Glucose dagcurve

Wat is een glucose dagcurve

Een glucose dagcurve is een onderzoek waarbij het suikergehalte (glucosegehalte) op verschillende tijden gemeten kan worden. Dit kan zijn met een tweepuntsdagcurve (8.00 u en 11.00 u) of een driepuntsdagcurve (8.00 u, 11.00 u en 16.00 u). Als u ingesteld moet worden zal er een instelcurve worden gedaan, hiervoor kunt u worden opgenomen op de afdeling.

Voorbereiding thuis

De avond voorafgaand aan dit onderzoek moet u vanaf 24.00 uur nuchter blijven. Dit betekent dat u niet meer mag eten of roken. Water drinken mag wel, ook koffie en thee zijn toegestaan, echter zonder suiker en/of melk. U mag uw medicijnen ook niet gebruiken, dit geldt ook voor insuline of andere bloedsuikerverlagende medicijnen.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd

U meldt zich om 8.00 u op het afnamelaboratorium, route 6. Dit kan op elke werkdag. Bent u opgenomen in het ziekenhuis dan krijgt u het onderzoek op  de afdeling waar u bent opgenomen.

  • Er wordt bloed afgenomen door middel van een prik in de vinger. Als er tegelijk met de glucose dagcurve nog andere onderzoeken zijn aangevraagd, wordt u om 8.00 u ook uit de arm geprikt.
  • Na de prik van 8.00 u mag u naar huis, om 11.00 u mag u zich dan opnieuw bij het afname-laboratorium melden. U wordt dan opnieuw uit de vinger geprikt. In de tussentijd mag u ontbijten en uw medicijnen gebruiken.
  • Als u een tweepuntsdagcurve hebt bent u na de prik van 11.00 u klaar. Heeft u een driepuntsdagcurve dan moet u om 16.00 u nogmaals komen voor een prik in de vinger. Na deze afname bent u klaar.
  • Heeft u een instelcurve dan wordt u op de volgende tijden in de vinger geprikt: 7.00 u, 10.00 u, 11.30 u, 14.00 u, 17.00 u, 20.00 u en 23.00 u.

Duur van het onderzoek

Het is mogelijk om in het ziekenhuis te blijven tot de prik van 11.00 u.
U kunt in de dagcurveruimte eventuele medicijnen innemen en/of insuline spuiten. Voor uw medicijnen en ontbijt dient u zelf te zorgen, koffie en thee zijn aanwezig.

Samenvatting

  • Met dit onderzoek wordt gekeken naar het suikergehalte in het bloed.
  • De avond voorafgaand aan dit onderzoek moet u vanaf 24.00 uur nuchter blijven. Dit betekent dat u niet meer mag eten of roken. Water drinken mag wel, ook koffie en thee zijn toegestaan, echter zonder suiker en/of melk. U mag ook ’s ochtends geen medicijnen innemen of inspuiten.
  • Bij een tweepuntsdagcurve wordt bloed afgenomen om 8.00 u en 11.00 u door middel van een vingerprik.
  • Bij een driepuntsdagcurve wordt ook nog geprikt om 16.00 u.
  • Na de eerste vingerprik mag u ontbijten en uw medicijnen innemen of inspuiten.

 

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met het laboratorium, telefoon: 040 - 286 48 66.

Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelende specialist.