Evenwichtsonderzoek (ENG-onderzoek)

Inleiding

U heeft binnenkort een afspraak voor een electro-nystagmografie, ook wel ENG-onderzoek genoemd. Dit onderzoek wordt verricht om een indruk te krijgen van de werking van de evenwichtsorganen. Hier vertellen wij u hoe u zich het beste kunt voorbereiden en hoe het onderzoek in zijn werk gaat.

Wanneer is een ENG-onderzoek nodig

Als u een probleem heeft met uw evenwicht en/of duizeligheidsklachten heeft, kunt u een ENG-onderzoek krijgen om te bepalen waar het probleem zit.

ENG staat voor elektro-nystagmografie. Nystagmus is een bepaalde oogbeweging die belangrijk is bij uw evenwicht. Het evenwicht is een ingewikkeld proces, waarbij de evenwichtsorganen in het binnenoor,de spieren, maar ook de ogen een belangrijke rol spelen.

Tijdens een ENG-onderzoek worden de oogbewegingen gemeten. Daardoor krijg je informatie over de zenuwen die de oogbewegingen aansturen. Ook kun je ontdekken of er stoornissen in de hersenen of hersenstam zitten of dat het evenwichtsorgaan niet goed meer werkt.

Hoe bereidt u zich voor

  • Twee dagen voor het onderzoek moet u stoppen met medicijnen tegen duizeligheid, zoals betahistine, flunarizine of cinnarizine. Andere medicatie mag u gewoon innemen.
  • Op de dag van het onderzoek mag u géén oog make-up gebruiken.
  • Voor dit onderzoek hoeft u niet nuchter te zijn, wij adviseren wel om voorafgaand aan het onderzoek geen zware maaltijd te gebruiken.

Hoe verloopt het onderzoek

U meldt zich op de afgesproken dag op de afdeling klinische neurofysiologie, route 24.

  • Ter voorbereiding op het onderzoek krijgt u een bril op, met daarin een camera. Deze camera registreert al uw oogbewegingen.
  • Tijdens het onderzoek voert u een aantal eenvoudige opdrachten uit:  met de ogen een lampje volgen en in verschillende richtingen kijken.
  • Wij voeren een aantal houdings- en bewegingstesten uit.
  • Uw bloeddruk wordt gemeten.
  • Het onderzoek eindigt met het stimuleren van het evenwichtsorgaan door afwisselend het linker- en het rechteroor in te spuiten met warm en koud water.   Hierdoor kunt u na het onderzoek kortdurend duizelig worden. Het duizelige gevoel verdwijnt meestal binnen enkele minuten.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ruim één uur.

Wat kunt u na de ingreep verwachten

Na het onderzoek kunt u duizelig blijven. Daarom adviseren wij u om onder begeleiding naar huis te gaan.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als een aanvulling hierop. Hierdoor kunt u alles nog eens rustig nalezen.

Heeft u nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de afdeling klinische neurofysiologie, telefoon: 040 - 286 48 29.