Onderzoek naar botontkalking (osteoporose)

9101.jpg
St. Anna Logo

Botontkalking (osteoporose) komt vooral voor bij vrouwen, maar ook bij mannen boven de 55 jaar. Bij botontkalking worden de botten zwak (poreus) waardoor er makkelijk een breuk kan ontstaan. Bij vrouwen en mannen ouder dan 50 jaar die eerder een botbreuk hebben gehad, verdubbelt zelfs het risico op een volgende botbreuk. Gelukkig kunt u zelf ook iets doen om de kans op botontkalking te verkleinen en de kans op botbreuken te verminderen. Uw huisarts kan u bij een vermoeden van botontkalking verwijzen naar de speciale osteoporosepolikliniek van het Anna Ziekenhuis voor onderzoek en eventueel behandeling. 

 

Hoe gaat onderzoek naar botontkalking in zijn werk?

Als u op de osteoporosepolikliniek komt, krijgt u een botdichtheid meting. De dichtheid van uw bot, de BMD, stellen we vast met de DEXA-scan. De DEXA scan is een speciaal röntgenapparaat en meet de hoeveelheid kalk in de botten van uw heup en lendenwervels. Hoe lager de BMD, hoe groter de kans op een botbreuk als u valt. Ook meten wij het vitamine D-gehalte in uw bloed. Afhankelijk van de uitslag van de DEXA-scan kan aanvullend bloedonderzoek nodig zijn. Als blijkt dat uw botdichtheid te laag is, kijken we samen met u naar de beste behandeling. De behandeling bestaat uit een, of een combinatie van behandelingen gericht op lichaamsbeweging, voedingsadviezen, valpreventie of met medicijnen. Vaak kunt u voor de behandeling van botontkalking ook terecht bij uw huisarts.

 

Onderzoek naar botontkalking bij het Anna Ziekenhuis

Onderzoek naar botontkalking (osteoporose) vindt plaats op onze speciale osteoporosepolikliniek. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen. Patiënten ouder dan 50 die met een botbreuk op de spoedeisende hulp (SEH) van het St. Anna komen, krijgen binnen 3 maanden een uitnodiging voor onderzoek op onze osteoporosepolikliniek. Het doel van de polikliniek is om (nieuwe) botbreuken in de toekomst te voorkomen.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.