Mammografie

Uw behandeld arts heeft voor u een mammografie aangevraagd. Het is belangrijk dat u deze informatie aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

Wat is een mammografie

Bij een mammografie worden röntgenfoto’s gemaakt van uw borsten. Op deze foto’s is het borstklierweefsel te zien met eventueel daarin voorkomende veranderingen, soms zelfs als deze nog niet voelbaar zijn.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, neemt u dan u zo snel mogelijk contact op met de afdeling radiologie.

Waar kunt u terecht

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Voor het onderzoek meldt u zich bij de balie van de afdeling radiologie.

  • Locatie Geldrop: route 22 in het souterrain (kelder).
  • Locatie Eindhoven (Antoon Coolenlaan): u mag zich melden bij de balie.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Dit onderzoek vindt bij voorkeur plaats in de tweede week van de cyclus, dat is de week na uw menstruatie. Dit is niet van toepassing als u zeer onregelmatig of niet meer menstrueert, of als uw arts anders beslist.

Melden
Als u (mogelijk) zwanger bent vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden aan de afdeling radiologie.

Voorbereiding

  • Gebruik op de dag van de afspraak geen bodylotion op uw bovenlichaam.
  • U kunt uw normale kleding dragen. Voor het onderzoek zal de laborant u vragen uw bovenkleding uit te doen.
  • Wij raden u aan uw sieraden thuis te laten.

Hoe verloopt het onderzoek

In de onderzoekkamer komt u voor een röntgenapparaat te staan. Van één of beide borsten worden foto’s gemaakt. Uw borst komt hierbij op een kunststof plaat te liggen. Met behulp van een plastic plaat, die aan het apparaat vastzit, wordt de borst stevig aangedrukt. Dit is nodig om het borstweefsel zo duidelijk mogelijk te kunnen afbeelden. Dit aandrukken kan vervelend en pijnlijk aanvoelen, maar het maken van een foto duurt maar enkele tellen.

Er worden twee foto’s per borst gemaakt. Een van boven naar beneden en een van opzij. Soms wordt er nog een aanvullende foto gemaakt. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Direct na het maken van de foto’s worden deze bekeken door de radioloog. Misschien komt de radioloog u nog even onderzoeken en heeft hij/zij nog enkele vragen aan u. Eventueel wordt er nog een echografie gemaakt. Hiervoor komt u in een andere onderzoekkamer op een onderzoektafel te liggen. Een radioloog brengt wat gel aan op de huid en beweegt met een klein apparaat (een transducer) over uw borst. Dit duurt ongeveer 10 minuten.

De uitslag

De radioloog maakt een verslag van het onderzoek. U kunt bij uw behandelend arts terecht voor de uitslag.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is bedoeld om u goed te informeren over het komende onderzoek. Heeft u nog vragen over de gegeven informatie of over het onderzoek, neemt u dan contact op met de afdeling radiologie. Met medische vragen kunt u terecht bij de behandelend arts.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant u nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan hem/haar stellen.

Belangrijke telefoonnummers

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32