Methacholine-provocatietest

St. Anna Logo

Wanneer u overgevoelige luchtwegen heeft, zoals bij astma, reageren uw luchtwegen sterk op verschillende prikkels van buitenaf. Door blootstelling aan temperatuurverschillen, rook, mist, luchtvervuiling, lasdampen en allerlei andere oorzaken vernauwen uw luchtwegen. Hierdoor gaat u hoesten of u krijgt het benauwd. Om uw klachten op de juiste manier te kunnen behandelen, is het van belang te onderzoeken hoe heftig uw luchtwegen op prikkels reageren. Deze overgevoeligheid of prikkelbaarheid kunnen we meten met een methacholine-provocatietest.

Een methacholine-provocatietest in het Anna Ziekenhuis

De methacholine-provocatietest is een longfunctieonderzoek waarbij we zo’n overgevoelige reactie van uw longen nabootsen. Tijdens de methacholine-provocatietest ademt u in en uit via een mondstuk dat verbonden is met een meetapparaat. Daarna ademt u met tussenpozen verschillende waterige oplossingen in met methacholine. Dit is een natuurlijke stof die bij u een astmatische reactie uitlokt (provoceert). Vervolgens meten we hoe uw luchtwegen op de stof reageren. Het onderzoek duurt ongeveer een uur. De longarts kan uit de hevigheid van uw reacties afleiden hoe gevoelig uw longen zijn voor prikkels. Methacholine is niet schadelijk en verdwijnt na het onderzoek direct weer uit uw lichaam.

Het proces

Tijdelijk verplicht stoppen met bepaalde medicatie

Voor een goed onderzoeksresultaat moet u voorafgaand aan de provocatietest tijdelijk stoppen met bepaalde longmedicatie. Voor sommige medicijnen vanaf 8 tot 24 uur vóór de test, voor andere zelfs vanaf 2 weken voor uw afspraak. Hierover krijgt u vooraf uitgebreide informatie van uw longarts. Ook krijgt u een lijst mee waarop precies is aangegeven welke medicijnen u voor de test niet mag gebruiken en vanaf welk moment u met het innemen van bepaalde medicatie stopt.

    Niet vergeten

  • Met medicatie stoppen

Overige voorbereidingen thuis

Vanaf 24 uur voor de test mag u niet roken en geen zware inspanning verrichten. Als u (mogelijk) zwanger bent, neemt u vóór de test contact op met uw longarts. Als u met een antibiotica- of prednisonkuur bezig bent vanwege een luchtweginfectie, of hiermee korter dan 2 weken bent gestopt, meld dit dan telefonisch via het telefoonnummer 040-286 4871.

    Niet vergeten

  • Zwanger? Bellen!
  • Antibiotica? Bellen!

Dag van het onderzoek

U hoeft voor de test niet nuchter te zijn. U mag van tevoren eten en drinken wat u wilt. Kom niet op de fiets naar het ziekenhuis, deze inspanning kan de test negatief beïnvloeden. U meldt zich bij de functieafdeling van ons ziekenhuis. De functielaborant neemt u mee naar de onderzoekskamer. U neemt plaats in een stoel. Probeer tijdens de test zo ontspannen mogelijk te zijn, dan lukt het onderzoek het beste.

    Niet vergeten

  • Niet op de fiets komen
  • Gewoon eten en drinken

De methacholine-provocatietest

Het is belangrijk dat u voor dit onderzoek rustig en ontspannen bent. U zit tijdens het onderzoek op een stoel. U krijgt een klem op uw neus en in uw mond een mondstuk dat is verbonden met het meetapparaat. De laborant vraagt u enkele keren diep in te ademen en zo krachtig mogelijk uit te ademen. Daarna ademt u met tussenpozen verschillende waterige histamine oplossingen in. De laborant meet na elke inhalatie uw longfunctie en beoordeelt uw reacties. Als u gaat hoesten of benauwd wordt, krijgt u onmiddellijk een medicijn toegediend dat uw luchtwegen wijder maakt. De benauwdheid verdwijnt dan snel.

Duur van het onderzoek

Het totale onderzoek kan ongeveer 1 uur in beslag nemen. Het onderzoek is pas echt beëindigd als uw longfunctie weer helemaal normaal is. Daarna mag u naar huis.

Na het onderzoek

U kunt na afloop van het onderzoek uw normale werkzaamheden hervatten. Het kan zijn dat u tijdelijk een beetje last heeft van lichte keelpijn, prikkelhoest of heesheid en misschien ook van wat spierpijn.

Uitslag van uw methacholine-provocatietest

U krijgt de uitslag van uw methacholine-provocatietest tijdens uw eerstvolgende bezoek bij uw longarts op de polikliniek longgeneeskunde. Uw huisarts ontvangt via de longarts schriftelijk de uitslag van uw longfunctieonderzoek.

Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.