Duplexonderzoek van de slagaders

Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

 

Wat is een duplex

Dit is een speciaal echografie-onderzoek waarbij met behulp van geluidsgolven de bloedvaten onderzocht worden, in dit geval de slagaders van het betreffende gebied. Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. Bij dit onderzoek wordt onder andere gelet op onregelmatigheden, verwijdingen en vernauwingen. Tegelijkertijd wordt de stroomsnelheid van het bloed gemeten. Het onderzoek is niet pijnlijk en onschadelijk. De duur van het onderzoek kan variëren van 30 tot 90 minuten en is o.a. afhankelijk van het verloop van de vaten.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling radiologie.

Waar vindt het onderzoek plaats

In de afspraakbrief kunt u lezen waar het onderzoek zal plaats vinden.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, mag u deze normaal blijven innemen.

Kleding
Indien de buik- en/of beenvaten onderzocht worden, is het wenselijk voor dit onderzoek geen boxershort of onderbroek met langere pijpen te dragen. Dit is hinderlijk bij het onderzoek omdat onder andere de liesregio onderzocht moet worden. Een onderbroek waarbij de lies enigszins vrij is heeft de voorkeur. Er kan u gevraagd worden om kledingstukken uit te trekken.
Wij raden u aan uw sieraden thuis te laten.

Voorbereiden

  • Als u komt voor een onderzoek van de bloedvaten in de buik dan mag u op de dag vóór het onderzoek en op de dag van het onderzoek geen voedsel gebruiken dat gassen in de darm veroorzaakt. Dat wil zeggen geen ui, prei, koolsoorten, peulvruchten en koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank en bier.
  • In verband met de hygiëne vragen wij u, voor het onderzoek, thuis een douche te nemen.

Hoe verloopt het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde vaatlaborant. Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoektafel. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt er gel aangebracht op de huid. De laborant beweegt een klein apparaat (een transducer) over de huid om de betreffende bloedvaten op te zoeken. Deze transducer zendt niet-hoorbare geluidsgolven uit, die gedeeltelijk weerkaatst worden door onder andere de rode bloedlichaampjes in het bloed. Het teruggekaatste geluid wordt omgezet in een hoorbaar signaal en een beeld dat zichtbaar wordt op een monitor. Aan de hand hiervan kan de vaatlaborant het bloedvat en de doorstroming beoordelen. Er worden ook foto’s gemaakt van deze beelden.

Het kan zijn dat er tijdens het onderzoek met de transducer op u gedrukt wordt. Dit is om de vaten beter in beeld te kunnen krijgen.

Hoe komt u aan de uitslag

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek.
U kunt bij uw behandelend arts terecht voor de uitslag.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is bedoeld om u goed te informeren over het komende onderzoek.

Heeft u nog vragen over de gegeven informatie of over het onderzoek, neemt u dan contact op met de afdeling radiologie.

Met medische vragen kunt u terecht bij de behandelend arts.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant u nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan hem/haar stellen.

Belangrijke telefoonnummers:

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32