Echografisch onderzoek van de buik

St. Anna Logo

Het is belangrijk dat u deze informatie over het echografisch onderzoek van uw buik aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op dit onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het resultaat van het onderzoek.

Wat is echografie

Echografie is een onderzoek waarbij organen met behulp van geluidsgolven zichtbaar worden gemaakt. De geluidsgolven zijn onschadelijk en niet pijnlijk.

Ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, vragen wij u zo snel mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie.

Waar vindt het onderzoek plaats

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Deze afdeling bevindt zich in het souterrain, route 22. Voor het onderzoek meldt u zich bij de balie van de afdeling radiologie.

Belangrijk voor het onderzoek

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, mag u deze innemen met een klein beetje water.

Kleding
Voor het onderzoek moet u uw bovenlichaam ontkleden.
Wij raden u aan uw sieraden thuis te laten.

Voorbereiden

Voor een goede afbeelding van de buikorganen is het volgende belangrijk:

  • De dag voorafgaand aan het onderzoek gebruikt u geen voedsel dat gassen in de darmen veroorzaakt. Dat wil zeggen geen uien, prei, koolsoorten, peulvruchten en koolzuurhoudende dranken (frisdrank en bier).
  • Vanaf  24.00 uur tot aan het onderzoek de volgende dag blijft u nuchter. Dat wil zeggen dat u niets mag eten, drinken en niet mag roken.

Hoe verloopt het onderzoek

In de onderzoekkamer komt u op een onderzoektafel te liggen. Een radioloog brengt wat gel aan op de huid en beweegt met een klein apparaat (een transducer) over uw buik.

Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

NB: Bij kinderen van 0 tot 3 jaar vindt het onderzoek bij voorkeur kort na een voeding plaats. Het is handig om een flesje drinken of een speentje mee te brengen.

Hoe krijgt u de uitslag

Een radioloog beoordeelt het onderzoek en maakt hiervan een schriftelijk verslag. U kunt bij uw behandelend arts terecht voor de uitslag.