Nierbiopsie

Samen met je behandelend specialist is besloten tot een nierbiopsie. Hieronder lees je daar meer informatie over.

 

Wat is een nierbiopsie?

Bij een biopsie wordt een uiterst klein stukje weefsel uit een orgaan weggenomen voor nader onderzoek.

Bij een nierbiopsie wordt een stukje weefsel van de nier met een speciale naald via een prik in de rug weggenomen. Dit weefsel wordt met een microscoop nader onderzocht. Dit onderzoek is van groot belang bij het stellen van de juiste diagnose bij veel aandoeningen van de nieren.

De ingreep gebeurt in dagbehandeling en de biopsie wordt genomen op de polikliniek urologie.

Je meldt je voor de ingreep op de polikliniek urologie. Daar word je opgehaald, in bed of stoel, door een verpleegkundige van het dagcentrum.

Hoe wordt de nierbiopsie uitgevoerd?

De biopsie wordt uitgevoerd via je rugzijde. Eerst wordt de exacte ligging van de nieren bepaald met behulp van ultrageluidsgolven (echo). Als de exacte ligging bepaald is, wordt op die plek een verdovingsmiddel ingespoten. Vervolgens vragen wij je de adem even in te houden. De naald voor de biopsie wordt met een tik pijnloos in de nier geprikt. Daarna mag je weer doorademen.

 

De voorbereiding

  • Je medicijngebruik moet bekend zijn. Het is vooral belangrijk dat de arts weet of je antistollings-medicijnen zoals marcoumar of sintrom gebruikt.
  • Je mag 's ochtends nog een licht ontbijt gebruiken (thee en beschuit).
  • Je meldt je op de afgesproken tijd bij de polikliniek. Let op: houdt er rekening mee dat je na de biopsie niet zelfstandig naar huis kunt gaan.
  • Na de biopsie haalt een verpleegkundige van het dagcentrum je op.

Eventuele complicaties

Rode urine enige uren na de nierbiopsie is normaal. Soms treedt na een nierbiopsie een bloeding op. Dit komt gelukkig zeer zelden voor.

Nazorg

Na het onderzoek verblijf je nog op het dagcentrum. De duur van je verblijf, na de ingreep, op het dagcentrum ligt tussen de twee en vier uur.

De wond wordt gecontroleerd op nabloeden en je bloeddruk wordt nog gecontroleerd.

Als je weer naar huis mag, belt de verpleegkundige diegene die je op komt halen. Je krijgt een afspraak voor controle op de polikliniek mee.