Onderzoek van de dikke darm CT-colon plus

Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

Een CT-colon

Binnenkort wordt u verwacht op de afdeling radiologie voor een virtuele coloscopie. Dit is een onderzoek van de dikke darm (het colon) dat uitgevoerd wordt met de CT-scan. Met deze virtuele methode is het mogelijk de darm van binnen te bekijken, zonder dat hiervoor een endoscoop of 'slang' in de dikke darm hoeft te worden ingebracht.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling radiologie.

Waar vindt het onderzoek plaats

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Deze afdeling bevindt zich in het souterrain, route 22. Voor het onderzoek meldt u zich bij de balie van de afdeling radiologie.

Belangrijk te weten vóór het onderzoek

Medicijnen
Als u medicatie gebruikt zal uw behandelend arts met u bespreken of het gebruik ervan moet worden aangepast. Als dit niet met u is besproken dan kunt u uw voorgeschreven medicijnen zoals gewoonlijk blijven innemen met een klein beetje water.
Let op! Vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken moeten rekening houden met een verminderde  werking hiervan. Dit wordt veroorzaakt door het gebruik van laxeermiddelen.

Melden
Als u (mogelijk) zwanger bent meld dit dan zo snel mogelijk aan de afdeling radiologie.

Voordat we aan het onderzoek beginnen zijn er een aantal zaken voor ons belangrijk om te weten. Daarom vindt u bijgevoegd een vragenlijst die u volledig ingevuld moet meebrengen naar het onderzoek.

Kleding
Neem van thuis een T-shirt met korte mouwen mee om tijdens het onderzoek te dragen.
Wij raden u aan uw sieraden thuis te laten.

Voorbereiden                                                                      
Twee dagen voorafgaand aan het onderzoek moet u beginnen met de voorbereiding. Zorg dat u tijdig met het recept dat u op afdeling radiologie heeft meegekregen, het benodigde laxeermiddelpakketje ophaalt bij de AnnApotheek in de centrale hal op de begane grond (route 14).

Heeft u het recept met de afspraakbevestiging per post ontvangen dan raden wij u aan om ruim van tevoren telefonisch contact op te nemen met de AnnApotheek (040-286 4870), zodat u kunt afspreken wanneer het pakketje kan worden afgehaald.

Dit (laxeermiddel) pakketje bevat:

 • 6 tabletjes Bisacodyl  5 mg
 • 1 potje magnesiumsulfaat 15 gr
 • 2 flacons EZ-CAT 225 ml
 • 1 flacon Gastrografin 100 ml, waarvan u slechts 25 ml moet afmeten en innemen. De rest doet u in de chemo-box of brengt u naar een inleverpunt voor geneesmiddelen.

Het is belangrijk dat u de instructies precies opvolgt, om het onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen!

Twee dagen voor het onderzoek

Deze dag houdt u zich aan onderstaand dieet. Daarnaast mag u altijd extra water drinken; het drinken van veel water (1 glas per uur) bevordert het laxeerproces.
Als u diabetespatiënt bent, neemt u in het dieet light of suikervrije producten.

Ontbijt

 • 2 sneetjes witbrood met margarine, waarvan 1 met kaas (zonder korst en pitjes) en 1 met jam (zonder pitjes of schilletjes).
 • 2 koppen koffie/thee zonder melk of vruchtensap zonder vruchtvlees (dus heldere dranken).

Tussendoor
Niets eten, alleen drinken, tenminste 3 consumpties, bijvoorbeeld:              

 • 2 koppen koffie/thee zonder melk.
 • 1 glas vruchtensap zonder vruchtvlees of andere heldere drank.

Lunch

 • 2 koppen soep gemaakt van heldere, (drink-) bouillon met stukjes gekookte kip (zonder vel) of vis, eventueel vermicelli.
 • eventueel 1 flesje drinkvoeding (te koop bij de AnnApotheek) Dit is een vloeibare dieetvoeding, die veel energie bevat. Het geeft een verzadigd gevoel.
 • 1 glas vruchtensap zonder vruchtvlees of andere heldere drank.

Tussendoor
Niets eten, alleen drinken, tenminste 3 consumpties, bijvoorbeeld:

 • 2 koppen koffie/thee zonder melk.
 • 1 glas vruchtensap zonder vruchtvlees of andere heldere drank.

Avondeten

 • 2 sneetjes witbrood met margarine, waarvan 1 met kaas (zonder korst en pitjes) en 1 met jam (zonder pitjes of schilletjes).
 • 1 kop heldere, (drink-) bouillon.
 • eventueel 1 flesje drinkvoeding.
 • 2 koppen koffie/thee zonder melk of 1 glas vruchtensap zonder vruchtvlees of andere heldere drank.

Later op de avond

 • 2 koppen koffie/thee zonder melk.
 • 1 glas vruchtensap zonder vruchtvlees of andere heldere drank.

‘s Avonds voor het slapen gaan
Verdunt u een half flesje EZ-CAT (is ongeveer 110 ml) met 110 ml water. U schudt dit goed en drinkt het daarna in een keer op.
Het restant van de EZ-CAT bewaart u.

De dag voor het onderzoek

U houdt zich deze dag aan het onderstaande, vloeibare dieet. U mag dus niets anders eten! Wel mag u extra water, koffie/thee zonder melk en vruchtensap zonder vruchtvlees drinken.                        

Vanaf nu begint het laxeren dus houdt er rekening mee dat u vaak naar het toilet moet, diarree krijgt en buikkrampen kunt krijgen.                                               

Ontbijt

 • Los de korrels magnesiumsulfaat op in een glas water (ongeveer 150 ml), roer zachtjes en drink het helemaal leeg. Het magnesiumsulfaat (bitterzout) wordt door de meeste mensen erg vies gevonden. U kunt een scheut limonadesiroop aan de oplossing toevoegen tegen de bittere smaak.
 • Neem vervolgens 2 tabletten Bisacodyl (= 2 x 5 mg) met een glas water in. Bisacodyl is ook een laxeermiddel.
 • Ook moet u nu weer EZ-CAT drinken. U verdunt de resterende helft van het eerste flesje EZ-CAT (is ongeveer 110 ml) met 110 ml water. U schudt dit goed en drinkt het daarna in een keer op.
 • U mag naar wens vervolgens als ontbijt het volgende drinken:       heldere bouillon, vruchtensap zonder vruchtvlees, koffie/thee zonder melk, of 1 flesje drinkvoeding.

Meestal krijgt u ongeveer 1 tot 5 uur na het innemen van de laxeermiddelen aandrang en ontlasting. Houdt u rekening met hele dunne, wat witte, ontlasting, ook 's nachts.

Lunch

 • U mag naar wens het volgende drinken: heldere bouillon, vruchtensap zonder vruchtvlees, koffie/thee zonder melk, of 1 flesje drinkvoeding.
 • U moet nu weer EZ-CAT drinken. U neemt het tweede flesje EZ-CAT en verdunt een half flesje (is ongeveer 110 ml) met 110 ml water. U schudt dit goed en drinkt het daarna in één keer op. Het restant van de EZ-CAT bewaart u.

13.00 uur
1 glas water (ongeveer 200 ml = formaat bierglas).

14.00 uur
1 glas water (ongeveer 200 ml = formaat bierglas) of andere heldere drank.

15.00 uur
1 glas water (ongeveer 200 ml = formaat bierglas).

16.00 uur

 • U mag naar wens het volgende drinken: heldere bouillon, vruchtensap zonder vruchtvlees, koffie/thee zonder melk. Geen drinkvoeding meer vanaf nu tot het onderzoek morgen.
 • U moet nu ook weer EZ-CAT drinken. U verdunt de resterende helft van het tweede flesje EZ-CAT (is ongeveer 110 ml) met 110 ml water. U schudt dit goed en drinkt het daarna in een keer op.

17.00 uur
U neemt 2 tabletten Bisacodyl ( = 2 x 5 mg) met een glas water in.

18.00 uur
1 glas water (ongeveer 200 ml = formaat bierglas) of een andere heldere drank.

19.00 uur
1 glas water met 2 tabletjes Bisacodyl ( = 2 x 5 mg) of een andere heldere drank.

20.00 uur
1 glas water (ongeveer 200 ml = formaat bierglas).

20.30 uur
25 ml Gastrografin afmeten en opdrinken. Het restant doet u in de chemo-box of brengt u naar een inleverpunt voor geneesmiddelen.
Dit heeft een anijssmaak. U mag het eventueel verdunnen of naspoelen met water.

Na 20.30 uur tot 24.00 uur
Alleen het drinken van water, thee/koffie  zonder melk en vruchtendranken zonder vruchtvlees is tot 24.00 uur toegestaan. Dus niets eten.

Op de dag van het onderzoek

Op deze dag moet u nuchter blijven tot het onderzoek plaatsvindt. U mag ook niet roken! Probeer nog enkele malen naar het toilet te gaan voor ontlasting.

Hoe verloopt het onderzoek
Tijdens het onderzoek draagt u het T-shirt met korte mouwen.
U kunt tijdens het onderzoek last krijgen van darmkrampen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, krijgt u via een infuusnaald in de arm, een medicijn (Buscopan) toegediend.                
Terwijl u op de onderzoektafel ligt wordt een dun slangetje via de anus ingebracht. Via dit slangetje wordt de dikke darm langzaam met CO2-gas gevuld. Dit is nodig om alle delen van de dikke darm goed te kunnen afbeelden en beoordelen. De druk in de darm wordt doorlopend gemeten en het apparaat stopt onmiddellijk met CO2- toevoer wanneer de druk te hoog wordt. Als er voldoende CO2 in de darm aanwezig is kan de scan worden gemaakt.                   

De radiodiagnostisch laborant schuift de onderzoektafel in de opening van de CT-scanner tot aan de plaats die moet worden onderzocht. Dan maakt de laborant een serie opnamen van het onderzoeksgebied. Er worden twee scans gemaakt: een serie in rugligging en een serie in buikligging. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

Door de EZ-CAT (bariumpap) kunt u enige tijd last hebben van winderigheid. Door de EZ-CAT (bariumpap) krijgen de meeste mensen tijdelijk een tragere stoelgang met wat wittere ontlasting. U kunt zelfs last van verstopping krijgen.
U kunt dit voorkomen door de eerste twee dagen na het onderzoek extra te drinken. In ieder geval totdat de ontlasting weer normaal van kleur is.    

De uitslag

Een radioloog beoordeelt het onderzoek en maakt hiervan een schriftelijk verslag. U kunt bij uw behandelend arts terecht voor de uitslag.         

Heeft u nog vragen?

Deze folder is bedoeld om u goed te informeren over het komende CT-colononderzoek en als leidraad voor de voorbereiding thuis. Heeft u nog vragen over de gegeven informatie of over het onderzoek, neemt u dan contact op met de afdeling radiologie. Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend arts.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant u nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Er is dan ook nog gelegenheid om vragen te stellen.

Belangrijke telefoonnummers                                                       

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32
AnnApotheek 040 - 286 48 70