Lumbale punctie

Neurologie

Download / print

Wat is een lumbale punctie

Een lumbale punctie is een ruggenprik. Een lumbale punctie is een onderzoek waarbij wat hersenvocht uit het lichaam wordt gehaald.

Waarom dit onderzoek

Op grond van je klachten en eventueel eerder onderzoek vind je neuroloog het raadzaam om het hersenvocht te onderzoeken.

Daarvoor is een ruggenprik noodzakelijk. Door het hersenvocht te onderzoeken kunnen gegevens worden verkregen die belangrijk zijn bij het stellen van de juiste diagnose. Het kan eventueel leiden tot een gerichte behandeling.

Indien je bloedverdunnende middelen gebruikt, zoals marcoumar,  Acenocoumarol, ascal of aspirine dien je dit te melden aan je behandelend neuroloog. Soms moeten deze tijdelijk worden gestopt. Ben je er niet zeker van of je bloedverdunnende middelen gebruikt, neem dan altijd contact op met je huisarts of behandelend specialist.

Hoe wordt het onderzoek uitgevoerd

Meestal zal het onderzoek in dagbehandeling plaatsvinden. Op de dag van het onderzoek dien jij je op de afgesproken tijd te melden op afdeling neurologie. In verband met de voorbereiding is het belangrijk dat je op tijd komt.

De ruggenprik wordt op de dagbehandeling door je behandelend neuroloog of de physician assistant uitgevoerd. Het is raadzaam om een kwartier voor het onderzoek naar het toilet te gaan om je blaas te ledigen.

Bij een lumbale punctie neem je tijdens het onderzoek plaats in een bed. Tijdens deze prik lig je op je zijde. Je moet je knieën zo ver mogelijk optrekken, het hoofd naar de knieën brengen en je rug zo bol mogelijk maken. Vervolgens wordt de huid gedesinfecteerd en brengt de arts een dunne naald in. Als de naald op de juiste plek laag in de rug is ingebracht, zal er wat hersenvocht aflopen. Dit wordt opgevangen in een buisje en voor onderzoek naar het laboratorium gebracht.

Meestal is alleen de prik door de huid wat pijnlijk, zoals bij bloedafname. Door je rug zo bol mogelijk te maken en te ontspannen, wordt de kans vergroot dat de naald meteen goed zit en je geen extra pijn hebt.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 10 minuten. Na het onderzoek verblijf je nog gedurende 2 uur op de afdeling, waarvan je het eerste uur in bed moet blijven. Daarna mag je naar huis en krijg je een afspraak mee om de uitslagen op de polikliniek met je behandelend neuroloog te bespreken.

Bijverschijnselen

Als gevolg van de ruggenprik kun je na het onderzoek hoofdpijn krijgen. Dit is een onschuldige hoofdpijn, die verdwijnt als je plat gaat liggen. Ook het drinken van cafeïnehoudende dranken kan soms verlichting geven.
In de regel is deze hoofdpijn van voorbijgaande aard en zal dus na enige tijd weer verdwijnen. Indien je na een week nog hoofdpijn hebt, moet je contact opnemen met de neuroloog of met je huisarts.

Samenvatting

  • De lumbale punctie dient om het hersenvocht te onderzoeken. Er wordt niet in het ruggenmerg geprikt.
  • Het onderzoek vindt plaats in dagbehandeling. Na twee uur kun je weer naar huis.
  • Na afloop kun je hoofdpijn krijgen die verdwijnt bij plat liggen. Deze klacht is meestal van voorbijgaande aard.
  • Indien je bloedverdunnende middelen gebruikt dien je dit te melden aan je behandelend neuroloog.

Heb je vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als een aanvulling hierop. Zodat je alles nog eens rustig na kunt lezen.

Heb je vragen? Dan kun je bellen naar de polikliniek neurologie, van maandag tot en met vrijdag tussen 08:30 en 12:15 uur. Telefoonnummer 040 - 286 4887.

Met medische vragen kun je terecht bij je behandelend specialist.