Glucose dagcurve

St. Anna Logo

Wat is een glucose dagcurve

Een glucose dagcurve is een onderzoek waarbij het suikergehalte (glucosegehalte) op verschillende tijden gemeten kan worden. Dit kan zijn met een tweepuntsdagcurve (8.00 u en 11.00 u) of een driepuntsdagcurve (8.00 u, 11.00 u en 16.00 u). Als u ingesteld moet worden zal er een instelcurve worden gedaan, hiervoor kunt u worden opgenomen op de afdeling.

Voorbereiding thuis

De avond voorafgaand aan dit onderzoek moet u vanaf 24.00 uur nuchter blijven. Dit betekent dat u niet meer mag eten of roken. Water drinken mag wel, ook koffie en thee zijn toegestaan, echter zonder suiker en/of melk. U mag uw medicijnen ook niet gebruiken, dit geldt ook voor insuline of andere bloedsuikerverlagende medicijnen.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd

U meldt zich om 8.00 u op het afnamelaboratorium, route 6. Dit kan op elke werkdag. Bent u opgenomen in het ziekenhuis dan krijgt u het onderzoek op  de afdeling waar u bent opgenomen.

  • Er wordt bloed afgenomen door middel van een prik in de vinger. Als er tegelijk met de glucose dagcurve nog andere onderzoeken zijn aangevraagd, wordt u om 8.00 u ook uit de arm geprikt.
  • Na de prik van 8.00 u mag u naar huis, om 11.00 u mag u zich dan opnieuw bij het afname-laboratorium melden. U wordt dan opnieuw uit de vinger geprikt. In de tussentijd mag u ontbijten en uw medicijnen gebruiken.
  • Als u een tweepuntsdagcurve hebt bent u na de prik van 11.00 u klaar. Heeft u een driepuntsdagcurve dan moet u om 16.00 u nogmaals komen voor een prik in de vinger. Na deze afname bent u klaar.
  • Heeft u een instelcurve dan wordt u op de volgende tijden in de vinger geprikt: 7.00 u, 10.00 u, 11.30 u, 14.00 u, 17.00 u, 20.00 u en 23.00 u.

Duur van het onderzoek

Het is mogelijk om in het ziekenhuis te blijven tot de prik van 11.00 u.
U kunt in de dagcurveruimte eventuele medicijnen innemen en/of insuline spuiten. Voor uw medicijnen en ontbijt dient u zelf te zorgen, koffie en thee zijn aanwezig.

Samenvatting

  • Met dit onderzoek wordt gekeken naar het suikergehalte in het bloed.
  • De avond voorafgaand aan dit onderzoek moet u vanaf 24.00 uur nuchter blijven. Dit betekent dat u niet meer mag eten of roken. Water drinken mag wel, ook koffie en thee zijn toegestaan, echter zonder suiker en/of melk. U mag ook ’s ochtends geen medicijnen innemen of inspuiten.
  • Bij een tweepuntsdagcurve wordt bloed afgenomen om 8.00 u en 11.00 u door middel van een vingerprik.
  • Bij een driepuntsdagcurve wordt ook nog geprikt om 16.00 u.
  • Na de eerste vingerprik mag u ontbijten en uw medicijnen innemen of inspuiten.