Arteriële enkel/arm index met of zonder looptest

St. Anna Logo

Inleiding

U heeft binnenkort een afspraak voor een arteriële enkel/arm-index, eventueel met een looptest. Dit betekent dat u een bloedvatenonderzoek krijgt. Met dit onderzoek willen wij meer te weten komen over de doorbloeding van de slagaderen in uw benen. 

Afdeling Klinische Neurofysiologie
U wordt voor dit onderzoek verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF), route 24. KNF-laboranten voeren de meting uit en analyseren na afloop de onderzoeksgegevens. De uitslag van het onderzoek bespreekt u met uw behandelend arts.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Hier vertellen wij u hoe u zich het best kunt voorbereiden, hoe het onderzoek verloopt en hoe het daarna gaat.

Hoe bereidt u zich voor

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, blijft u deze innemen volgens afspraak met uw arts.

Kleding en verzorging
Wilt u geen steunkousen, panty’s of maillots aantrekken op de dag van het onderzoek? Ook mag u geen verbindmiddelen gebruiken.

Om hygiënische redenen is het nodig, dat u van tevoren uw voeten wast.

Voor het onderzoek is het fijn als u makkelijk zittende kleding aantrekt, bijvoorbeeld een t-shirt met daaroverheen een vest of blouse en een loszittende broek.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek

  • Bloedvatenonderzoek
  • Tijdens het onderzoek ligt u rustig en ontspannen op een onderzoeksbank met ontblote armen en/of benen.
  • U krijgt eerst bloeddrukmanchetten aangelegd om beide armen en  enkels, om de bovendruk van uw bloeddruk hier te meten.
  • Tegelijkertijd maken wij de bloeddoorstroming op het scherm zichtbaar met de doppler-techniek. Deze maakt gebruik van (niet-hoorbare) geluidsgolven.
  • Om de geluidsgolven goed te laten geleiden, brengen wij eerst gel aan.
  • De slagaderen worden dan door de huid heen afgetast met een soort pen, die een zeer hoge geluidsfrequentie uitzendt.
  • Deze geluiden worden weerkaatst door de bloedlichaampjes in de slagaderen.
  • Het verschil in toonhoogte tussen het uitgezonden en het weerkaatste signaal, geeft een hoorbaar geluid en wordt op een scherm vastgelegd.

Looptest
Als u komt voor een arteriële enkel/arm-index met looptest, wandelt u aanvullend maximaal 5 minuten op een loopband, bij een stijgingspercentage van maximaal 10 procent. De klachten die hierbij eventueel ontstaan, noteren wij. Na het lopen gaat u opnieuw op de onderzoeksbank liggen en worden er enkele drukmetingen aan arm en enkels herhaald.

Wat gebeurt er na het onderzoek

De uitslag van het onderzoek bespreekt u volgens afspraak met uw behandelend arts.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF.