Volledig spermaonderzoek

Doel van het onderzoek

Bij een volledig spermaonderzoek wordt de kwaliteit van het sperma (zaad) vastgesteld. Dit onderzoek wordt gedaan bij vruchtbaarheidsproblemen die een gevolg kunnen zijn van een slechte kwaliteit van het sperma.

Afspraak maken

Voor dit onderzoek moet een afspraak gemaakt worden wanneer u het sperma moet inleveren. De huisarts of de polikliniekassistente kan een afspraak maken bij het laboratorium. Mocht dit nog niet gebeurd zijn, dan kunt u zelf naar het laboratorium bellen om een afspraak te maken:  
tel. 040 - 286 4866 (maandag t/m vrijdag van 08.30 uur - 16.30 uur).

Het inleveren van het sperma kan op de volgende dagen en tijden:

  • dinsdagmiddag om 13.00 u of 14.30 u
  • woensdagmorgen om 9.00 u of 10.30 u
  • donderdagmiddag om 13.00 u of 14.30 u

Potje

Een potje om het zaad in op te vangen kunt u op werkdagen ophalen op het afnamelaboratorium, route 6. Het kan ook zijn dat u een potje krijgt van de arts. Het is belangrijk enkel deze potjes te gebruiken, daar het materiaal van andere potjes een negatieve invloed kan hebben op de beweeglijkheid van de zaadcellen. Het potje mag voor gebruik niet uitgespoeld worden. 

Hoe bereidt u zich voor

Alvorens het sperma op te vangen voor het onderzoek neemt u een onthoudingsperiode van 3 dagen in acht. In deze periode mag geen zaadlozing plaatsvinden.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd

Het sperma (zaad) moet door masturbatie, dat wil zeggen door zelfbevrediging, verkregen worden. Alle andere methoden zijn niet geschikt voor het onderzoek.
Een condoom mag niet gebruikt worden.

U vangt al het sperma rechtstreeks op in het potje dat u heeft meegekregen van het laboratorium of van de arts. Sluit, na het opvangen van het sperma, het potje goed af met behulp van het schroefdekseltje. Vul op het etiket in:

  • naam
  • geboortedatum
  • datum en tijd van opvangen van het sperma

Bewaren en inleveren sperma
Bewaar het sperma tot aflevering op lichaamstemperatuur. Schud het potje tijdens het vervoer zo min mogelijk en zorg dat het niet teveel afkoelt. Draag het potje bijvoorbeeld in de binnenzak van uw jas.

Breng het sperma zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 1 uur nadat u het verkregen hebt, op de afgesproken datum en tijd, naar het laboratorium 1e etage, route 55.

Lever met het sperma ook het bijbehorende aanvraagformulier in. Vergeet u niet de vragen aan de voorzijde van het formulier in te vullen!

 

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw arts.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met het
laboratorium, telefoonnummer: 040 - 286 48 66.

Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist of huisarts.