EEG

Inleiding

U heeft binnenkort een afspraak voor een EEG. Dit staat voor Elektro-Encefalo-Grafie. Een EEG is een onderzoek waarbij wij de elektrische activiteit van de hersenen meten en vastleggen. Afdeling Klinische Neurofysiologie U wordt verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF),   route 24. KNF-laboranten voeren het onderzoek uit en analyseren de onderzoeksgegevens.

De uitslag van het onderzoek bespreekt u met uw behandelend arts.

De voorbereiding en het onderzoek duren in totaal ongeveer 45 minuten.

Hier vertellen wij u hoe u zich het best kunt voorbereiden, hoe het onderzoek verloopt en hoe het daarna gaat.

Hoe bereidt u zich voor

U bereidt zich zowel thuis als in het ziekenhuis voor.

1. Thuis

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, blijft u deze innemen volgens afspraak met uw arts. Neem ook uw huidige medicijnlijst mee. Mocht u deze niet hebben, dan kunt u deze bij uw eigen apotheek afhalen.

Verzorging en hulpmiddelen

  • Was uw haar de dag vóór het onderzoek. Tijdens het onderzoek mag u geen haarlak, versteviging, gel en crème in uw haar hebben.
  • Let op: Meld bij het maken van de afspraak of u een haarprothese of extensions draagt.
  • U mag tijdens het onderzoek geen oorbellen en gehoorapparaten in.

2. Ziekenhuis

Als u in het ziekenhuis aankomt, gaat u naar de KNF-afdeling in het souterrain: route 24.

Elektroden aanbrengen
Het aanbrengen van de elektroden gaat als volgt:

  • Bij de registratie krijgt u een muts met daarin elektroden op uw hoofd bevestigd.
  • Ook bevestigen wij ze op de oorlellen of achter de oren.
  • Vervolgens wordt de huid onder de elektroden opgeruwd met een stompe naald, om goed contact tussen de hoofdhuid en elektroden mogelijk te maken. De meeste patiënten vinden dit  hinderlijk, maar niet pijnlijk.
  • Hierna brengen wij contactgel aan.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek

EEG-opnamestation
De bevestigde elektroden in de muts zijn verbonden met een EEG-opnamestation. Deze kan de elektrische activiteit van de hersenen meten en vastleggen. Het onderzoek heeft geen invloed op het functioneren van uw hersenen en er zijn geen risico's aan verbonden.

Opdrachten
Tijdens het onderzoek ligt u op een gemakkelijk bed, de meeste tijd met gesloten ogen. Af en toe vragen wij u om bepaalde opdrachten uit te voeren, zoals even de ogen te openen en weer te sluiten en enige minuten diep te zuchten.

Flitsen
Aan het einde van het onderzoek wordt een flitslamp boven uw hoofd geplaatst, waarbij u met gesloten ogen verschillende flitsen en/of kleuren te zien krijgt. Wanneer u zich tijdens het onderzoek onbehagelijk voelt of klachten ervaart, kunt u dit altijd melden.

Wat gebeurt er na het onderzoek

De gebruikte contactgel kunt u thuis gemakkelijk uit uw haar wassen met shampoo. De uitslag van het onderzoek bespreekt u volgens afspraak met uw behandelend arts.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist. Als u vragen heeft over uw onderzoek, neemt u dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie, telefoon: 040 - 286 48 29.

Wanneer en waar wordt u verwacht?

Datum van onderzoek:            ______________________________________

Tijd:                                     ______________________________________

U wordt verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (route 24).