MSLT (meerdere slaaptesten bij slaperigheid overdag)

Waar en wanneer wordt u verwacht?

Datum van onderzoek:  ______________________________________

Tijd: _____________________________________________________

U wordt verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (route 24).

Inleiding

U heeft binnenkort een afspraak voor een MSLT. Dit staat voor Multiple-Sleep-Latency-Test en betekent dat u meerdere slaaptesten krijgt. Tijdens deze testen meten wij met elektroden uw hersenactiviteit, kinspieractiviteit en oogbewegingen. Hiermee willen wij meer te weten komen over bijvoorbeeld uw slaperigheid overdag. Twee afdelingen Voor deze slaaptesten wordt u één dag in het ziekenhuis opgenomen. U heeft met twee afdelingen te maken:

 • Afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF), route 24
  De voorbereiding en slaaptesten vinden hier plaats.

 • Afdeling Cardio/Longziekten, route 98
  De tijd tussen de slaaptesten verblijft u op een éénpersoonskamer op de afdeling Cardio/Longziekten. 

Na het onderzoek analyseren de KNF-laboranten de metingen. De uitslag van het onderzoek bespreekt u met uw behandelend arts.

In deze informatie vertellen wij u hoe u zich het best kunt voorbereiden en hoe het onderzoek in zijn werk gaat.

Hoe bereidt u zich voor

U bereidt zich zowel thuis als in het ziekenhuis voor.

1. Thuis

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, blijft u deze innemen volgens afspraak met uw arts. Neem ook uw huidige medicijnlijst mee. Mocht u deze niet hebben, dan kunt u deze bij uw eigen apotheek afhalen.

Verzorging

 • Was uw haar de dag vóór de slaaptesten. Op de dag zelf mag dat niet, omdat wij anders de elektroden niet goed kunnen bevestigen.
 • Let op: Meld bij het maken van de afspraak of u een haarprothese of extensions draagt.
 • Op de dag van de slaaptesten mag u de volgende producten niet gebruiken: haarlak, versteviging, gezichtscrème, lotion en make-up.
 • Draag makkelijk zittende kleding.

Bijzonderheden
Neemt u iets mee waarmee u zich kunt bezig houden, maar laat dure spullen alstublieft thuis. U bent zelf verantwoordelijk als u ze toch meeneemt en kunt ons niet aansprakelijk stellen. Verder mag u tot één uur voor de registratie koffie drinken en/of roken.

2. Ziekenhuis

Als u in het ziekenhuis aankomt, gaat u naar de KNF-afdeling in het souterrain: route 24.

Elektroden aanbrengen
Het aanbrengen van de elektroden gaat als volgt:

 • Eerst brengen wij verschillende elektroden aan op uw gezicht. Dit doet geen pijn.
 • Daarna  bevestigen wij met lijm elektroden op uw huid, om de hersenactiviteit te registreren.
 • Vervolgens wordt de huid onder de elektroden met een stompe naald opgeruwd. Dit doet ook geen pijn, maar de meeste patiënten vinden het wel hinderlijk.
 • Daarna brengen wij contactgel onder de elektroden aan.

Het aanbrengen en controleren van de elektroden duurt ca. 20 minuten.

Tijden van de slaaptesten
Tijdens de voorbereiding spreken wij met u de slaaptesttijden af.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek

Slaaptesten op de KNF-afdeling
Direct na de voorbereiding op de KNF-afdeling krijgt u hier de eerste slaaptest: om ongeveer 9.00 uur. De volgende testen zullen om ongeveer 10.30, 12.30 en 14.30 uur zijn, ook op de KNF-afdeling.
Tijdens de slaaptest ligt u twintig minuten in een schemerige kamer op een gemakkelijk bed met deken. Hierbij hoeft u de slaap niet tegen te werken. U mag geen kauwgom gebruiken.

Opnameapparaat
De elektroden zijn met kabels aan een opnameapparaat verbonden. Deze meet de verschillende functies en legt ze vast. Het apparaat heeft geen invloed op het functioneren van uw hersenen en er zijn geen risico's aan verbonden.

Schoudertas
Het opnameapparaat zit in een schoudertas, die u achter uw kussen kunt leggen. In bed kunt u uw gewone slaaphouding aannemen. U blijft mobiel, zelfs een rondje lopen is nog mogelijk.

Tussentijds op de afdeling Cardio/Longziekten
Na elke slaaptest begeleiden wij u naar de afdeling Cardio/Longziekten. Hier brengt u tussentijds de dag door op een éénpersoonskamer.
De verpleegkundige zal, als u de eerste keer naar de afdeling Cardio/Longziekten wordt gebracht, een kort intakegesprek met u houden: u maakt kennis met elkaar en u kunt vragen stellen. Natuurlijk krijgt u een lunch. U kunt gratis gebruik maken van het AnnaNet.

TV en internet
Tijdens uw verblijf op de verpleegafdeling kunt u op uw kamer tv kijken. Daarnaast is er gratis Wifi (draadloos internet). Om Wifi te activeren selecteert u 'gasten' in de lijst met beschikbare Wifi netwerken. Na het doornemen en accepteren van de disclaimer bent u verbonden.

Wat gebeurt er na het onderzoek

Na de slaaptesten wordt het opnameapparaat ontkoppeld en verwijderen de KNF-laboranten de elektroden van uw hoofd.

Lijmresten
De lijm wordt zo goed mogelijk van uw hoofd verwijderd. Thuis kunt u de lijmresten uit uw haar wassen met shampoo. Borstel of kam het door, terwijl de shampoo er nog in zit. Hierna spoelt u de lijmresten met de shampoo uit uw haar.

Uitslag
De uitslag van het onderzoek bespreekt u volgens afspraak met uw behandelend arts.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen. Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist. Als u vragen heeft over uw onderzoek, neemt u dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie, telefoon 040 - 286 48 29.

Wanneer en waar wordt u verwacht?

Datum van onderzoek:            ______________________________________

Tijd:                                      ______________________________________

U wordt verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (route 24).