Duplexonderzoek van de aders

Het is belangrijk dat u deze informatie aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

Wat is een duplex

Dit is een speciaal echografie-onderzoek waarbij met behulp van geluidsgolven de bloedvaten onderzocht worden, in dit geval de aders van het betreffende gebied. Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar. Het onderzoek is niet pijnlijk en onschadelijk. Het onderzoek kan 15 tot 45 minuten duren en is onder andere afhankelijk van het verloop van de vaten.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling radiologie.

Waar vindt het onderzoek plaats

In de afspraakbrief kunt u lezen waar het onderzoek zal plaats vinden.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, mag u deze normaal blijven innemen.

Kleding
Indien de beenvaten onderzocht worden is het wenselijk geen boxershort of onderbroek met langere pijpen te dragen. Een onderbroek waarbij de lies enigszins vrij is heeft de voorkeur.

Er kan u gevraagd worden om kledingstukken uit te trekken.
Wij raden u aan uw sieraden thuis te laten.

Voorbereiden
In verband met de hygiëne vragen wij u, voor het onderzoek, thuis een douche te nemen.

Hoe verloopt het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde vaatlaborant. Afhankelijk van welke aders onderzocht moeten worden, zal u tijdens het onderzoek op een opstapje moeten staan of gaan liggen op een onderzoekstafel. Voor een goede geleiding van de geluidsgolven wordt er gel aangebracht op de huid. De laborant beweegt een klein apparaat (een transducer) over de huid om de betreffende bloedvaten op te zoeken. Deze transducer zendt niet-hoorbare geluidsgolven uit, die gedeeltelijk weerkaatst worden door onder andere de rode bloedlichaampjes in het bloed. Het teruggekaatste geluid wordt omgezet in een hoorbaar signaal en een beeld dat zichtbaar wordt op een monitor. Aan de hand hiervan kan de vaatlaborant het bloedvat en de doorstroming beoordelen. Er worden ook foto’s gemaakt van deze beelden.

Het kan zijn dat er tijdens het onderzoek met de transducer op u gedrukt wordt. Dit is om de vaten beter in beeld te kunnen krijgen.

Hoe komt u aan de uitslag

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek.
U kunt bij uw behandelend arts terecht voor de uitslag.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is bedoeld om u goed te informeren over het komende onderzoek.

Heeft u nog vragen over de gegeven informatie of over het onderzoek, neemt u dan contact op met de afdeling radiologie.
Met medische vragen kunt u terecht bij de behandelend arts.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant u nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan hem/haar stellen.

Belangrijke telefoonnummers 

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32