Evenwichtsonderzoek (ENG-onderzoek)

Klinische neurofysiologie

Download / print

Inleiding

Je hebt binnenkort een afspraak voor een electro-nystagmografie, ook wel ENG-onderzoek genoemd. Dit onderzoek wordt verricht om een indruk te krijgen van de werking van de evenwichtsorganen. Hier vertellen wij jou hoe jij je het beste kunt voorbereiden en hoe het onderzoek in zijn werk gaat.

Wanneer is een ENG-onderzoek nodig

Als je een probleem hebt met jouw evenwicht en/of duizeligheidsklachten hebt, kun je een ENG-onderzoek krijgen om te bepalen waar het probleem zit.

ENG staat voor elektro-nystagmografie. Nystagmus is een bepaalde oogbeweging die belangrijk is bij jouw evenwicht. Het evenwicht is een ingewikkeld proces, waarbij de evenwichtsorganen in het binnenoor,de spieren, maar ook de ogen een belangrijke rol spelen.

Tijdens een ENG-onderzoek worden de oogbewegingen gemeten. Daardoor krijg je informatie over de zenuwen die de oogbewegingen aansturen. Ook kun je ontdekken of er stoornissen in de hersenen of hersenstam zitten of dat het evenwichtsorgaan niet goed meer werkt.

Hoe bereid jij je voor

  • Twee dagen voor het onderzoek moet je stoppen met medicijnen tegen duizeligheid, zoals betahistine, flunarizine of cinnarizine. Andere medicatie mag je gewoon innemen.
  • Op de dag van het onderzoek mag je géén oog make-up gebruiken.
  • Voor dit onderzoek hoef je niet nuchter te zijn, wij adviseren wel om voorafgaand aan het onderzoek geen zware maaltijd te gebruiken.

Hoe verloopt het onderzoek

Je meldt je op de afgesproken dag op de afdeling klinische neurofysiologie, route 24.

  • Ter voorbereiding op het onderzoek krijg je een bril op, met daarin een camera. Deze camera registreert al jouw oogbewegingen.
  • Tijdens het onderzoek voer je een aantal eenvoudige opdrachten uit:  met de ogen een lampje volgen en in verschillende richtingen kijken.
  • Wij voeren een aantal houdings- en bewegingstesten uit.
  • Jouw bloeddruk wordt gemeten.
  • Het onderzoek eindigt met het stimuleren van het evenwichtsorgaan door afwisselend het linker- en het rechteroor in te spuiten met warm en koud water. Hierdoor kun je na het onderzoek kortdurend duizelig worden. Het duizelige gevoel verdwijnt meestal binnen enkele minuten.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek duurt ruim één uur.

Wat kun je na de ingreep verwachten

Na het onderzoek kun je duizelig blijven. Daarom adviseren wij jou om onder begeleiding naar huis te gaan.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent jouw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als een aanvulling hierop. Hierdoor kun je alles nog eens rustig nalezen.

Heb je nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de afdeling klinische neurofysiologie, telefoon: 040 - 286 48 29.