Arteriële enkel/arm index met of zonder looptest

Inleiding

Je hebt binnenkort een afspraak voor een arteriële enkel/arm-index, eventueel met een looptest. Dit betekent dat je een bloedvatenonderzoek krijgt. Met dit onderzoek willen wij meer te weten komen over de doorbloeding van de slagaderen in jouw benen. 

Afdeling Klinische Neurofysiologie
Je wordt voor dit onderzoek verwacht op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF), route 24. KNF-laboranten voeren de meting uit en analyseren na afloop de onderzoeksgegevens. De uitslag van het onderzoek bespreek je met jouw behandelend arts.

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Hier vertellen wij jou hoe jij je het best kunt voorbereiden, hoe het onderzoek verloopt en hoe het daarna gaat.

Hoe bereid jij je voor

Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt, blijf je deze innemen volgens afspraak met jouw arts.

Kleding en verzorging
Wil je geen steunkousen, panty’s of maillots aantrekken op de dag van het onderzoek? Ook mag je geen verbindmiddelen gebruiken.

Om hygiënische redenen is het nodig, dat je van tevoren jouw voeten wast.

Voor het onderzoek is het fijn als je makkelijk zittende kleding aantrekt, bijvoorbeeld een t-shirt met daaroverheen een vest of blouse en een loszittende broek.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek

  • Bloedvatenonderzoek
  • Tijdens het onderzoek lig je rustig en ontspannen op een onderzoeksbank met ontblote armen en/of benen.
  • Je krijgt eerst bloeddrukmanchetten aangelegd om beide armen en  enkels, om de bovendruk van jouw bloeddruk hier te meten.
  • Tegelijkertijd maken wij de bloeddoorstroming op het scherm zichtbaar met de doppler-techniek. Deze maakt gebruik van (niet-hoorbare) geluidsgolven.
  • Om de geluidsgolven goed te laten geleiden, brengen wij eerst gel aan.
  • De slagaderen worden dan door de huid heen afgetast met een soort pen, die een zeer hoge geluidsfrequentie uitzendt.
  • Deze geluiden worden weerkaatst door de bloedlichaampjes in de slagaderen.
  • Het verschil in toonhoogte tussen het uitgezonden en het weerkaatste signaal, geeft een hoorbaar geluid en wordt op een scherm vastgelegd.

Looptest
Als je komt voor een arteriële enkel/arm-index met looptest, wandel je aanvullend maximaal 5 minuten op een loopband, bij een stijgingspercentage van maximaal 10 procent. De klachten die hierbij eventueel ontstaan, noteren wij. Na het lopen ga je opnieuw op de onderzoeksbank liggen en worden er enkele drukmetingen aan arm en enkels herhaald.

Wat gebeurt er na het onderzoek

De uitslag van het onderzoek bespreek je volgens afspraak met jouw behandelend arts.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent jouw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF.