Onderzoek van de blaas en urinebuis (mictiecystogram)

Download / print

Het is belangrijk dat je deze informatie aandachtig doorleest. Hierdoor kun je je goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

Wat is een mictiecystogram

Een mictiecystogram is een onderzoek van de blaas en de urinebuis met behulp van contrastvloeistof. Hier vind je informatie over het verloop van het onderzoek.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent je afspraak na te komen, vragen wij je zo snel mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie.

Waar vindt het onderzoek plaats

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Deze afdeling bevindt zich in het souterrain, route 22. Wij vragen je je voor het onderzoek te melden bij de balie van de afdeling radiologie.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt, mag je deze normaal blijven innemen.

Melden
Als je (mogelijk) zwanger bent vragen wij je dit zo snel mogelijk te melden aan de afdeling radiologie.

Kleding
Tijdens het onderzoek kun jij je sokken en/of T-shirt aanhouden.
Wij raden je aan je sieraden thuis te laten.

Voorbereiden
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig.
Vlak voor het onderzoek vragen wij je naar het toilet te gaan om de blaas goed leeg te maken.

Hoe gaat het onderzoek verlopen.

Om contrastvloeistof in de blaas te krijgen is het noodzakelijk om een slangetje (katheter) in te brengen in de blaas via de urinebuis. Dit hoeft niet pijnlijk te zijn, maar is wel vervelend. De katheter wordt ingesmeerd met een glijmiddel, waardoor deze gemakkelijker ingebracht kan worden. Aan de bovenkant van de katheter zit een ballonnetje, dat wordt opgeblazen, om te voorkomen dat deze er uit glijdt. Als er nog wat urine in de blaas zit loopt deze via de katheter uit de blaas.

Er wordt een overzichtsfoto van de buik gemaakt. Daarna wordt een infuussysteem op de katheter aangesloten. De contrastvloeistof loopt de blaas in. Uiteindelijk krijg je het gevoel dat je moet plassen. Er worden foto's van de blaas en de urinebuis gemaakt. Daarna wordt het slangetje eruit gehaald en moet je plassen terwijl er foto's gemaakt worden. Hiermee kunnen er eventuele vernauwingen van de urinebuis worden aangetoond. Als dit goed gaat en er voldoende foto's gemaakt zijn mag je, wanneer dat nodig is, naar het toilet om de blaas leeg te maken. Vervolgens wordt er nog een foto gemaakt van de buik met een lege blaas.

Door het inbrengen van een contrastvloeistof via de urinebuis is het vrijwel uitgesloten dat je een overgevoeligheidsreactie zult krijgen

Hoe kom je aan de uitslag

Een radioloog beoordeelt het onderzoek en maakt hiervan een schriftelijk verslag. Je kunt bij je behandelend arts terecht voor de uitslag.

Tot slot

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Heb je nog vragen over het onderzoek, neem dan contact op met de afdeling radiologie. Met medische vragen kun je terecht bij je behandelend arts.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant je nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer je op dat moment nog vragen hebt, kun je deze ook aan hem/haar stellen.

Belangrijke telefoonnummers:

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32