Remming groeihormoon bij verdenking acromegalie

Uw behandelend specialist heeft met u afgesproken dat u een proef
‘remming groeihormoon bij verdenking acromegalie’ zult ondergaan.
In deze folder geven wij u meer informatie over dit onderwerp.

Wat is de functieproef ‘remming groeihormoon bij verdenking acromegalie’

De term acromegalie is ontleend aan het Griekse woord ‘akron’, dat uiteinde van een ledemaat en uitstekende lichaamsdelen zoals een kin betekent. ‘Megalie’ betekent groot. Meestal ontstaat acromegalie door een goedaardig gezwel in de hypofyse, waardoor er teveel groeihormoon wordt geproduceerd. De verschijnselen die kunnen optreden zijn het resultaat van een te sterke productie van groeihormoon.
Een hoge suikerspiegel remt de aanmaak van groeihormoon, waardoor de hoeveelheid groeihormoon in het bloed daalt. Wanneer de hoeveelheid groeihormoon in bloed te hoog is, is het belangrijk om te weten of deze hoge hoeveelheid verminderd kan worden door de suikerspiegel te verhogen. Een hoge suikerspiegel kan worden gerealiseerd door het drinken van een suikeroplossing.

Voorbereiding thuis

De avond voorafgaand aan het onderzoek mag u vanaf 24.00 uur niets meer eten. U mag wel water, koffie en thee drinken, echter zonder suiker en/of melk.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd

U meldt zich ’s ochtends op het afgesproken tijdstip, op de afgesproken verpleegafdeling. De verpleging zal bij u een verblijfsnaald inbrengen.
Om 9.00 uur wordt bloed afgenomen. Dit gebeurt bij voorkeur via de verblijfsnaald. Om 9.30 uur wordt nogmaals bloed afgenomen. Vervolgens krijgt u een suikerdrankje te drinken. Hierna wordt nog vier keer bloed afgenomen. Het totale onderzoek duurt 2,5 uur en er zijn geen bijwerkingen te verwachten. U mag na het onderzoek normaal eten en drinken en u kunt gelijk met ontslag. De uitslagen van de test worden op een later tijdstip met u besproken door de arts.

Samenvatting

  • Met dit onderzoek wordt gekeken of een overproductie van groeihormoon onderdrukbaar is.
  • De avond voorafgaand aan het onderzoek mag u vanaf 24.00 uur niets meer eten. U mag wel water, koffie en thee drinken, echter zonder suiker en/of melk.
  • De ochtend van het onderzoek wordt bij u een verblijfsnaald ingebracht en bloed afgenomen.
  • Na de tweede bloedafname krijgt u een suikerdrankje.
  • Hierna wordt in 2 uur tijd nog vier keer bloed afgenomen.
  • Het onderzoek duurt 2.5 uur.
  • Geen bijwerkingen.

Heeft u nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor kunt u alles nog eens rustig nalezen. Heeft u nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met het laboratorium, telefoon: 040 - 286 48 66. Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelende specialist.

Uw afspraak is gepland op:     

Datum:          ___________________

                                                              
Tijd:              ___________________

                                                               
Afdeling:  
    ___________________