektroden wordt opgeruwd, om goed contact tussen de huid en de elektroden te maken.

Het aanbrengen en controleren van de elektroden duurt ongeveer 45 minuten.

Als alles is bevestigd krijgt u van de KNF- assistente instructie wat u zelf thuis moet doen. Daarna gaat u naar huis. De volgende ochtend verwachten wij u terug. U krijgt van ons te horen hoe laat u precies wordt verwacht.

Verblijf op de verpleegafdeling

Als u in het ziekenhuis blijft slapen wordt u na deze voorbereiding naar uw kamer op de verpleegafdeling begeleid. U verblijft 1 nacht in een eenpersoonskamer. Hier krijgt u nog een opnamegesprek en er worden enkele controles gedaan. Ook krijgt u iets te drinken (geen alcoholische dranken).

Tv en internet
Tijdens uw verblijf op de verpleegafdeling kunt u op uw kamer tv kijken. Daarnaast is er gratis Wifi (draadloos internet). Om Wifi te activeren selecteert u ’gasten’ in de lijst met beschikbare Wifi netwerken. Na het doornemen en accepteren van de disclaimer bent u verbonden.

Volgende ochtend
De volgende ochtend serveren we ontbijt. Na het ontbijt wordt u los gekoppeld van het opnameapparaat en verwijdert de laborant alle elektroden en zo goed mogelijk de lijm- en kleiresten. U heeft de mogelijkheid om te douchen en uw haren te wassen. U kunt ongeveer rond 10.00 uur naar huis.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek

Elektroden
Wij meten verschillende lichaamsfuncties met elektroden op uw hoofd, gezicht en lichaam:

 • Snurkgeluiden, met een elektrode in de hals.
 • Hersenactiviteit, met elektroden op het hoofd.
 • Oogbewegingen en kinspieractiviteit, met elektroden op het gezicht.
 • Zuurstofgehalte in uw bloed, met een sensor op een vinger.
 • Beenspieractiviteit, met plakelektroden op beide onderbenen.
 • Hartslag met plakelektroden op de borst.
 • Ademhaling:
  • Borstademhaling, met een elastische band om de borstkas.
  • Buikademhaling, met een elastische band om de buik.
  • Neusademhaling, met behulp van een neuscanule. Dit is een soort rubber slangetje dat net voorin de neus wordt bevestigd.

Videoregistratie
Op aanvraag van uw behandelend arts kan videoregistratie onderdeel zijn van het slaaponderzoek. De videoregistratie gebeurt uitsluitend tijdens opname in het ziekenhuis.

Opnameapparaat
Voor de registratie en het slapen gaan, bevestigen wij de laatste elektroden: onder uw neus om uw neusademhaling te meten en op uw vinger voor het meten van het zuurstofgehalte in uw bloed. Alle elektroden zijn met kabels aan het opnameapparaat verbonden. Het opnameapparaat meet de verschillende signalen en legt deze vast.

Tasje
Het opnameapparaat zit in een klein tasje, welke op uw lichaam is bevestigd met behulp van verstelbare banden, wat gedurende het slaaponderzoek de gehele nacht blijft zitten. In bed kunt u uw gewone slaaphouding aannemen. Buikligging kan lastig zijn omdat het tasje op uw buik is bevestigd.

Wat gebeurt er na het onderzoek

De volgende ochtend wordt u ontkoppeld van het opnameapparaat en verwijderen wij de elektroden van uw hoofd en lichaam.

Lijm– of kleiresten
De lijm- of kleiresten worden zo goed mogelijk van uw hoofd verwijderd. Daarna kunt u de lijm- of kleiresten uit uw haar wassen met warm water. Enkel tijdens een opname is er de mogelijkheid uzelf op te frissen en/of te douchen in het ziekenhuis, zorg dan wel voor uw eigen toiletartikelen. Handdoeken zijn in het ziekenhuis aanwezig.

Uitslag
Het resultaat van het onderzoek wordt besproken in een wekelijks overleg met een longarts, neuroloog, KNO-arts, kaakchirurg, KNF-laboranten en OSAS-verpleegkundige (verpleegkundige die zich gespecialiseerd heeft in slaapapneu).

De uitslag van het onderzoek wordt met u besproken op de vervolgafspraak met uw behandelend arts.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend arts. Als u vragen heeft over uw onderzoek, neemt u dan contact op met het slaapcentrum, telefoon: 040 - 286 48 71.

Wanneer en waar wordt u verwacht?

Datum van onderzoek:            ______________________________________

Tijd:                                      ______________________________________

U wordt verwacht in het slaapcentrum, route 24. Het slaapcentrum is gevestigd op de polikliniek klinische neurofysiologie (KNF).